|

Meclis bugün toplanıyor

TBMM Genel Kurulu’nda, AK Parti ile MHP'nin ortak verdiği Genel Seçimin Yenilenmesi ve Seçimin 24 Haziran 2018 tarihinde yapılması hakkındaki ortak seçim önergesi TBMM Anayasa Komisyonu’nda kabul edildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/04/2018 Cuma
Güncelleme: 01:43 - 20/04/2018 Cuma
Yeni Şafak
Önerge TBMM Genel Kurulu’nda da ele alındıktan sonra, “Türkiye Büyük Millet Meclisi Kararı” haline gelecek.
Önerge TBMM Genel Kurulu’nda da ele alındıktan sonra, “Türkiye Büyük Millet Meclisi Kararı” haline gelecek.

Önerge AK Parti, CHP ve MHP’nin oy birliği ile kabul edilirken, HDP görüşmelere ve oylamaya katılmadı. Önergenin kabul edilmesi üzerine Genel Kurul, haftalık çalışma günlerinin dışında bugün saat 14.00'te de toplanacak. Önerge TBMM Genel Kurulu’nda da ele alındıktan sonra, “Türkiye Büyük Millet Meclisi Kararı” haline gelecek. Meclis Kararı, Cumhurbaşkanı’nın onayına sunulmadan, Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek. TBMM, 23 Nisan 2018 Pazartesi günü yapılacak özel birleşimde ise, diğer kanun tasarı ve tekliflerini görüşmeye devam edecek.

İlkler sandığı

24 Haziran'daki seçimlerle beraber, Türkiye 16 Nisan referandumunda onayladığı cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine tam anlamıyla geçişi yapacak. Erken seçim Türkiye’de birçok ilklere sahne olacak:

* Başbakanlık makamı ortadan kalkacak.

* İlk defa vatandaşlar cumhurbaşkanı adayı gösterebilecek. Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri birlikte yapılacak.

* Milletvekili sayısı 550’den 600'e çıkarılacak.

* Seçim pusulalarında ilk defa ittifak hanesi olacak. Bir siyasi parti kendi kimliğini koruyarak başka bir siyasi partiye destekleyebilecek.

* İlk kez 18 yaşındakiler milletvekilliği için aday olabilecek.

* Cumhurbaşkanı sorumsuzluğu ortadan kalkacak ve hesap sorulabilecek.

* Yatağa bağımlı seçmenler seçme hakkının kullanılması için seyyar seçim sandığı kullanılacak.

* Sandık kurulu başkanları kamu görevlileri arasından kura ile belirlenecek.

* İhbar üzerine kolluk güçleri sandık başlarına gelebilecek.

  • İki HDP’linin vekilliği düştü
  • HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir ve HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak’ın milletvekilliği düşürüldü. TBMM Genel Kurulu’nda, Baydemir ve Irmak’ın hakkında mahkemelerce verilen ve kesinleşmiş cezalara ilişkin Başbakanlık tezkereleri okunarak, bilgiye sunuldu. Anayasa gereğince, TBMM Genel Kurulu’nda okunan tezkerelerin ardından Baydemir ve Irmak’ın milletvekilliği düştü. Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi, HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak’ın “silahlı terör örgütüne üye olmak” ve “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan çarptırıldığı 10 yıl hapis cezasını, Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi de HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir’e polise hakaret suçundan yerel mahkemenin verdiği 1 yıl 5 ay 15 gün hapis cezasını onamıştı. HDP’nin TBMM’deki sandalye sayısı 48’e düşmüş oldu.
#Erken Seçim
#TBMM
6 yıl önce