|

Ortak harekât başladı

Milli Savunma Bakanı Akar, ABD ile Suriye’de güvenli bölgenin oluşturulması için kurulan ‘Birleşik Müşterek Harekat Merkezi’nin faaliyete başladığını söyledi. Akar, “Teröristlere ait mevzilerin tahribine de başlandı” dedi. İdlib’de yaşananlara da değinen Akar, “Gözlem noktalarımıza bir saldırı olması durumunda meşru müdafaa hakkımızı sonuna kadar kullanırız” diye konuştu

Haber Merkezi
04:00 - 25/08/2019 Pazar
Güncelleme: 01:41 - 25/08/2019 Pazar
Yeni Şafak
Helikopterler sınır 
bölgesi üzerinde akşama kadar 
devriye attı.
Helikopterler sınır bölgesi üzerinde akşama kadar devriye attı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, beraberinde Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Ümit Dündar ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Ora. Adnan Özbal ile İzmir’deki birliklerde inceleme ve denetlemelerde bulundu. Bu kapsamda Ege Ordu Komutanlığı’nı da ziyaret eden Akar ve komuta kademesi, birliklerin komutanlarıyla görüştü, faaliyetlere ilişkin brifing aldı.

BİRİNCİ SAFHA


Son dönemde yaşanan gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bakan Akar, güvenli bölgenin, takvimde belirlenen esaslar çerçevesinde zaman kaybetmeksizin oluşturulmasının planlandığını ifade eden Akar şunları söyledi: “Bu konudaki koordinasyon ve müşterek çalışmalarımız devam ediyor. ABD Savunma Bakanı Mark Esper ile telefon görüşmemizde planlamanın birinci aşamasının başlatılması ve ileri aşamaların ele alınması için askeri heyetlerin tekrar Ankara’da bir araya gelmesi konusunda mutabık kalmıştık. Birleşik Müşterek Harekat Merkezi tam kapasiteyle faaliyete başladı. Merkezin komutası Türk ve ABD’li birer general tarafından yürütülüyor. Birinci safha faaliyetleri ile ilgili sahada uygulamalara geçildi. Bu kapsamda 14 Ağustos’ta ilk İHA uçtu. İlk ortak helikopter uçuşu bugün öğleden sonra yapıldı. Ayrıca teröristlere ait mevzilerin ve tahkimatın tahribine de başlandı.”

İDLİB’DE SON DURUM

İdlib’de yaşananlara da değinen Akar, rejimin ateşkes ihlalleri ve saldırılarının Suriye’deki çözüm çabalarına zarar verdiğini belirtti. Akar, “Rejimin bir bölgeyi yani Han Şeyhun bölgesini harekat alanı ilan etmesi, burayı giriş çıkışlara kapatması ve operasyon yapması İdlib’le ilgili anlaşma ve mutabakatlara kesinlikle aykırı. Bu operasyonlar sorunların çözümüne değil, tam tersine durumun daha da içinden çıkılmaz hale gelmesine neden oluyor. Bu saldırılar zaten hassas olan bölgedeki güvenlik ihtiyacını daha da acil hale getiriyor. Gözlem noktalarımıza veya oradaki varlığımıza yönelik herhangi bir saldırı olması durumunda meşru müdafaa hakkımızı sonuna kadar kullanacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın” diye konuştu.

İlk devriye uçuşu


Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinde Türkiye ve ABD’li yetkililer arasında günlerdir devam eden ‘Güvenli Bölge’ görüşmelerinde teknik çalışmaların sonuna gelindi. Bölge üzerinde uçurulan İHA’lardan alınan görüntülerle haritaları masaya yatıran iki ülke heyeti bir dizi tespitte bulundu. Son birkaç gündür sakin olan ilçe merkezi ve sınır bölgesindeki sessizliği öğle saatlerinde uçan helikopterler bozdu. Art arda uçuş yapan helikopterler sınır bölgesi üzerinde akşama kadar devriye attı. Suriye tarafından gelerek 3 kez devriye uçuşu yapan ABD helikopterleri, Akçakale sınırlarına girip İlçe Jandarma Komutanlığı’na iniş yaptı. Helikopterler bir süre sonra yeniden havalandı.


Tüneller kapanıyor


Suriye’nin Heseke iline bağlı Rasulayn ilçesinde PKK/PYD’li teröristlerin kazdığı tünel ve hendekler kapatılmaya başlandı. TSK’nın Fırat’ın doğusuna yönelik operasyonu öncesi, PKK/PYD işgali altındaki Rasulayn’da hareketlilik yaşandı. İlçeye bağlı Mabruka köyünde açılan hendek ve tünellerin ABD askeri gözetiminde kapatılmaya başlandığı öğrenildi. Teröristlerin yerlerini gösterdiği tüneller iş makineleri ile tahrip edilip içi kumla dolduruldu.

  • Ege’de devir teslim
  • Hulusi Akar ve TSK’nın komuta kademesinde Ege Ordu

    Komutanlığı’nda devir teslim töreni de gerçekleştirildi. Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararları kapsamında emekliye ayrılan OrgeneralAbdullah Recep, görevi Korgeneral Ali Sivri’ye devretti.




#Hulusi Akar
#Türkiye
#ABD
#İHA
#Helikopter
#İdlib
5 yıl önce