|

İyi hal indiriminde ihmaller zinciri var: Düzenleme yapılması şart

Yeni infaz düzenlemesi kapsamında bazı suçlara 'iyi hal' indirimi yapılıp yapılmayacağı tartışılırken, 20 yaşındaki Ceren Özdemir'in canice katledilmesi büyük infial uyandırdı. Cinayetin ardından herkes "14 yıl önce bir çocuğu öldüren ve 12 suçtan kaydı olan katil nasıl iyi halden yararlanıp, açık cezaevine gönderildi?" sorusunu sordu. Türkiye'deki hukuk sisteminde son dönemlerde en çok eleştirilen konularından biri de iyi hal indirimi. Peki, "İyi hal indirimi neden tamamen kalkmıyor? Cinayette iyi hal hakimin mutlaka uygulaması gereken bir şey mi?" Cezaevi idare ve gözlem kurullarının herkese 'iyi hal raporları' verdiğinin altını çizen Avukat Beybin Somuk, "Yeterince inceleme yapılıp yapılmadığı hususunda ihmallerin olduğunu düşünüyorum. Bunu engelleyen bir düzenlemenin yapılması şart" dedi.

Hasan Hız
15:50 - 5/12/2019 Perşembe
Güncelleme: 16:29 - 5/12/2019 Perşembe
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Ordu Üniversitesi'nde ikinci sınıf öğrencisi Ceren Özdemir'in katil zanlısı Özgür Arduç'un 14 yıl önce Ordu'da bir çocuğu öldürdüğü ve cezaevine konulduktan sonra 2017'de çıkan yasa ile gönderildiği açık cezaevinden firar ettiği ortaya çıktı.

Bir yıl sonra hırsızlık yaparken yakalanan ve tekrar konulduğu açık cezaevinden 1 Aralık'ta bir kez daha firar eden Özgür Arduç, 3 gün sonra Ceren'i canice öldürdü.

  • Türkiye'yi sarsan Ceren Özdemir cinayeti sonrası gözler bir kez daha 'iyi hal indirimine' çevrildi.

Konuyla ilgili yenisafak.com'a bilgi veren Avukat
Beybin Somuk
, iyi hal indirimi konusunda verilen raporlar konusunda ihmaller yapıldığının altını çizerek, "2017 yılındaki 5275 sayılı cezaevi güvenlik tedbirleri hakkındaki kanunla birlikte yönetmelikte de değişiklikler oldu. Ceren Özdemir'in katil zanlısı 14 yıl önce
'kasten adam öldürme'
olarak tanımlanan suçu işlediği için toplam cezasının
10'da 1'ini kapalı cezaevinde
'
iyi halli
' olarak geçirip koşullu salıverilmesine 7 yıl veya daha az kalması şartıyla açık cezaevine ayrılma hakkına sahip olmuş ve böylelikle de açık cezaevine geçebilmiştir. Burada hukuken katil zanlısının yarı açık cezaevine geçirilmesinde bir sıkıntı bulunmuyor. Ancak sorunlu olan kısım ise aranan '
iyi hal'
meselesi. Cezaevi idare ve gözlem kurulları hemen herkese '
iyi hal raporlarını
' veriyorlar. Yeterince inceleme yapılıp yapılmadığı hususunda ihmallerin olduğunu düşünüyorum" dedi.

KATİL ZANLILARI AÇIK CEZAEVİNDE FİRAR EDİYOR

Katil zanlılarının açık cezaevine nakledildikten sonra firar etmesinin en büyük sorunlardan biri olduğuna dikkat çeken Beybin Somuk, şunları vurguladı:

  • "Bir ikinci sorun ise '
    firar'
    meselesi. Katil zanlısı açık cezaevine çıkarıldıktan sonra '
    firar'
    ediyor ve buna rağmen tekrar alınıp kapalı cezaevine gönderildikten sonra 'iyi hal' sebebiyle açık cezaevine alıyorlar. Yönetmeliğe firar olduğu durumda tekrardan açık cezaevine geçişi engelleyen bir hüküm koyulması gerekiyor. İyi halin ise aslında tamamen hukuk sistemimizden çıkarılması gerektiği kanaatindeyim. Dün bir diğer kadın cinayeti olan ve kamuoyu baskısıyla katillerin ağır cezalar alabildiği Şule Çet davasında da sanıklara 'iyi hal' indirimi uygulandı. İyi hal hakimlerin yada cezaevi idare ve gözlem kurullarının sanıklara ve mahkumlara '
    bakın bizim sizinle bir derdimiz yok size iyi hal indirimi uyguluyoruz
    ' diyerek biraz da kendilerine kalkan oluşturma metodu. Ancak bu uygulama yüzünden
    20 yaşında gencecik kızların öldürülmesine dahi kapı aralayan kanuni ancak vicdanen
    kabul edilebilir olmayan durumlar yaşanıyor. 2019 yılında tam
    430 kadın cinayete kurban
    gitti."

KADINA ŞİDDET KONUSUNDA TOPLUMUN BİLİNÇLENMESİ GEREKİYOR

Türkiye'de cinayete ve cinsel saldırılara maruz kalan kadınların sayısının her geçen gün arttığına dikkat çeken Beybin Somuk, şu ifadelere yer verdi:

  • "Bu konuda toplumun bilinçlendirilmesi şart. Kadınların şiddete maruz kaldıkları durumlarda başvurabilecekleri kanalları bilmeleri çok önemli. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın Alo 183 yardım hattı bu tarz her durumda aranabilir ve psikolojik, ekonomik, hukuki yardım alınabilir. Polis ve jandarma Karakolları, Aile Mahkemeleri, Cumhuriyet Başsavcılıkları, Şiddet Önleme ve izleme Merkezi (ŞÖNİM), Barolar ve belediyelerin Kadın Destek Birimleri kadınların başvurabileceği yerler. Türkiye Cumhuriyeti kamuoyunda istanbul Sözleşmesi olarak bilinen Kadına yönelik şiddet ve ev içi şiddetin önlenmesi ve bunlarla mücadeleye dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi İstanbul sözleşmesi'ni 2011 yılında imzalayan ilk devlet olarak sözleşme gereği tüm kadınlarımızı korumak zorunda. Aynı şekilde 6284 sayılı ailenin Korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesi kanunumuz kapsamında da kadınları koruyucu tedbirleri aile mahkemelerin alması gerekiyor. Ancak uygulamaya baktığımızda şiddete uğramış bir kadına şiddet uygulayan kişiye yalnızca 15 gün uzaklaştırma tedbirlerinin verildiği durumlarla karşılaşıyoruz. Ya da şiddet uygulayanın uzaklaştırma tedbirinin ihlal etmesine rağmen kanunda yazdığı gibi disiplin hapsi yaptırımına maruz bırakılmadığı durumlarla karşılaşıyoruz. Kanunların varlığı önemli ama kadın cinayetlerini ve kadına karşı şiddeti önlemenin yolu bunları efektif şekilde uygulamaktan geçiyor. Bu sebeple de herkesin bu konuda daha titiz davranması şart."
#Kadın
#Şiddet
#Ceren Özdemir
#Ordu
#Cinayet
#İyi hal indirimi
4 yıl önce