|

İstanbul'da dörtlü tahıl zirvesi

Türkiye, Ukrayna’daki tahılın güvenli şekilde ülkeden çıkarılması için önemli çaba gösteriyor. Tahıl sorununun çözümü için bu hafta içinde Milli Savunma Bakanlığı'ndan bir heyet Rusya'ya gidecek. Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM yetkililerin katılacağı toplantı önümüzdeki hafta İstanbul'da yapılacak.

17:04 - 21/06/2022 Salı
Güncelleme: 02:12 - 22/06/2022 Çarşamba
Yeni Şafak
Foto: Arşiv.
Foto: Arşiv.

Türkiye, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle yaşanan tahıl krizini çözmek için yeni adımlar atıyor. Bu kapsamda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, iki gündür görüşmeler yapıyor. Erdoğan, önceki gün BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından dün de Ukrayna’daki tahılın güvenli şekilde ülkeden çıkarılması için dün de yoğun bir diplomasi trafiği yürüttü.

Erdoğan önce İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, savunma sanayisinde iş birliği başta olmak üzere, Türkiye-İngiltere ilişkileri ve Rusya-Ukrayna savaşı dahil bölgesel konular ele alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, Ukrayna’daki tahılın güvenli şekilde ülkeden çıkarılması için mutlaka çözüm bulunması gerektiğini belirtti.

GAYRET İÇİNDEYİZ

Bu görüşmenin ardından Erdoğan, Estonya Başbakanı Kaja Kallas ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Türkiye-Estonya ilişkileri ve Rusya-Ukrayna Savaşı dahil bölgesel konular ele alındı. Görüşmede, Ukrayna ve Rusya’yı müzakerelere dönmeye teşvik ettiklerini belirten Erdoğan, savaşın insani alanda yol açtığı olumsuzlukların azaltılabilmesi için de girişimlere devam ettiklerini kaydetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, küresel gıda krizinin önüne geçme noktasında etken olacak Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden ihracı için Birleşmiş Milletler ile müşterek gayret içerisinde olduklarını ifade etti.

HAFTAYA YAPILACAK

Bu görüşmelerin ardından da krizin çözümü için düzenlenecek olan 4’lü zirvenin haftaya İstanbul’da yapılacağı açıklandı. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarının aktardığı bilgiye göre, zirveye, Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) temsilcilerinin katılacağı belirtildi.

#Tahıl Koridoru
#Türkiye
#Rusya
#Ukrayna
#BM
#Antonio Guterres
#Boris Johnson
2 yıl önce