|

Kudüs’ün statüsü korunmalı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 59 yıl sonra Vatikan’ı ziyaret eden ilk Cumhurbaşkanı oldu. Erdoğan ile Papa Franciscus’un görüşmesinde, Kudüs öne çıktı. Küdüs’ün, BM ve uluslararası hukuk tarafından belirlenmiş statüsünün muhafaza edilmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/02/2018 Salı
Güncelleme: 08:25 - 6/02/2018 Salı
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus ile görüşmesinin gündemini ABD'nin aldığı Kudüs kararı oluşturdu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus ile görüşmesinin gündemini ABD'nin aldığı Kudüs kararı oluşturdu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 59 yıl aradan sonra Vatikan’ı ziyaret eden ilk cumhurbaşkanı oldu. Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak üzere bulunduğu Vatikan’da törenle karşılandı. Karşılama töreninin ardından Erdoğan, Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus ile baş başa görüşmenin yapılacağı yere geçti. Papa, Apostol Sarayı’nda, konuklarını ağırladığı Kütüphane Salonu’ndaki görüşme öncesinde Erdoğan’ı kapıda karşıladı. İtalyanca “Buongiorno” diyen Papa’ya, Erdoğan da “How are you” sözleriyle karşılık verdi. “Gösterdiğiniz ilgi için çok teşekkür ederim” ifadesini kullanan Erdoğan’a, Papa da ziyaretinden dolayı teşekkürlerini iletti. Görüşme bir saat sürdü.

DOSTANE GÖRÜŞME

Vatikan’daki gelenek doğrultusunda Apostolik Kütüphane’de gerçekleşen ve son derece dostane bir havada geçen başbaşa görüşmede, Kudüs, mülteciler, başta Suriye olmak üzere Ortadoğu’daki gelişmeler, terör, farklı dinlerin mensupları arasındaki ilişkiler hakkında görüş alışverişinde bulunuldu. Erdoğan ve Papa, Müslümanlar, Hristiyanlar ve Yahudiler tarafından kutsal addedilen Kudüs’ün BM kararları ve uluslararası hukuk tarafından belirlenmiş statüsünün muhafaza edilmesi gerektiğini vurguladı.


ABD’YE TELKİNLER SÜRMELİ

Görüşmede, ABD yönetimine, Kudüs’le ilgili kararın sakıncaları ve uygulamaya geçirilmemesi yönünde telkinleri sürdürmenin önemine değinildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kudüs” konusunda verdiği mesajlarından dolayı Papa’ya teşekkür etti. Papa Franciscus da Erdoğan’a, “Kudüs” meselesiyle ilgili çabalarından ve mültecilere yönelik yardımlardan dolayı takdirlerini iletti.


İSLAMOFOBİ İLE ORTAK MÜCADELE

Erdoğan, Türkiye’nin terörle mücadele kapsamında Suriye’de yaptığı operasyonlar hakkında da bilgi paylaşımında bulundu. Yabancı düşmanlığı ve İslamofobi ile ortak mücadeleye değinilen görüşmede, dinleri terörle ilintilendirmenin yanlış olduğu da vurgulandı. Bu çerçevede, İslam’ı terörle özdeşleştirmeye yönelik kışkırtıcı söylemlerden uzak durulması gerektiği belirtildi. Türkiye’de Katolikler dahil farklı inançlara mensup herkesin barış içerisinde bir arada yaşamalarına önem verdiklerini anlatan Erdoğan, bu iradeyi somut olarak ortaya koyma adına son dönemde 14 kilise ve bir sinagogu onardıklarına dikkati çekti.

TEMASLAR SÜRECEK

Erdoğan ve Papa Franciscus, bölgede barış ve istikrarın tesis edilmesi, yaşanan insani dramlara seyirci kalınmaması için uluslararası toplumu harekete geçirmesi hususlarında ortak adımlar atmanın mümkün olduğuna işaret etti ve gelecekte de temasları sürdürme konusunda mutabık kaldı.

Erdoğan, ardından Vatikan Devlet Sekreteri (Başbakan) Kardinal Pietro Parolin’i kabul etti. Erdoğan’ın Apostol Sarayı’ndaki kabulü 1 saat 10 dakika sürdü.


İstanbul tasviri çini ve Mesnevi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyareti, 59 yıl aradan sonra Türkiye’den Vatikan’a Cumhurbaşkanlığı düzeyinde gerçekleşen ilk ziyaret olma özelliğini taşıyor. Vatikan’a Türkiye’den Cumhurbaşkanı düzeyinde ilk ziyaret 1959 yılında Cumhurbaşkanlığı görevini yürüten Celal Bayar tarafından yapılmıştı. Görüşme öncesi Papa Franciscus ve Cumhurbaşkanı Erdoğan birbirlerine hediye takdim etti. Erdoğan, Papa’ya eski İstanbul’u 24 parçada tasvir eden minyatür İznik çinisi ile Mesnevi’nin İtalyanca ve İngilizce baskılarını hediye etti. Papa da Erdoğan’a barışı simgeleyen madalyon takdiminde bulundu. Erdoğan ve Papa, sunulan hediyeler hakkında birbirlerine bilgi verdi.


Mattarella ile 50 dakika

Vatikan’daki temaslarının ardından Roma’ya geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ile görüştü. İki liderin Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndaki basına kapalı görüşmesi yaklaşık 50 dakika sürdü. Erdoğan ve Matteralla, görüşmenin ardından heyetler arası çalışma yemeğine geçti. Yemeğe Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın yanı sıra AK Parti Grup Başkanvekili İlknur İnceöz ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın da katıldı.

Erdoğan, ardından İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni’yi kabul etti. Görüşmede Türkiye ve İtalya arasında siyasi, ekonomik, savunma sanayi alanlarında ikili işbirliği; Suriye, Irak ve Libya’daki son gelişmeler, Kudüs, terörle ve düzensiz göçle mücadele konularında işbirliği, AB ve Türkiye-AB ilişkileri gibi her iki ülkenin ortak gündeminde yer alan hususlar hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#Papa
#Papa Franciscus
#Kudüs
6 yıl önce