|

Ovaköy ve ortak harekat: Görüşme nisanda

Gümrük Bakanı Bülent Tüfenkci, Irak ile nisan ayında yapılacak Karma Ekonomik Konsey toplantısının ana gündeminin Ovaköy Sınır Kapısı ve terörle mücadelede ortak operasyon olacağını söyledi. Tüfenkci, “Güvenlikle ilgili birçok konu var. Irak’ta DEAŞ tehdidi var, PKK’nın yuvalanmaları var. Buralara operasyon yapıyoruz. Tüm bunları konuşacağız” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/03/2018 Cumartesi
Güncelleme: 01:45 - 10/03/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci

Terör örgütüne yönelik Afrin’in ardından Irak’ta da operasyon gündemde. Bakan Bülent Tüfenkci, Irak ile Nisan ayında yapılacak Karma Ekonomik Konsey toplantısının ana gündeminin Ovaköy Sınır Kapısı ve ortak terörle mücadele operasyonu olacağını söyledi. Tüfenkci, gümrük kapılarının da daha güvenli hale geldiğini belirtti.

Başta Kerkük olmak üzere Irak’ta artan PKK saldırılarının ardından Irak ile ortak terörle mücadele operasyonu yeniden gündeme geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ortak operasyon tarihi olarak, Mayıs ayında yapılacak Irak seçimleri sonrasına işaret etti. Kısa bir süre önce Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar da Irak’ı ziyaret ederek temaslarda bulunmuştu. Irak ile tüm işbirliği alanlarını tehdit eden terörle mücadele konusu, Karma Ekonomik Konsey (KEK) toplantısının da ana gündem maddelerinden biri olacak.

TÜM KONULAR MASADA

Irak ile 27-28 Şubat’ta yapılacak KEK toplantısının iptal edilmediğini, Irak tarafından gelen talep üzerine Nisan ayı başına ertelendiğini söyleyen Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, toplantının ana gündem maddelerinden birinin güvenlik sorunu olacağını kaydetti. Tüfenkci, “KEK gündeminde birçok konu var. Ulaşımla, çifte vergilendirmeyle, tarife dışı engellerle, güvenlikle ilgili birçok konu var. Orada DEAŞ tehdidi var, PKK’nın yuvalanmaları var. Biz uluslararası ilişkiler ve ikili anlaşmalardan dolayı Kandil’e ve diğer terör örgütlerinin yuvalarına karşı operasyonlar yapıyoruz. Onların değerlendirmeleri var. Tüm bunları konuşacağız” dedi.

OVAKÖY’DE FİKİR BİRLİĞİ VAR

Konuşulacak konulardan birinin de Ovaköy Sınır Kapısı olduğunu anımsatan Tüfenkci, güvenlik sorunlarının burada da söz konusu olduğuna işaret etti. Tüfenkci, Ovaköy kapısı konusunda herhangi bir engel olmadığını, iki tarafın da fikir birliği içerisinde olduğunu bildirdi. Irak ile Nisan ayı başında yapılacak KEK toplantısında özellikle Ovaköy Sınır Kapısı çalışmalarını başlatacak kararın alınması bekleniyor.

KAPILARDA UYUŞTURUCU GEÇİŞİ AZALDI

Türkiye’nin gerçekleştirdiği harekatların gümrük kapılarını etkileyip etkilemediği konusunda da Bakan Tüfenkci, “Biz güvenliğimizi ve denetimlerimizi artırdık. Orada daha fazla önlem alıyoruz. Başka sıkıntı yok. Ticaret devam ediyor” bilgisini verdi. Kapılarda özellikle, terörist örgütün gelir kapısı olan uyuşturucuyla mücadele konusunda ciddi tedbirler alındığını anlatan Tüfenkci, “Kapılarda yoğun olarak tedbirlerimizi, teknolojilerimizi ve cihazlarımızı artırdık. Eğitimlerimizi artırdık, yakalama oranlarını yükselttik ve daha da yükselteceğiz. Öyle umut ediyorum ki kapılarda bu oranları azaltacağız. Ama özellikle bu sıkılaştırmadan sonra deniz yoluyla biraz daha girişler oldu. Onunla ilgili gümrük muhafaza, sahil güvenlik, emniyet, istihbarat ve jandarma birlikte çalışıyor. Denetimlerini artırıyorlar, yoğunlaştırıyorlar” dedi.


Afrin'de insani yardım sorunu yok

Kızılhaç’ın Doğu Guta yerine Afrin’e insani yardım tırı göndermesi konusunda da Tüfenkci, Afrin’de insani yardım konusunda herhangi bir sıkıntı olmadığını söyledi. Tüfenkci, “Biz terörden temizlediğimiz her beldeye gerek insani yardımlarla gerek sağlık ünitelerimizle sivillere yönelik her türlü yardımı zaten yapıyoruz. Afrin’e girmeden önce de biz sivillere yönelik insani yardımlarımızı yapıyorduk. Kapılardan yoğun bir şekilde insani yardımlar girip çıkıyor. Bu operasyonla birlikte de bizim terörden temizlediğimiz her alanda doktorumuzla sağlık ekibimizle insani yardım ekibimizle beraber gidiyor. Her türlü ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Böyle bir karar olmasa da biz bunu yapıyoruz” diye konuştu.

#Afrin
#Mevlüt Çavuşoğlu
#Bülent Tüfenkci
6 yıl önce