|

Meclis tamam dedi

MGK ve Bakanlar Kurulu’nun ardından Meclis de “tamam” dedi. Mehmetçik’e, Irak ve Suriye’ye sınır ötesi harekat yetkisi veren tezkere kabul edildi. Türkiye, Barzani’nin Irak’ı parçalama hamlesine karşı gerekirse askeri güç kullanabilecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/09/2017 Pazar
Güncelleme: 01:19 - 24/09/2017 Pazar
Yeni Şafak
Mehmetçik’e, Irak ve Suriye’ye sınır ötesi harekat yetkisi veren tezkere kabul edildi.
Mehmetçik’e, Irak ve Suriye’ye sınır ötesi harekat yetkisi veren tezkere kabul edildi.

TBMM Genel Kurulu, Irak ve Suriye’ye sınır ötesi operasyon konusunda hükümete verilen yetkinin uzatılmasına ilişkin Başbakanlık Tezkeresi’nin görüşülmesi için dün saat 16.00’da olağanüstü toplandı.

Başbakan Binali Yıldırım, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP lideri Devlet Bahçeli TBMM Genel Kurulu’nda hazır bulundu. Genel Kurul’a ilk olarak Bahçeli gelirken, Kılıçdaroğlu ise 5 dakika gecikmeli geldi. Oturumu, TBMM Başkanı İsmail Kahraman yönetti. Hükümet adına Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli tezkere ile ilgili bilgi verirken, Meclis’te bulunan parti gruplarından AK Parti adına İstanbul Milletvekili Volkan Bozkır, CHP Grubu adına Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz, MHP Grubu adına Grup Başkanvekili Erkan Akçay, HDP Grubu adına ise Grup Sözcüsü Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir konuştu. Şahıslar adına ise CHP’li Engin Altay ile AK Partili Mehdi Eker söz aldı.

KILIÇLARINIZ KESKİN OLSUN

Canikli, konuşmasının başında ülkenin huzur ve güvenliği için cesaret ve özveriyle görev yapan güvenlik güçlerine “Kılıçlarınız keskin olsun” sözleriyle selam verdi. Canikli şöyle devam etti:


Yaklaşık 40 yıldan beri süren ve son yıllarda ülkemizin karşı karşıya kaldığı güvenlik tehdidinin boyutu küresel ölçeğe taşınmıştır. Müttefikimiz yoğun silah, lojistik desteğiyle bu bölgelerden Arap ve Türkmen nüfusu çıkartarak bu emeline, yani Suriye’nin kuzeyinde etnik yapı üzerine kurulu terör örgütü tarafından koordine edilecek bir siyasi oluşumu gerçekleştirmeye çalışmaktadırlar.

ER VEYA GEÇ TÜRKİYE’YE YÖNELECEK

Bu yapılanmalara hiçbir şekilde müsaade edilmeyecektir. PKK terör örgütünün uzantısı YPG bu bölgedeki topraklarda işgalci bir yapılanmanın önünü açmaya çalışmaktadır. YPG’ye verilen silahlar er veya geç Türkiye’ye yöneltilecektir. Müttefikimizin YPG’ye verdiği silahların Türkiye’ye karşı kullanıldığına dair elimizde güçlü bilgiler var. Türkiye aktif olarak arazide bu işgalleri ortadan kaldıracak adımlar atmadığı sürece tehditlerin bertaraf edilmesi mümkün değildir. Bunu görüyor ve gereğini yapıyoruz.

  • Blöf yapmadığımızı tüm dünya biliyor
  • Blöf yapmıyoruz. Bizim blöf yapmadığımızı tüm dünya biliyor. Her türlü karar masadadır, gerektiğinde kullanılacaktır. Bundan da hiç kimsenin en ufak kuşkusu olmasın. Şaka yapmıyoruz. En büyük acıyı dost ve kardeşimiz Kürt halkı çekecektir. Yönetimin aldığı bu sorumsuz karar bölgeyi ateşe atacaktır. İsrail hariç dünyanın karşı çıktığı referandumun yapılması akıl tutulmasıdır. Bu referandum hiçbir zaman kabul edilmeyecektir. Türkiye, uluslararası anlaşmaların verdiği hak ve sorumluluklarının gereğini yapacaktır.


Frak gitti

Meclis’te dün aynı zamanda bir ilk yaşandı. TBMM İçtüzüğü’nün değiştirilerek frak giyme zorunluluğunun kaldırılmasının ardından TBMM Başkanı İsmail Kahraman ilk kez takım elbiseyle oturumu yönetti. Yine kavaslar da frakı attı. Kavaslar, ceket yakası ve pantolon kenarlarından yeşil şeritler geçen, ceket yakasında TBMM arması ve isim kartı takılı siyah takım elbise giydiler.


Üçlü zirve

Genel Kurul’da görüşmelere 5 dakika ara verildi. Verilen arada Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile bir araya geldi. Başbakan Yıldırım, muhalefet partisi liderlerine tezkereye verdikleri destek dolayısıyla teşekkür etti, Irak’taki son gelişmeler hakkında liderleri bilgilendirdi.

#TBMM
#Meclis
#Tezkere
#Irak
7 yıl önce