|

Kimyasal hadımda son söz hakimin

Çocuk istismarcıları için gündemde olan kimyasal kastrasyonun (hadım) detayları netleşiyor. Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, “Bu husustaki kararı hakimler verecek” dedi. Hakim kararının ardından uygulama sürecinde hekimler devreye girecek. İstismarcılar cezaevinden çıktıktan sonra da yakın takipte olacak. Çocukların bulunduğu hiçbir alanda istihdam edilmeyecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/03/2018 Çarşamba
Güncelleme: 04:12 - 7/03/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Çocuk istismarının önlenmesine yönelik Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ başkanlığında kurulan komisyon çalışmalarını sürdürüyor.
Çocuk istismarının önlenmesine yönelik Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ başkanlığında kurulan komisyon çalışmalarını sürdürüyor.

Çocuk istismarcıları için gündemde olan kimyasal kastrasyona (hadım) hakimler karar verecek. Çocuk istismarının önlenmesine yönelik 6 bakandan oluşan komisyonun başkanlığını yapan Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, gündemdeki tartışmalara ilişkin soruları yanıtladı. Akdağ, özellikle çocuk istismarcıları için düşünülen “kimyasal kastrasyon” için kullanılan “hadım” ifadesini eleştirdi.

MAGAZİNLEŞTİRMEYİN

Akdağ, “Toplumun çok önem verdiği, üstünde hassasiyetle durduğu, sayın Cumhurbaşkanımızın, hükümetimizin, hatta muhalefetin çok önemsediği bir konuyu toplum ve çocuğun üstün yararına geliştirmeye çalışıyoruz. Burada bütün bu çalışmaların bahsedilen konu etrafında döndürülmesi, tırnak içinde söylüyorum ‘magazinleştirilmeye çalışılmasını’ ben kabul etmiyorum. Bu doğru bir yaklaşım değil” dedi.

RİSK AZALTILACAK

Konunun çocukları ve hayatlarını ilgilendirdiğini ifade eden Başbakan Yardımcsısı Akdağ, bu kapsamda risklerin ona azaltılmasından verilerin toplanmasına, eğitimlere, cezaların ağırlaştırılmasına varıncaya kadar bir dizi tedbiri içeren ciddi bir çalışma hazırladıklarını kaydetti.

15 BAŞLIKTA TEDBİR

Akdağ, “Sona doğru yaklaşıyoruz. Bahsedilen konu (kimyasal hadım) sadece faillerin daha sonra bu işi tekrarlamalarını önlemek için masamızda olan tartışılan bir konudur. Hepsi bu. Çalışılan konular içinde sadece biri. En aşağı 15 konumuz var. O konuları, buna kurban etmeyelim lütfen” diye konuştu.

  • TAKİP DE YARGIDA
  • Kimyasal kastrasyonda karar vericinin kim olacağı konusuna değinen Akdağ, “Elbette, şu andaki çalışmalarımızda bu husustaki kararları hakimler verecek, takip edecek. Eğer kanuna bu yeniden girerse, bu husustaki uygulamaları, kararları ve takibini hakimler yapacak” dedi.
  • Mağdurları korumaya yönelik adımlara ilişkin de bilgi veren Akdağ, sözlerini şöyle tamamladı:

ÇOCUĞA YANAŞAMAZ

“Failin, bir tek mağdura bu işi tekrar edebileceği düşüncesi üzerinden hareket etmiyoruz. Adresinin belirlenmesi, farklı yerlere gittiğinde adresini yine bildirme zorunluluğunun olması, çocuklarla ilgili işlerde, okul ve kreşlerde, benzeri alanlarda, buralarda çalıştırılmaması bütün bu tedbirler içerisinde.”

Hakim kimyasal hadım yönünde karar verirse, uygulama sürecinde ise hekimler devreye girecek.

İSTİSMARCIYA TAKİP

Çalışmalar sonucunda çocuk istismarcılarına ilişkin ciddi önlemler gündeme gelecek. Edinilen bilgiye göre bu kişiler, cezasının infazından sonra da takip edilecek. Adresleri ve kimlik bilgileri, güvenlik birimlerinde bulunacak istismarcı, hayatı boyunca kontrol altında tutulacak. Okullar, kreşler ve çocukların bulunduğu hiçbir alanda istihdam edilemeyecek. Özel sektörde istihdam edilmesi halinde, işverene suçu ve cezasını söylemek zorunda kalacak.


Kastrasyon nedir

Kastrasyon, her iki yumurtalık veya testislerin çıkarılarak testesteron ve östrogen adlı hormonların salgısını durdurma işlemidir. Halk arasında kimyasal hadım olarak bilinir. Bu yöntemle bir kişinin cinsel dürtülerini azaltıcı ilaçların belirli aralıklarla verilmesi veya iğne yapılması amaçlanmaktadır. Böylece testesteron hormonunun seviyesi azalır ve cinsel arzu ortadan kalkar.

#Hadım
#İstismar
#Hukuk
6 yıl önce