|

Kaçak bina faciası

İstanbul Kartal’da altında atölye bulanan 8 katlı bir bina çöktü. 14 daireli 43 kişinin yaşadığı binanın üç katının kaçak yapıldığı ortaya çıktı. 2 kişi hayatını kaybederken, enkaz altından 9 kişi de yaralı olarak kurtarıldı. Binada çökme anında kaç kişinin bulunduğu bilinmiyor. Başsavcılık faciayla ilgili soruşturma başlatırken, Meclis Başkanı Binali Yıldırım da, olay yerine gelerek enkazda incelemelerde bulundu.

Şahin Şen
04:00 - 7/02/2019 الخميس
Güncelleme: 01:03 - 7/02/2019 الخميس
Yeni Şafak
Çöken binanın 1992’de yapıldığı ve apartmanın son 3 katının ise sonradan kaçak çıkıldığı tespit edildi.
Çöken binanın 1992’de yapıldığı ve apartmanın son 3 katının ise sonradan kaçak çıkıldığı tespit edildi.

İstanbul Kartal’da 8 katlı bir bina, dün saat 16.00 sıralarında çöktü. 2 kişinin öldüğü 9 kişinin de yaralandığı faciada enkaz altında bulunan kişileri kurtarma çalışmaları sürdürülüyor. Orhantepe Mahallesi Bankalar Caddesi Sema Sokak’taki binaın yıkıldığına dair gelen İhbar üzerine olay yerine çok sayıda AFAD, polis, sağlık ve itfaiye ekibi sevk edildi. Çevrede güvenlik şeridi oluşturulurken, kurtarma ekipleri hızla çalışmalarına başladı.

TEKSTİL ATÖLYESİ KAPATILMIŞ

Ekiplerin çalışmaları sırasında, çatının bir bölümünde yeniden çökme yaşandı. Enkazdan 2 kişinin cenazesi çıkartılırken 9 kişi de yaralı kurtarıldı. Ekiplerin tespitlerine göre enkaz altında en az 4 kişi sağ olarak bulunuyor. Yaralılar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedaviye alındı.

Kartal'da çöken binaya ilişkin açıklamalarda bulunan Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz ise bina hakkında herhangi bir yıkım kararı olmadığını söyledi. Binanın zemin katındaki kaçak konfeksiyon atölyesinin belediyelerinin zabıta ekiplerince tespit edilerek kapatıldığını bildiren Öz, taşıyıcı kolonların kesilmesinin söz konusu olmadığını kaydetti. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, binanın çökmesine ilişkin soruşturma başlattı.

Acı bekleyiş

Enkaz altında yakınları olanların çaresiz bekleyişi sürüyor. Bazı vatandaşların ise enkazın başında bekleyerek gözyaşlarına boğuldukları görüldü. AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu ise, “Olay yerindeki kurtarma personelimize ilaveten ihtiyaç halinde çalışmak üzere çevre illerden de personel temin ediyoruz” dedi.

Erdoğan talimat verdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum enkaz bölgesine hareket etti. TBMM Başkanı ve AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’yı arayarak, çöken binaya ilişkin bilgi aldı.

  • Dualar küçük Muhammet için
  • Binanın çökmesinden yaklaşık 6 saat sonra 22.00 civarında ekiplerden iyi haber geldi. 9 yaşındaki Muhammet Alemdar adlı bir çocuğa sağ ulaşılarak kurtarma çalışmalarına başlandı. Öte yandan çöken binanın yanındaki tahliye edilen apatmanın sallanmaya başlaması üzerine saat 23.00 sıralarında kurtarma çalışmaları durduruldu.
  • Dehşet anı kamerada
  • Binanın çökme anı ise güvenlik kameralarına yansıdı. Görüntülerde, bina büyük bir gürültüyle çöküyor ve etrafı toz bulutu sarıyor. Birkaç saniye içerisinde yerle bir olan binanın çöküşüne eve dönüş yolunda yakalanan birçok vatandaş büyük bir panik içerisinde olay yerinden uzaklaşmaya çalışıyor.
  • Asansör kurtardı
  • Enkazdan yaralı kurtarılan bir kişinin, çökme sırasında asansörde bulunması sayesinde hayatta kaldığı öğrenildi. 20 yaşlarındaki kadın tedavisi için hastaneye kaldırıldı.

Zamanla yarış


Binanın çökmesiyle can pazarı yaşandı. Ekipler enkaz altında kalanları kurtarmak için zamanla yarışa başladı. Yoğun çalışmalar sonucu enkaz altında kalan bir kadına bir saat sonra ulaşıldı. Yaralı olarak kurtarılan kadın hastaneye kaldırıldı. Birkaç dakika sonra ikinci yaralı da ekipler tarafından moloz yığınlarının arasından çıkartıldı. Ekipler, yardım bekleyenlerin sesinin duyulması için çevredekilerden sessiz olmalarını istedi. Akşam saatlerinde 2 kişiye daha ulaşılarak enkaz altından yaralı olarak çıkartıldı.

  • Tedbirsiz ilaveler büyük risk
  • TBMM Başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım da enkazda incelemelerde bulundu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun da eşlik ettiği Yıldırım burada yaptığı açıklamada şunları söyledi: Bu olay bize şunu gösteriyor. Emniyet her şeyden daha önemli. Aşırı iştah yüzünden kurallara kaidelere, fennine, tekniğine uymadan ‘Aman bir şey olmaz. Benim temelim sağlam, demirim fazla.’ gibi düşüncelerle yapılmış binanın üzerine hiçbir tedbir almadan ilaveler yaparsanız büyük bir riskle karşı karşıya kalmak kaçınılmaz oluyor.

14 dairede 43 kişi vardı

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Kartal Cevizli Mahallesi Bankalar Caddesi Sema Sokak'ta çöken 8 katlı binanın enkazında incelemelerde bulundu. Burada basın mensuplarına açıklama yapan Yerlikaya, 18 numaradaki apartmanın saat 16.00 civarında yıkıldığını kaydetti. Yerlikaya, Kartal'da çöken binada adrese dayalı nüfus sistemine göre 14 daire ve 43 vatandaşın kayıtlı olduğunu söyledi.

KRİZ MERKEZİ YÖNETİYOR

İlerleyen saatlerde Valiliğin Twitter hesabından yapılan açıklamada da olayın haber alınmasından itibaren çalışmalara başlandığı ifade edildi. Açıklamada Valilik Kriz Merkezi oluşturularak komşu binada ikamet eden vatandaşların güvenlik nedeniyle tahliye edildiği belirtildi. Yıkılan bina ve tahliye edilen binadaki vatandaşların Valilik tarafından DSİ Dragos Misafirhanesinde ağırlandığı kaydedildi.




#Kartal
#Enkaz
#Binali Yıldırım
#Çökme
٪d سنوات قبل