Karadeniz'deki gaz Türkiye'nin yıllık ihtiyacının yüzde 30'unu karşılayacak

13:53, 02/06/2021, ÇarşambaG: Güncelleme: 14:06, 02/06/2021, Çarşamba
DHA
Karadeniz'deki gaz Türkiye'nin yıllık ihtiyacının yüzde 30'unu karşılayacak
​Filyos Çalıştayı’nın sonuç bildirgesinde ise, Türkiye'nin son 33 yılda 800 milyar metreküp doğal gaz ithal ettiğine dikkat çekildi.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi'nin (ZBEÜ) 12- 13 Şubat 2021 tarihinde düzenlediği Filyos Çalıştayı, kitap haline getirildi. 80 katılımcının bilimsel ve akademik görüşleriyle katkı verdiği çalıştayın sonuç bildirgesinde, Karadeniz'de çıkartılacak doğal gaz ile ilgili olarak, "Henüz keşfedilen gaz miktarı bile ülkemizin son 33 yılda tükettiği doğal gazın yarısına denk gelmektedir. Bu bağlamda bölgede keşfedilen doğal gaz kuyuları üretime geçtiğinde ülkemizin yıllık doğal gaz ihtiyacının yüzde 30'unu karşılama kapasitesine sahip olabilecektir" denildi.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi'nin (ZBEÜ), şubat ayında Filyos Vadisi Projesi’ne akademik, teknolojik ve bilimsel alt yapı desteği sağlanması ve üniversite iş birliği amacıyla Filyos Çalıştayı düzenledi. Çalıştaya, Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Rektör Prof. Dr. Mustafa Çufalı, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Melih Han Bilgin, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yetkileri katıldı. İki gün süren çalıştayda, toplam 80 katılımcı, bilimsel ve akademik çalışmalarıyla Filyos Endüstri Bölgesi, Filyos Limanı ve TPAO'nun çalışmalarıyla ilgili bilgiler sundu.

Çalıştay, 'Yatırım, üretim, istihdam' adıyla kitap haline getirildi. 325 sayfalık kitapta, çalıştayın sonuç bildirgesi, Türkçe, İngilizce ve Rusça olarak yayınlandı. Kitabın tanıtım toplantısı, ZBEÜ toplantı salonunda Vali Mustafa Tutulmaz, Rektör Prof. Dr. Mustafa Çufalı ile akademisyenlerin katılımıyla gerçekleşti.


https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/06/02/02/04/resized_a9f5f-ae8f131598.jpg

Vali Tutulmaz, Filyos'un gelecek yüzyılın projelerinden biri olacağını belirterek, "O bölge önemli bölgelerden biri olacak. Bölgede bir imar kirliliğine sebep olmaması için, ileride çarpık yapılaşma olmaması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yaptığımız görüşmeler sonucunda bölgenin tamamında bir imar çalışmasına başladılar. Liman ana bölümü bitti. Arkasından şu anda TPAO çalışmalarına başladı. O bölgede yatırımcılarımız hızlı bir şekilde orayla ilgilenmeye başladılar. Burası hem ilimiz hem ülkemizin kalkınması adına önemli bir proje. Bununla ilgili çalıştayı kitabını sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz." dedi.



"DOĞAL GAZ İHİTİYACININ YÜZDE 30'UNU KARŞILAYACAK"

Filyos Çalıştayı’nın sonuç bildirgesinde ise, Türkiye'nin son 33 yılda 800 milyar metreküp doğal gaz ithal ettiğine dikkat çekildi. Filyos'un özellikle Karadeniz açıklarında bulunan doğal gazın karaya çıkartılacak alan olmasıyla önemini daha da arttırdığı anlatılan bildirgede, şöyle denildi:

  • "
    Henüz keşfedilen gaz miktarı bile ülkemizin son 33 yılda tükettiği doğal gazın yarısına denk gelmektedir.
    Bu bağlamda bölgede keşfedilen doğal gaz kuyuları üretime geçtiğinde ülkemizin yıllık doğal gaz ihtiyacının yüzde 30'unu karşılama kapasitesine sahip olabilecektir. Ülkemizin enerji talebi hızla aratan bir ülke olduğu dikkate alındığında, doğal gaz keşfinin önemi daha da artmaktadır. Doğal gaz keşfinin hem ülkemizin enerji arz güvenliği hem de makroekonomik hedeflerini destekleyecek etkili bir adım olacağı anlaşılmaktadır. Bölgede doğal gazın karaya çıkarılması ve işlenmesi yanında kurulması muhtemel yan sektörlerin katma değeri yüksek yüzlerce kimyasal ve petrokimya ürünü ticarileştirme potansiyeli Filyos Vadi Projesini ayrıca önemli kılmaktadır. Proje tam olarak hayata geçtiğinde 10 bin kişinin üzerinde bir istihdam ön görülmektedir. Oluşması muhtemel nüfusun ihtiyaçları için eğitim, sağlık, sosyal donatı alanları başta olmak üzere tüm ihtiyaçlar konusunda şimdiden bir hazırlık yapılması gerekmektedir. Endüstri bölgesi mevcut alanın genişletilmesi yönünde alanların revize edilmesi, yeni üretim tesislerinin ve daha çok istihdamın bölgeye kazandırılmasının önünü açacaktır."

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026