|

Karlov çözüm diplomatıydı

Türkiye-Rusya-İran üçlüsünün Suriye'de çözüm için attığı büyük adım öncesi son 1 aydır Türkiye'de muhaliflerle yapılan müzakerelerde barış zemini oluşturmak üzere önemli mesai harcayan Büyükelçi Andrey Karlov'un çabaları başarıya ulaştı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/12/2016 Perşembe
Güncelleme: 02:34 - 22/12/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Suriye'de çözüm çabaları için atılan büyük adımın tesisinde büyük etkisi bulunan, kısa süre öncesi yaşanan Türkiye-Rusya geriliminde de yapıcı tavrıyla önemli görev üstlenen Karlov'un Rus diplomasisinde sorun çözücü ve barış yanlısı bir diplomat olarak önemli bir geçmişi bulunuyor. Karlov, Kore yarımadasında hayli tanınan bir isim olarak biliniyor. Karlov, uzun yıllar Kuzey Kore ve Güney Kore'de görev yaptı.



BARIŞ ELÇİSİYDİ


Rusya ile Güney Kore arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinde aktif görev alan diplomat, çok iyi Korecesi ile de dikkat çekti. 1997 ila 2001 yılları arasında merkezde görev yapan Karlov, 11 Eylül saldırılarından bir kaç ay önce, ama bu kez “Büyükelçi” sıfatı ile tekrar Kuzey Kore'ye gönderildi. Karlov'un, Sovyetlerin dağılmasında sonra Çin'e yaklaşan Kuzey Kore'yi tekrar Rusya'yla dostluk zeminine çekmekte büyük çabaları oldu. ABD'nin Başkan Bush dönemindeki 'Güney Kore'dense, Nükleer Silahlı Kuzey Kore' vizyonlu revize edilmiş Uzak Doğu politikasının akim kalmasında da etkileri olduğu öğrenilen Karlov, Kuzey ve Güney Kore anlaşmazlığı ile nükleer silah tartışmaları kapsamında zemin bulan Uzak Doğu'daki 6'lı görüşmelerde Rusya temsilciliği yapıyordu. Karlov, bu süreçte, genelde Kuzey Doğu Asya'da barış ortamını devam ettirilmesinden yana tavrıyla öne çıktı.


#Andrey Karlov
#Rusya
7 yıl önce