|

Karlov’da FBI’nın belge ısrarı

Rusya Büyükelçi Karlov’u öldüren FETÖ’cü polis Mevlüt Mert Altıntaş’ın emri kimden aldığına ilişkin çalışma sürerken, FBI'nın soruşturmayla ilgili bilgi almaya çalıştığı ortaya çıktı. Savcılığın, "soruşturma gizli" diyerek bilgi vermediği FBI’nın dosyaya ilgisinin sebebi merak ediliyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/07/2017 Salı
Güncelleme: 08:47 - 18/07/2017 Salı
Yeni Şafak
FETÖ’cü polis Mevlüt Mert Altıntaş, Rus Büyükelçi Andrey Karlov’u 19 Aralık 2016’da öldürdü.
FETÖ’cü polis Mevlüt Mert Altıntaş, Rus Büyükelçi Andrey Karlov’u 19 Aralık 2016’da öldürdü.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Rus Büyükelçi Andrey Karlov’un Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde (ÇSM) 19 Aralık 2016’da FETÖ’cü polis Mevlüt Mert Altıntaş tarafından öldürülmesiyle ilgili çok yönlü soruşturma yürütüyor. Suikast talimatını kimin verdiğini araştıran savcılık, katil Altıntaş’ın FETÖ içindeki beş ağabeyini tespit etti. Suikast talimatını da verdiği değerlendirilen bu beş kişiyle incelemeler devam ederken Altıntaş’ın suikasttan yaklaşık bir ay önce gittiği ve suikast talimatını aldığı ihtimali üzerinde durulan Çankaya’daki 5 yıldızlı otelde o tarihte kalanların listesi çıkarıldı.

Bunun yanı sıra Altıntaş’ın suikast için hazırlık yaptığı ÇSM’nin bitişiğindeki otelde 19 Aralık günü kalanlar da belirlendi.

KAMERA KAYITLARI
İNCELENİYOR

Toplamda bin kişilik liste oluşturan savcılığın talimatıyla bu kişilerin FETÖ analizine sokulduğu kaydedildi. Emniyette oluşturulan özel ekip tarafından yapılan analizle listedekilerin banka hesapları, HTS kayıtları ve örgütsel bağlarının tarandığı öğrenildi. Saldırganın suikasttan bir ay önce gittiği 5 yıldızlı otelin otoparkının kameralarının incelendiği de öğrenilirken, Altıntaş’ın buluşmaya araçla gelip gelmediği araştırılıyor.

MAİLİNE GİRMİŞLER

Soruşturmanın diğer ayağında ise Altıntaş’ın sosyal medya hesapları ve e-maili üzerinde incelemeler yürütülüyor. Türk adli makamlarının talebi üzerine FBI’nın suikastın ardından Altıntaş’ın Gmail hesabına girip maillerini sildiğini değerlendiren iki IP numarasını bildirdiği kaydedildi. Hesaba giren kişi ya da kişilerin Gmail hesabının yanı sıra Hotmail hesabına da girdiği ve mailleri sildiği belirtildi. Altıntaş’ın Facebook hesabına da girilmeye çalışıldığı ancak Facebook merkezinin olağan dışı hareketliliği fark ederek hesabı erişime kapattığı vurgulandı. Hesaba giren IP numaralarının yerinin tespit edilememesi için VPN kullanıldığı anlaşıldı.

TARAF OLMAK
İSTİYORMUŞ

Daha önce Altıntaş’ın silinen maillerinin içeriklerinin talep edilmesine rağmen bildirmeyen FBI’nın ısrarla Türk adli makamlarından bilgi almaya çalıştığı ve soruşturmaya taraf olmak istediği öğrenildi. Ancak bu talebin savcılık tarafından geri çevrildiği belirtildi. FBI yetkililerinin de bunun üzerine soruşturmaya bakan emniyet güçlerine giderek bilgi talep ettiği, soruşturmada gizlilik kararı olduğu gerekçesiyle oradadan da geri çevrildikleri ifade edildi.

İncirlik papazıyla ayin

Soruşturma kapsamında, Altıntaş’ın kaldığı otelde detaylı inceleme yapan savcılık, ilginç bir ayrıntı ortaya çıkardı. Söz konusu otelde, her pazar ayin töreninin düzenlendiği ve bu tören için İncirlik’ten bir papazın geldiği belirtildi. Suikasttan bir gün önce de otelde ayin töreni olduğu anlaşılırken, suikastle ilgili her ihtimali değerlendiren savcılık Altıntaş’ın bu ayinlere katılanlarla bağlantısının olup olmadığına da bakılıyor.


#FBI
#Rusya
#Andrey Karlov
#Mevlüt Mert Altıntaş
7 yıl önce