|

Kemal Bey Türkiye aleyhtarı koroda

Batılı ülkelerin Suriye’deki hesaplarını altüst eden Zeytin Dalı Harekatı’na tepkisine CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu da dahil oldu. Başta ABD ve Fransa olmak üzere harekata karşı çıkan koroya katılan Kılıçdaroğlu, “Afrin’e girilmesini doğru bulmuyorum” diye ağzındaki baklayı çıkardı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/02/2018 Perşembe
Güncelleme: 07:30 - 8/02/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Kemal Kılıçdaroğlu
Kemal Kılıçdaroğlu

Suriye PKK’sı PYD’ye terör örgütü demekte zorlanan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, bu kez “Türkiye, Afrin’e girmesin” korosuna katıldı.

CHP lideri, TSK’nın ÖSO ile birlikte Türkiye’nin sınır güvenliğini sağlamak ve bölgede kurulmak istenen yeni bir kukla devletin önünü kesmek için başlattığı Zeytin Dalı Harekatı’na başlangıçta destek çıktı. Harekatın üçüncü haftası dolarken Kılıçdaroğlu destek sözlerini unutup ağzındaki baklayı çıkardı. “Afrin’e girilmesini doğru bulmuyorum” diyen Kılıçdaroğlu, çark ederken aslında söylem değişikliğinin işaretlerini harekata soğuk yaklaşan CHP’lileri PM listesine alarak verdi.

ABD VE FRANSA’NIN YANINDA

Kılıçdaroğlu, “Türkiye’nin güvenliğini alabilecek noktaya kadar gitmeli ama ben Afrin’e girilmesini asla doğru bulmuyorum” dedi. TSK, başarılı bir şekilde Afrin’in merkezine doğru ilerlerken, Kılıçdaroğlu’nun bu açıklaması Afrin operasyonuna karşı çıkan ülkelerin ekmeğine yağ sürdü. Dış politika ve milli meselelerde duruşu sürekli eleştirilen Kılıçdaroğlu, son açıklamasıyla operasyona karşı çıkan ABD, Fransa, Suriye ve İran gibi ülkelerle aynı safta yer tutmuş oldu. İşte Kılıçdaroğlu’nu aratmayan ve Zeytin Dalı Harekatı’nı hedefe koyan ülkelerin bazı açıklamaları şöyle:

BAŞTAN BERİ KARŞILAR

PYD/YPG’yi eğitip donatan ABD, farklı açıklamalar yapsa da harekata karşı çıkan ülkelerin başında geliyor.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tilerson, Türkiye’nin Afrin’e yönelik askeri operasyonundan dolayı “kaygılı” olduklarını söyledi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert de Afrin’e müdahale konusunda Türkiye’ye “Türklere kesinlikle bu tür bir girişimde bulunmamaları çağrısı yapıyoruz” demişti.

BİR AN ÖNCE BİTMELİ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da “Eğer bu operasyon Türkiye sınırına yönelik potansiyel tehditlerle mücadeleden saparak bir işgal operasyonuna dönüşürse bu bizim için gerçek bir soruna dönüşür” diyerek, terörle mücadele konusunda ne kadar samimi olduğunu ortaya koydu.

Operasyonda Suriye’nin rızası bulunmadığına dikkati çeken İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise “İsteğimiz bu operasyonun bir an önce son bulmasıdır” diye Türkiye’ye mesaj göndermişti. Esed rejimi de “Türkiye’nin Suriye topraklarındaki bu saldırgan tavrını kınıyoruz” demişti.

  • Vahim bir durum
  • Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Kılıçdaroğlu’nun “Afrin’e girilmesini doğru bulmuyorum” açıklamasına tepki gösterdi. Bozdağ, “Bu, Türkiye’ye, ‘Afrin’i teröristlerden temizleme, Afrin’deki teröristlere dokunma’, demektir. Dolayısıyla teröristlere destektir. Sayın Kılıçdaroğlu ve herkes bilmelidir ki Zeytin Dalı Harekatı, Afrin’in merkezi dahil Afrin bölgesindeki her karış toprak ve tüm yerleşim yerleri, terör örgütlerinden ve teröristlerden temizleninceye kadar devam edecektir. Kimse, Türkiye’nin bu hedefe ulaşmasını engelleyemez” dedi.
#CHP
#Kemal Kılıçdaroğlu
6 yıl önce