|

Kontrol bizde olacak

Fuat Oktay, Suriye sınırında oluşturulacak güvenli bölgeye ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. 32 km derinlikte “Türkiye'nin kontrolünde” bir güvenli bölgeden bahsettiklerini vurgulayan Oktay, “Diğeri zaten Türkiye için güvenlikli anlama gelmez” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 21/01/2019 Pazartesi
Güncelleme: 01:51 - 21/01/2019 Pazartesi
Yeni Şafak
​Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay
​Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, canlı yayın konuğu olduğu bir televizyon programında, gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Oktay, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin Türkiye'deki yönetim sistemi açısından ciddi anlamda yeni bir kırılma noktası olduğunu söyledi. Yeni sistemin sonuçlarının kısa sürede görüldüğünü belirten Oktay, Ağustostaki ekonomik saldırının hızlı şekilde önüne geçildiğini, bunun önceki sistemde aylar alabileceğine işaret etti.

SURİYELİ SEÇMENLER

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Türkiye'deki Suriyelilerin durumu konusundaki soru üzerine, özellikle seçim dönemlerinde “Siz hepsine oy kullandıracaksınız” gibi ifadelerin kullanıldığını hatırlatarak, şunları söyledi:

“Böyle bir şey söz konusu değil. Zaten İçişleri Bakanımızın da böyle bir açıklaması oldu, 53 bin civarında Suriyeli seçmen var. Önceden Türk vatandaşı olanlar da bunun içerisinde. Yoksa her gelenin Türk vatandaşı olacağı şeklinde bir politikamız yok.”

FIRAT'IN DOĞUSU

Fuat Oktay, Fırat'ın doğusuna gerçekleştirilmesi planlanan operasyona ilişkin de çarpıcı tespitlerde bulundu. Bölgenin terör odağı haline geldiğini belirten Oktay, “
PKK'nın, PYD'nin, YPG'nin, adına ne derseniz deyin. Bugün değiştiriyorsunuz yarın başka bir isimle geliyor. Alfabeden hangi ismi verirseniz verin, bunun PKK olduğunu, PKK'nın Suriye tarafındaki yansıması olduğunu ve bunun da Türkiye'ye tehdit olduğunu her vesileyle ifade ediyoruz
” dedi.

GÜVENLİ BÖLGE

ABD'nin bölgedeki terör örgütlerine verdiği desteğin kabul edilemez olduğunu vurgulayan Oktay, şöyle konuştu: “Gerektiği zaman kimsenin iznine başvurmayız. Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı bölgesinde yaptığımız gibi, Fırat'ın doğusunda da gereğini yapacağız. 20 millik, 32 kilometrelik derinlikten bahsediyorsunuz.
Burada güvenli bölge dediğimiz, Türkiye'nin kontrolünde bir güvenli bölgeden bahsediyoruz. Diğeri Türkiye için güvenlikli anlama gelmez zaten.

SURİYELİLERİN GERİ DÖNÜŞÜ

“32 kilometrenin güneyine gittiğinizde yeni bir koridor oluşturulmasını da ne pahasına olursa olsun asla kabul etmeyiz. Türkiye'nin güvenliğiyle alakalı bir konu. Bununla ilgili Türkiye gerekli hazırlıklarını yapmıştır. Bu işin askeri ve siyasi boyutu. İnsani boyutuna baktığınızda, Türkiye'deki 3,5 milyondan fazla Suriyeli de kendi vatanlarına dönmek istiyor. Dolayısıyla bu koridorla uygun şartları oluşturduğumuzda, geri dönüşün olacağına inanıyoruz.”

  • Farklılıklar zenginliğimiz
  • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, eşi Emine Erdoğan ile Fazıl Say’ın konserine katılmasıyla ilgili de konuşan Fuat Oktay, şunları söyledi: “Bütün dünyaya birleştirici bir gözle bakan bir cumhurbaşkanının böyle bir konserde bulunması kadar tabii bir olay yok. Baktığımızda bu aslında Türkiye’nin farklı tatlarının, güzelliklerinin bir araya getirilmesi. Dolayısıyla bizim farklılıklarımız, zenginliğimiz dediğimiz olayı yaşadık fiilen. Çok sıcak bir ortamdı. Güzel de bir örnek oldu.”
#Fuat Oktay
#Türkiye
#Suriye
#Recep Tayyip Erdoğan
5 yıl önce