|

Mesajla boşanma olur mu?

Yeni Şafak
00:00 - 13/07/2001 Cuma
Güncelleme: 15:36 - 17/05/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

----------------------- spot ------------------------- ----------------------- spot -------------------------

İslam alemi bugünlerde cep telefonuyla mesaj göndererek boşanmanın gerçekleşip, gerçekleşmeyeceğini tartışıyor. İlk olarak Dubai'de Arap asıllı bir Amerikalının evli bulunduğu Suudi Arabistanlı eşine cep telefonuyla mesaj göndererek boşandığını belirtmesi tartışmalara yol açmıştı. Suudi Arabistanlı kadının Dubai Mahkemesi'ne başvurmasının ardından, mahkeme cep telefonuyla gönderilen mesajla boşanmanın gerçekleşmeyeceği kararına varmıştı. Bu olayın ardından Arap basını bu olayı İslam alimleri arasında tartışmaya açtı. Bir çok İslam alimi bunun ilk merhale olarak -tıpkı bir kişinin eşine "Sen boşsun" demesi gibi- kabul edilebileceği ancak asıl boşanmanın Şer'i mahkeme huzurunda yapılacak muamelelerden sonra gerçekleşebileceğini belirtti Bu islam alimleri arasında Yusuf el-Kardavi gibi bir çok islam aliminin olduğu belirtiliyor. Bu arada Malezya hükümeti, Müslüman erkeklerin cep telefonuyla mesaj göndererek eşlerini boşayabilmelerine izin vermeyeceği açıklandı. Star'ın haberine göre, Başbakan Mahathir Muhammed'in danışmanı Hamid Osman, şeriatın, cep telefonlarının kısa mesaj servisi kullanılarak boşanmaya izin verebildiğini, ancak hükümetin bunu kabul etmeyeceğini söyledi.

Başkent Kuala Lumpur müftüsü Haşim Yahya geçen hafta yerel medyaya yaptığı açıklamada, cep telefonu yoluyla boşanmanın şeriata uygun olduğunu, ancak bu eylemin, her iki eşin de hazır bulunduğu bir şeriat mahkemesi tarafından doğrulanması gerektiğini söylemişti. Cep telefonuyla mesaj göndererek boşanma olup olmayacağı konusunda yapılan tartışmalara cevap veren İstanbul Müftüsü Necati Tayyar Taş ise, evliliğin baştan sona ciddi bir kurum olduğunu belirterek, "Bu işin başı ciddi olduğu gibi sonu da ciddi olmalıdır" dedi.

Evliliğin, şahitlerin huzurunda yapılan ve merasimle kurumsallaşan bir olay olduğunu hatırlatan Taş, evliliğin resmiyet kazanmasından sonra karı-koca arasında bazı hak ve hukuk kurallarının geçerlilik kazandığını kaydetti.İslam'ın kadına büyük değer verdiğini ifade eden Taş, boşanmanın, telefon , fax internet gibi iletişim araçları kullanılarak erkeğin iki dudağı arasına indirgenecek kadar basit bir karar olamayacağını söyledi.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
23 yıl önce