Osman Gazi Mavi Vatan yolcusu: Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli mesajlar 'Gaz üretimi ikiye katlanacak'
12:30, 17/10/2026, CumartesiG: Güncelleme: 13:24, 17/10/2026, Cumartesi
Yeni Şafak

‘Türkiye’nin ilk yüzer üretim platformu’ olma niteliği taşıyan Osman Gazi, Karadeniz’deki Sakarya Gaz Sahası’nda yerli doğal gaz üretimini ikiye katlamaya hazırlanıyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Osman Gazi Yüzer Üretim Platformu Uğurlama Töreni'ne bir video mesaj gönderdi. Karadeniz'deki gaz üretiminin ikiye katlanacağını belirten Erdoğan, "2027'den itibaren her 3 haneden 1'i yerli doğal gazımızı kullanacak" dedi.
Türkiye'nin ilk yüzer üretim platformu Osman Gazi, bugün Zonguldak Filyos'tan Karadeniz'e uğurlandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zonguldak'taki Filyos Limanı'nda düzenlenen "Osman Gazi Yüzer Üretim Platformu Uğurlama Töreni"ne gönderdiği video mesajda, al bayrağın renkleriyle süslenen Osman Gazi Yüzer Üretim Platformu'nun ülkeye, millete hayırlı hizmetlerinin olmasını Allah'tan niyaz ettiğini söyledi.
Temmuz 2024'te ilk yüzer üretim platformunu Türkiye'ye kazandıracaklarını açıkladığını, geçen yıl mayısta da ismini "Osman Gazi" olarak belirledikleri platformu Dolmabahçe Sarayı'ndan Filyos'a uğurladıklarını hatırlatan Erdoğan,
"Bugün ise enerji tarihimizde yepyeni bir sayfa açıyoruz. Adeta yüzen bir sanayi tesisi olan Osman Gazi'yi görev yerine, Karadeniz'e yolcu ediyoruz. Osman Gazi, Türkiye Yüzyılı vizyonumuzun denizlerdeki karşılığı olan 'mavi vatan'ın ilk fabrikasıdır"
ifadelerini kullandı.Cumhurbaşkanı Erdoğan, Osman Gazi'nin 298,5 metre uzunluğu, 56 metre genişliği, 29,5 metre derinliği ve 140 personeliyle yüzen bir enerji kalesi olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Üzerinde bulunan 21 farklı ünite ile Sakarya Gaz Sahası'ndaki kuyulardan aldığı gazı işleyecek, deniz altına döşenmiş borularla Filyos'a gönderecektir. Böylece Karadeniz'deki doğal gaz üretimimiz günlük 20 milyon metreküpe çıkarak ikiye katlanacak, 2027 yılı başından itibaren her 3 haneden 1'i yerli doğal gazımızı kullanacak. Hayırlı, uğurlu olsun diyorum. Bu vizyoner projeye emek veren tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyor, platformda görev yapacak tüm personelimize başarılar diliyorum"

Ekonomi
Bakan Bayraktar 'Yakın zamanda yeni bir müjde verebiliriz' diyerek duyurdu

Ekonomi
Türkiye’nin ilk yüzer üretim platformu Osman Gazi Karadeniz'e açılıyor: Doğal gaz üretimi ikiye katlanacak

Gündem
Bakan Uraloğlu'dan Ulaşım ve Altyapıda Türkiye Yüzyılı Zirvesi'nde önemli açıklamalar: ‘Doğru işler yaptığımız için projelerimiz tartışılmıyor’

