|

Kriz sonrası ilk temas

Rusya Milli Günü nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Putin'e, Başbakan Binali Yıldırım da Medvedev'e tebrik mesajı gönderdi. Türkiye-Rusya ilişkileri Rus savaş uçağının Türk savaş uçaklarınca düşürülmesinin ardından ciddi bir kriz dönemine girmişti.

Yeni Şafak
14:18 - 14/06/2016 Salı
Güncelleme: 14:56 - 14/06/2016 Salı
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, G20 Liderler Zirvesi'nin gerçekleştirildiği Antalya'da iki liderin karşılaşması kameralara böyle yansımıştı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, G20 Liderler Zirvesi'nin gerçekleştirildiği Antalya'da iki liderin karşılaşması kameralara böyle yansımıştı.

Rusya milli günü nedeniyle Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e, Başbakan Binali Yıldırım ise Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev'e mesaj gönderdi.



Türkiye-Rusya ilişkileri geçen yıl 24 Kasım'da bir Rus savaş uçağının Türkiye-Suriye sınırında Türk hava sahasını ihlal etmesi üzerine Türk savaş uçaklarınca düşürülmesinin ardından ciddi bir kriz dönemine girmişti.



Cumhurbaşkanlığı kaynakları Erdoğan'ın Rusya milli günü nedeniyle Putin'e bir mektup gönderdiğini belirtirken, Başbakanlık kaynakları "Sayın Başbakanımız mutad olduğu üzere Rusya milli günü vesilesiyle Rusya Başbakanı Sayın Medvedev'e bir tebrik mesajı göndermiştir" ifadelerini kullandı.



Erdoğan ve Yıldırım'ın mesajı


Erdoğan'ın tebrik mesajında "Tüm Türk halkının adına tüm Rus vatandaşlarının Rusya Günü'nü kutluyorum ve yakın zamanda Rusya ve Türkiye'nin ilişkilerinin hak edilen düzeye yükselmesini diliyorum" ifadeleri yer aldı.



Yıldırım ise mesajında, yakın zamanda iki ülke arasındaki işbirliği ve ilişkilerin iki ülke halkının ortak çıkarları için gerekli düzeye ulaşmasını ümit ettiğini belirterek, "Rus vatandaşlarına refah diliyorum" ifadesini kullandı.



Rusya ve Türkiye arasında özellik Erdoğan-Putin dostluğuyla şekillenen iyi ilişkiler, Rus uçağının sınırda düşürülmesinin ardından geçen tepetaklak oldu. Erdoğan ve AK Parti hükümeti ile Putin ve Rus yönetimi arasındaki tansiyon ise basının gözleri önünde yükseldi.



  • Türkiye-Rusya uçak krizi
  • Türkiye, Suriye'nin kuzeyinde hava saldırıları düzenleyen bir Rus savaş uçağının bütün uyarılara karşın hava sahası ihlali gerçekleştirince düşürüldüğünü açıklamıştı. Düşürülen Rus uçağındaki ölen pilot Rumyantsev Sergei Aleksandroviç Türkiye'nin girişimleriyle Türkmenlerden teslim alınarak ülkesine gönderilmişti.
  • Rusya'yı Bayırbucak Türkmenlerini bombalamakla suçlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye'nin kendi sınırlarını koruma hakkına herkes saygı göstermelidir'' dedi.
  • Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus uçağının düşürülmesinin iki ülke arasındaki ilişkilerde ciddi sonuçlar doğuracağını söyledi ve ilk kez Türkiye'nin “teröristleri desteklediğini ve IŞİD'in petrol ticaretinde rol oynadığını" iddia etti. Putin, “Sırtımızdan bıçaklandık" dedi.
  • Bu süreçte iki ülke karşılıklı olarak ekonomik hamleler yaptı. Çeşitli ürünlerin ithalat ve ihracatında kısıtlamalara gitti.







#Recep Tayyip Erdoğan
#Putin
#Binali Yıldırım
#Medvedev
#Rusya Milli Günü
8 yıl önce