|

Kurultay oyunları

24 Haziran hezimeti sonrası, kurultay baskısıyla köşeye sıkışan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, muhalefetin planlarını bozmaya soyundu. İlk önce ‘A Takımı’nı değiştirme sinyali veren Kılıçdaroğlu’na muhaliflerden “göz boyama taktiği” tepkisi geldi. Bunun üzerine Kılıçdaroğlu ikinci adımını atarak kurultay için yeterli imzayı toplayan muhaliflere “Beklemeyin” mesajı gönderdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/07/2018 Perşembe
Güncelleme: 02:26 - 26/07/2018 Perşembe
Yeni Şafak
24 Haziran’ın ardından kurultay hazırlıklarına başlayan muhalifler, gerekli 630 imzayı aştıklarını ve 643 delegeden destek aldıklarını duyurdular. Kılıçdaroğlu ise “İmzaları getirin” diye rest çekti.
24 Haziran’ın ardından kurultay hazırlıklarına başlayan muhalifler, gerekli 630 imzayı aştıklarını ve 643 delegeden destek aldıklarını duyurdular. Kılıçdaroğlu ise “İmzaları getirin” diye rest çekti.

24 Haziran seçiminde yaşanan hezimet sonrası, muhaliflerin kurultay baskısı altında zor günler geçiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, art arda çıkışlarla manevra alanını genişletti. Olağanüstü kurultay talebi nedeniyle köşeye sıkışan Kılıçdaroğlu, muhalefetin planlarını bozmaya soyundu.

ÖNCE DEĞİŞİM SİNYALİ

CHP’de 24 Haziran akşamında başlayan ve son on günde imza savaşı ile daha da karmaşık hale gelen olağanüstü kurultay satrancında Kılıçdaroğlu, kamuoyunda da dikkat çeken ancak amacı ‘muhalifleri terse düşürmek’ olarak yorumlanan açıklamalara imza attı. Muhaliflerin kongre talebi için imza sayısı 643’e ulaşırken, Kılıçdaroğlu ilk önce ‘A Takımı’nı değiştirme sinyali verdi.

GÖZ BOYAMA TAKTİĞİ

Hafta sonuna kadar imza toplamaya devam edecek olan muhaliflerin cephesinde Kılıçdaroğlu’nun bu hamlesi tabana dönük “göz boyama” olarak yankılandı. Kılıçdaroğlu’nun bazı MYK üyelerini değiştirmesiyle partinin yönetim anlayışının değişmediğini belirten muhalifler, ‘partide sadece yönetimde değişiklik değil, siyaset tarzının da değişmesi gerektiğini’ vurguladı. Kılıçdaroğlu, ikinci adımını ise dün attı. 700’e yakın imza ile kurultaya odaklanan muhaliflere adeta ‘beklemeyin’ mesajı gönderdi. Kılıçdaroğlu, “Olağanüstü kurultay için imzalar toplandıysa getirsinler, Genel Merkez yerinde duruyor” dedi.

GÜÇLÜ ÇAĞRI PLANI

Ancak önlerinde henüz süresi bulunan muhalifler de imzaları genel merkeze teslim etme konusunda aceleci davranmıyor. Şu an için 643 delegenin imzasını alan muhalifler olağanüstü kurultayın toplanması için gerekli olan 630 imzayı geçti. Ancak muhalif kanat pazartesi gününe kadar imza toplayarak 700’e yakın delegenin imzası ile daha güçlü bir kurultay çağrısı yapma planları yapıyor.

İL BAŞKANLARINDAN DESTEK

Bu arada Kılıçdaroğlu’nun “İmzaları getirin” restinin ardından bazı il başkanları bugün Ankara’da buluşacak. Ankara İl Başkanlığı’nda toplantı yapacak il başkanları, mahalli seçimlerden önce olağanüstü kurultay çağrısını doğru bulmadıklarını ve Kılıçdaroğlu’nun yanında olduklarını açıklayacak. İl başkanları muhaliflerin olağanüstü kurultay yapmaları için tanınan 15 günlük sürenin dolmasının ardından Kılıçdaroğlu’nun A Takımı’nda değişikliğe gitmesinin doğru olduğunu anlatacak.


Yıldırım’a ziyaret

TBMM Başkanı Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu kabul etti. Kılıçdaroğlu, beraberinde grup başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç ile Yıldırım’ı makamında ziyaret etti. Yıldırım’a, seçilmesinden dolayı iyi dileklerini ve düşüncelerini aktarma fırsatı bulduklarını belirten Kılıçdaroğlu, Yıldırım’a, cezaevinde bulunan CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu ve eski CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem ile ilgili düşüncelerini de ilettiklerini ifade etti.

#Kemal Kılıçdaroğlu
#CHP
#Kurultay
6 yıl önce