|

Okullarda kantin kart dönemi

İstanbul’daki okul kantinlerinde nakit kullanımını ortadan kaldıracak elektronik kart uygulamasına geçiliyor. Veliler, dilediği kadar para yükleyebileceği kartlarla çocuklarının harcamalarını takip edebilecek. Uygulamayla öğrenciler gasptan ve uyuşturucudan da korunacak.

Haber Merkezi
04:00 - 12/09/2018 Çarşamba
Güncelleme: 03:37 - 12/09/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Kantinler daha modern hale gelecek
Kantinler daha modern hale gelecek

Türkiye Kantin İşletmecileri Esnaf Dernekleri Federasyonu (TKİEDF) Başkanı Vahap Osmanoğlu, velilerin çocuklarının harcamalarını takip edebilecekleri ve kantinlerde nakit kullanımını ortadan kaldırmayı amaçladıkları 'kart’ uygulamasına geçtiklerini söyledi. Öğrencileri kötü alışkanlıklardan uzak tutmak için yeni bir proje başlattıklarını belirten Osmanoğlu, "17 Eylül’de İstanbul’da 500 pilot okulda uygulamaya başlanacak olan dijital ödeme sistemi 'Papara Card' ile hem veli, hem öğrenci hem de kantincilerin memnun olması hedefleniyor. Nakit taşımayarak öğrencileri uyuşturucudan, gasptan, kötü alışkanlıklardan korumak istiyoruz. Kartlar sadece kantinlerde geçecek, veliler kantinlerden ücretsiz kartları alabilir. Harcama limiti oluşturabilir, isterlerse dışarıda geçmesi için de açtırabilirlerAyrıca çocuğun okula gidip geliş saatini veli kart sayesinde görebilecek. Çocuğu alışveriş yaparken cep telefonunda kontrollü bir şekilde ne yaptığını görecek. İstanbul’da 500 tane pilot okul seçtik. Türkiye genelinde bu kartı yaygınlaştıracağız" dedi.

CEPLERİNDE MİKROP TAŞIMAYACAKLAR

Kartın limitinin velinin insiyatifinde olduğunu söyleyen Osmanoğlu, “Veli isterse 5 lira, 10 lira, 50 lira da yükleyebilir. Yani çocuğunun ihtiyacı kadar para yükleyebiliyor. Temassız, ekrana göstererek alışveriş yapacaklar. Kantinciler için de avantajı şu, işlemler biraz daha seri olmuş olur. Para üstü, bozuk para derken çok zaman geçiyor. Zaten 60 dakika çalışıyorsun. 60 dakikada kimse bin kişiye satış yapamaz ancak yüzde 30’una, 20'sine yapabilir. Dışarıda da çok büyük tehlikeler var, en büyük amacımız bu tehlikelere karşı önlem almak. Çocuklarımızı elektronik paraya alıştırmalıyız. Avrupa’da da kimse para taşımıyor. Çocuklarımız da artık ceplerinde mikrobu taşımasınlar ve kartla alışverişlerini yapsınlar" ifadelerini kullandı.

Hijyen denetimi

Kantinlerinin hijyen denetimlerinin sürekli yapıldığını ve denetimler sonucunda hiçbir olumsuz vaka ile karşılaşılmadığını dile getiren Osmanoğlu, “Kantincilikle ilgili bin 200 saat süren eğitimlerimiz var. Üretime dayalı anında üretim anında tüketim mantığıyla hareket ediyoruz. Merdiven altı ürünler kantinlerde yok” dedi.

  • Daha modern hale gelecek
  • Devlet okulları kapsamında İstanbul’da 3 bin, Türkiye’de 20 ila 22 bin, tümüne bakıldığında 60 ila 70 bin civarında kantin bulunduğunu ifade eden Osmanoğlu, “Bakanlık bir çalışma daha yaptı. Fiziki mekanlarla ilgili sıkıntımız vardı. Kantin alanı çok küçük ve yeterli değildi. Yeni bir genelge yayınladı. Bu genelge 81 ilde uygulanacak. Çocukların oturma yeri, dinlenme yeri, kantincinin üretim yapabilmesi için bütün imkanlar bu yönergede sağlanmış oldu” dedi.
#Kantin
#Denetim
6 yıl önce