|

MHP'de gözler mahkeme kararında

MHP’de muhalifler ve Genel Merkez’in karşılıklı hamleleriyle olağanüstü kongreye odaklanılan süreç yaz sonuna taşındı. Özellikle muhalif dört isimle ilgili herhangi bir disiplin süreci başlatılmamakla birlikte yaptıkları konuşmalar ve medyadaki paylaşımlar Genel Merkez tarafından yakından takip ediliyor.

Yeni Şafak
08:59 - 13/07/2016 Çarşamba
Güncelleme: 06:06 - 13/07/2016 Çarşamba
AA
Muhalifler ve genel merkez yönetiminin gözü Ankara 3.Asliye Hukuk Mahkemesinin vereceği nihai karara çevrildi.
Muhalifler ve genel merkez yönetiminin gözü Ankara 3.Asliye Hukuk Mahkemesinin vereceği nihai karara çevrildi.

MHP'de muhalifler ve Genel Merkez'in karşılıklı hamleleriyle olağanüstü kongreye odaklanılan süreç yaz sonuna taşındı. Şimdi hem muhaliflerin hem de genel merkez yönetiminin gözü, olağanüstü kongrede alınan kararların yürütmesini ihtiyati tedbirle durduran Ankara 3.Asliye Hukuk Mahkemesinin vereceği nihai karara çevrildi.



MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 25 Mayıs'ta, “Kim ya da kimler genel başkanlığa aday olacaksa şahsımla yarışacaktır" sözleriyle 10 Temmuz'da yapılacağını duyurduğu kongre, muhalifler ve parti yönetimi arasında karşılıklı hamlelerle yargıya taşınan sürecin ardından gerçekleşmedi.



Muhalifler her ne kadar bu kongrede alınan tüzük değişikliği ile ilgili kararların geçerli olduğunu savunsa da dün yapılan toplantıdan yeni bir süreç başlatmadan önce Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesinin nihai kararını bekleme uzlaşısı çıktı.



MHP Genel Başkanlığına adaylığını açıklayan isimlerden Koray Aydın toplantıdan çıkan bu görüşü "MHP'de devam eden olağanüstü kurultay süreci tarafımızdan sonuna kadar takip edilecektir. Çünkü bu süreçte mahkemeden sonunda olumlu bir karar çıkacağını düşünüyoruz ve eylül ayıyla beraber bu hukuki sürecin canlanarak lehte bir kararla sonuçlanacağını tahmin ediyoruz." sözleriyle dile getirdi.



Sinan Oğan, Meral Akşener, Koray Aydın ve Ümit Özdağ delegelerden imza toplama sürecinin başlatılmasını da müzakere ediyor. Bu imzaların, olağanüstü kongre için oluşturulandan farklı bir metin için toplanabileceği belirtiliyor. İmza toplama sürecinin canlı tutulması ve takip edilmesi konusunda da dört isim görüş birliğine vardı.



Ayrıca Oğan, Akşener, Aydın ve Özdağ 6-7 Ağustos'ta Erciyes Zafer Kurultayı'na birlikte katılacak.



Genel Merkez takipte


Özellikle muhalif dört isimle ilgili herhangi bir disiplin süreci başlatılmamakla birlikte yaptıkları konuşmalar ve medyadaki paylaşımlar Genel Merkez tarafından yakından takip ediliyor.



MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin grup toplantısı ardından disiplin sürecine ilişkin bir soruya, herhangi bir isim telaffuz etmeden şu yanıtı verdi:



"7 aya yaklaşan bir süreç içerisinde MHP'yi itibarsızlaştıran, tarlaya süren, korsan toplantılar yapan, tellere tırmanan, bayramlaşma alternatifini ortaya koyan eğer birileri varsa, ki inceleniyor, bunlar da Merkez Disiplin Kuruluna sevk edilmek suretiyle üzerlerinde gerekli işlem yapılacaktır. MHP ayıklanacak ve yeniden kaynaşarak yoluna devam edecektir."



Hem muhalifler hem genel merkez yönetimi nihai kararı bekliyor


MHP'de hem muhaliflerin hem de Genel Merkez'in nihai kararını beklediği Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi, 19 Haziran'da Çağrı Heyet'nce toplanan olağanüstü kongrede alınan kararların iptali istemiyle açılan davanın yürütmesini “ihtiyati tedbir” kararıyla 24 Haziran'da durdurmuştu.



MHP'li muhaliflerin bu karara yönelik itirazları kabul edilmedi. Çankaya İlçe Seçim Kurulu da Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesinin kararı kesinleşene kadar kongre yapılamayacağını kararlaştırdı. Bu karara da itiraz eden muhalifler, YSK'ya şikayette bulundu. YSK bu itirazı reddetti.



Daha önce 10 Temmuz'da seçimli olağanüstü kongre yapılacağını açıklayan MHP yönetimi , bu karardan vazgeçildiğine dair dilekçeyi Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) sununca Kurul, MHP'de kongreyle ilgili karar verilmesine yer olmadığına hükmetti.



MHP'li muhaliflerin topladığı 19 Haziran'daki olağanüstü kongrede yapılan tüzük değişikliklerinin MHP tüzüğüne eklenmesi için yapılan başvurunun ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı da bu incelemenin, kongrenin iptali hakkında açılan davanın kesinleşmesinden sonra yapılması kararını verdi.



Tüm bu yargı sürecinin ardından MHP'de 10 Temmuz'da olağanüstü kongre toplanamadı.



Seçimli olağanüstü kurultay yapma çabası mahkemeye takılan muhaliflerin, mahkeme kararını bekleyecekleri yönündeki açıklamaları, Genel Merkez yönetimini rahatlattı.



MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de grup toplantısı sonrası kendisine yöneltilen bir soruya "Dört arkadaşın ortak toplantısında basına intikal eden üç önemli başlık bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi, önemli olanı odur; yargının kararını sabırla beklemektir. Onu biz de istiyoruz, onların da istedikleri görülüyor. Demek ki 10 Temmuz hikayesi sona ermiştir. Şimdi önümüze bakacağız.” yanıtını verdi.



Davanın müdahilleri ile resmi kurumlardan belge isteyen Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesinin kararını en geç eylül ayına kadar açıklaması bekleniyor.



#MHP
#kongre
#Devlet Bahçeli
#Meral Akşener
#Sinan Oğan
#Koray Aydın
#Ümit Özdağ
8 yıl önce