|

Kaldırılacak özel okul teşvik programı nasıl işliyor

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un "Önümüzdeki süreçte özel öğretime teşvik uygulamasını kademeli olarak azaltarak kaldıracağız" açıklamasının ardından binlerce özel okul teşviği alan öğrenci ve veliler işlemlerin ne zaman ve nasıl gerçekleşeceğini merak eder oldu. Özel okul teşviklerinde bugüne kadar yaklaşık 100-150 bin öğrenciye teşvik verildi.

Yeni Şafak
13:38 - 7/11/2018 Çarşamba
Güncelleme: 13:54 - 7/11/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Öğrenci
Öğrenci

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından açıklanan "özel okul teşvikinin kaldırılacağı" konusu binlerce öğrenciyi yakından ilgilendiriyor.

2018-2019 yılı için 75 bin öğrenciye destek verildi

2018-2019 eğitim ve öğretim yılında, özel okul öncesi, ilkokul, ortaokul, lise ve temel lise türlerinde öğrenim gören her bir öğrenciye verilen eğitim ve öğretim desteği tutarları ile ilk defa destek verilecek öğrenci sayıları açıklanmıştı.

Bu kapsamda, okul öncesi eğitim kurumlarındaki 6 bin öğrenciye 3 bin 290'ar lira, ilkokullardaki 15 bin öğrenciye 3 bin 960'ar lira, ortaokullar ve liselerdeki 15 biner öğrenciye 4 bin 610'ar lira ile temel liselerdeki 24 bin öğrenciye 3 bin 960'ar lira olmak üzere, toplam 75 bin öğrenciye, bu yıl ilk kez eğitim öğretim desteği verildi.


Kayıtlarda dikkat edilen hususlar

Eğitim ve öğretim desteği yerleştirme işlemlerinde, yerleştirme puanları her sınıf seviyesinde ayrı ayrı değerlendirmeye alınıyor.

Eğitim ve öğretim desteği verilen öğrencilerin tespitinde Eğitim ve Öğretim Desteği Verilebilecek Öğrencilerin Tespit Formu'nda belirlenen toplam puanda eşitlik olması durumunda, öncelikle bir önceki yılın yıl sonu başarı puanı yüksek olan, eşitliğin bozulmaması durumunda özürsüz devamsızlığı az olan öğrenci tercih edilecek. Eşitliğin yine bozulmaması halinde i se yaşı küçük olan öğrenci tercih edilecek.

Kontenjan sınırı

Sınıf seviyelerinin her birine okulun destek kontenjanının yüzde 25'i kadar öğrenci yerleştirilir. Her sınıf seviyesine bina kontenjanının yüzde 25'inden fazla öğrenci yerleşemeyecek.

Temel liselerde 9, 1 0 ve 11'inci sınıf seviyesinin her birine, okulun eğitim ve öğretim desteği kontenjanının yüzde 20'si kadar; 12'nci sınıf seviyesine ise okulun destek kontenjanının yüzde 40'ı kadar öğrenci yerleştiriliyordu.

Puanlara göre kontenjan

Bina kontenjanlarının boş kalan bölümlerine, özel okulu dışarıdan tercih eden öğrenciler ve özel okula kayıtlı olan öğrencilerden en yüksek puana göre öğrenciler yerleştirilecek olup, okulun bina kontenjanının dolması halinde ilgili özel okula kayıtlı öğrencilerden puan üstünlüğüne göre yerleştirme işlemi uygulandı.

Yerleştirmede dikkat edilen hususlar

Öğrencilerin tercihleri sonucunda ilgili özel okul için iki yerleştirme puanı ilan edilerek yerleştirmede oluşan en düşük puanlar; kurum dışından yerleşen öğrenci ile okulun kayıtlı öğrencisinin en düşük puanları oldu.

Okulların eğitim ve öğretim destekli kontenjanlarının üzerinde destek kapsamında yerleştirme işlemi yapılmayacak.

Ek Yerleştirme işlemi için ayrıca tercih alınmayacak olup ilk tercihlere göre okulların boş kalan kontenjanlarına yukarıdaki esaslar doğrultusun da yerleştirme yapılacak.

#MEB
#öğrenci
#özel okul teşviği
#Ziya Selçuk
5 yıl önce