|

Kamikaze hakim kaosu

MHP’de dün baş döndüren bir karar trafiği yaşandı. Yargıda FETÖ ağırlığının olduğu dönemde HSYK müfettişliği yapan ve sonradan görevden alınan Ankara 2. İcra Mahkemesi Hakimi Burhan Yaz, yetkisi olmamasına rağmen kurultay üzerindeki tedbiri kaldırdı. Ankara 25. İcra Dairesi ise Yaz'ın kararının geçersiz olduğunu duyurdu. Son noktayı Ankara Valiliği koydu: Kurultay yapılamaz

Yeni Şafak ve
03:00 - 14/05/2016 Cumartesi
Güncelleme: 03:30 - 14/05/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

İstanbul'da paralel yapı soruşturmaları kapsamında tutuklanan 63 şüpheliye korsan bir kararla tahliye yolu açan kamikaze hakimlerin yaptığı hukuksuzluğun bir benzeri Ankara'da yaşandı. Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi, MHP'de olağanüstü kurultayın toplanması yönünde karar verdi.



YETKİSİZ KARAR


Bu karara yapılan itirazlar üzerine Tosya ve Gemerek Mahkemeleri ihtiyati tedbir kararı aldı. Bu kararla olağanüstü kongreye gidemeyecek olan muhaliflerin imdadına ise paralel örgüt yetişti. MHP'yi ele geçirmek isteyen paralel örgüt, yargıdaki uzantılarını kullanarak muhaliflerin önünü açmak istedi. Paralel örgüt aradığı kanı Ankara 2. İcra Mahkemesi'nde buldu. 2. İcra Mahkemesi Hakimi Burhan Yaz, yetkisi olmamasına rağmen Ankara 25. İcra Müdürlüğü'nün MHP'de olağanüstü kurultay yapılmasının engellenmesi kararına yapılan itirazı kabul etti. Muhaliflerin itirazı, hukuksuz karara imza atan Hakim Yaz'a yapabilmek için uzun süre uğraştığı öğrenildi. İtiraz özellikle Hakim Yaz'ın nöbet gününe denk getirilerek, kararın bu hakim tarafından verilmesi sağlandı.



FOTOKOPİDEN ÇALIŞTI


Gemerek ve Tosya Mahkemeleri'nin verdiği ihtiyati tedbir kararlarının işleme alınmasının hemen sonrasında, Ankara 2. İcra Hukuk Mahkemesi Hakimi Burhan Yaz'ın yetkisi ve görevi olmadığı halde ihtiyati tedbir kararlarının infazına ilişkin işlemleri yakından takip ettiği ortaya çıktı. Yaz'ın henüz ortada açılmış hiçbir dava bile yokken söz konusu kararların infazına ilişkin İcra Müdürlüğü dosyalarının fotokopilerini istediği ve bu fotokopiler üzerinden çalıştığı öğrenildi.



TENZİLİ RÜTBE


Paralel yapının yargıda egemen olduğu dönemde HSYK Başmüfettişi olarak görev yapan Burhan Yaz, 17-25 Aralık darbe girişiminin ardından oluşan HSYK ile birlikte bu görevden alınarak tenzili rütbeyle hakim olarak görevlendirilmişti.



Uzatmayacağım, tane tane söylüyorum: Kurultay yok



MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise kararlara ilişkin değerlendirmesini resmi Twitter hesabından yapıp muhaliflere resti çekti. Türkiye'nin bir ayağı bölgesel, diğer ayağı küresel zeminde bulunan, düşmanlık ve terörizm kuşatmasıyla boğuştuğu bir dönemde MHP'nin de boğulmak istendiğini belirten Bahçeli şunları kaydetti: "Bu akşam çok uzatmayacağım, tane tane söyleyecek, net ifadelerle konuşacağım; 15 Mayıs'ta Olağanüstü Büyük Kurultayımız yoktur. Bu davaya gönül vermiş hiçbir kardeşim okyanus ötesi merkezli oyunun figüranı haline gelmemeli, sözde kurultay tuzağına düşmemelidir. MHP'yi kaos içerisinde göstermek, MHP'yi engellemeye çalışmak bedel ve vebali ağır bir teşebbüstür. Buna da göz yumulmaz. Sökük elbisede olursa dikilir, zihniyet ve niyette olursa çaresi yoktur. Korsan ve kara borsa emellerin tedavi ve düzelme şansı hiç yoktur. Buna rağmen kurultay yer, tarih ve zamanı açıklayanlar, verilmiş mahkeme kararlarının hilafına davranarak suç işlemektedir. "



Ankara Valiliği: Yapılamaz


Mahkemelerden ard arda gelen kararlardan sonra Ankara Valiliği'nden sürpriz bir açıklama geldi. Valilikten yapılan yazılı açıklamada, "Valiğimize tebliğ edilen mahkeme kararlarından MHP kongresinin yapılamayacağı anlaşılmıştır. Mahkeme kararı doğrultusunda Valiliğimizce işlem tesis edileceğinden herhangi bir mağduriyetin oluşmaması bakımından vatandaşlarımızın bilgilendirilmesine ihtiyaç duyulmuştur." ifadelerine yer verildi.



Sevinçleri kısa sürdü






Ankara 2. İcra Mahkemesi Başkanı Burhan Yaz'ın tartışmalı kararı muhalifleri heyacanlandırdı. Kararın ardından açıklama yapan Meral Akşener, “Yapacağımız olağanüstü kurultayımız ile ilgili herhangi bir engel kalmadı, şu andan itibaren kurultay çalışmalarımıza bıraktığımız yerden devam edeceğiz.Hukuku bir süngü haline getirerek bir yere gelirsiniz ama o süngünün ucunda oturamazsınız. Bir gün gelir, bumerang gibi sizi de vurur" açıklamasını yaptı. Sinan Oğan ise pazar günü olağanüstü kurultayı toplayacaklarını belirti. Ancak önce Ankara 25. İcra Dairesi, ardından da Ankara Valiliği'nin 'kurultay yapılamaz' açıklaması muhalifleri şoke etti. Hevesleri kursaklarında kalan genel başkan adayları Ümit Özdağ, Meral Akşener, Koray Aydın ve Sinan Oğan'ın Ankara'da bir araya geldiği iddia edildi. Durum değerlendirmesi yapan muhaliflerin bugün bir açıklama yapabileceği belirtildi.



Kimliği bizce çok iyi biliniyor





MHP Genel Merkezi Avukatı Yücel Bulut, kararın açıklanmasının ardından Genel Merkezde basın toplantısı düzenledi. Bulut, “Adı geçen İcra Mahkemesi Hakimi'nin kimliği ve mazisi Genel Merkezimizce bilinmektedir. Hafta mesaisinin bitimine sayılı dakikalar kala açıklamış olduğu kararla hangi amaca hizmet ettiği de yine çok iyi bilinmektedir. Bir haftadır, düzenli olarak dava yoluyla önüne gelmemiş olan tedbir dosyalarını, yetkisi olmaksızın temin eden ve inceleyen mahkeme hakimi hakkında HSYK'ya gerekli şikayetler gerçekleştirilecektir. Bu nedenle mesai bitimine bir saat kala tesis etmiş olduğu karar bizleri şaşırtmamıştır" dedi.






#MHP’
#FETÖ
#HSYK
#Burhan Yaz
8 yıl önce