
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, ‘Terörsüz Türkiye’ hedefi doğrultusunda Meclis’te kurulacak komisyon için grubu bulunan siyasi partilerin başkanvekilleriyle bir araya geldi. Toplantıda komisyonun kuruluşu ve sürece ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu. Komisyonun nitelikli çoğunlukla alınacak kararları, öneriye dönüştürerek ilgili birimlere kanun teklifi olarak sevk etmesi planlanıyor.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin önerisiyle gündeme gelen ve Cumhur İttifakı’nın “Milli Birlik ve Dayanışma” adını verdiği Meclis komisyonuna ilişkin TBMM’de toplantı düzenlendi. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerin grup başkanvekilleriyle bir araya geldi. Görüşmeye AK Parti Grup Başkanvekili Abdülhamit Gül, CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, İYİ Parti Grup Başkanvekili Buğra Kavuncu ve Yeni Yol Partisi Grup Başkanı Bülent Kaya katıldı.
İLK TOPLANTI YAKINDA
Görüşmenin tek gündem maddesi, “Terörsüz Türkiye” hedefi doğrultusunda Meclis’te kurulacak komisyondu. Ancak komisyonun adı ve üye sayısı konusunda uzlaşı sağlanamadı. Meclis Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, komisyonun ilk toplantısını önümüzdeki günlerde yapacağı belirtildi. Kurtulmuş’un başkanlığında gerçekleşen ve iki buçuk saat süren toplantıda, komisyonun çalışma yöntemi ve sürece ilişkin görüş alışverişinde bulunulduğu bildirildi.
KOMİSYON KAÇ KİŞİDEN OLUŞACAK?
Edinilen bilgilere göre, İYİ Parti komisyon çalışmalarına üye vermeyecek. Komisyonun 40 ya da 45 kişiden oluşması planlanıyor. AK Parti 13, CHP 7, MHP ve DEM Parti 3’er üyeyle temsil edilecek. Yeni Yol Partisi’nin ise Saadet, Gelecek ve DEVA partilerinin birleşiminden oluştuğu için üçer üyeyle temsil edilmesi üzerinde duruluyor. Grubu olmayan siyasi partilere birer üyelik verilecek. Ancak Yeni Yol Partisi çatısı altında temsil edilmelerine rağmen, Meclis’te ayrıca milletvekili bulunan Saadet ve Gelecek partileri komisyonda ayrıca temsil edilemeyecek.
DETAYLARI KURTULMUŞ PAYLAŞACAK
Bu kapsamda Meclis’te grubu bulunmayan partilerden 6'sı komisyona birer üye verecek. Ayrıca 11 bağımsız milletvekili arasından 5 kişi kura ile seçilecek. Komisyonun başkanlığını Meclis Başkanı Kurtulmuş yürütecek. Komisyonun Meclis Başkanlığı kararıyla kurulacağı kesinleşti. Görev süresi, kuruluş protokolüne bağlı olarak belirlenecek. Tüm diğer ayrıntılar ilerleyen günlerde Kurtulmuş tarafından kamuoyuyla paylaşılacak. Komisyonun kurulmasından önce Meclis Başkanı Kurtulmuş’un, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile biraraya geleceği öğrenildi. Kurtulmuş’un, DEM Parti Eş Genel başkanlarıyla da görüşeceği bildirildi.
Haftada 4 toplantı
- Komisyonun haftada en fazla dört kez toplanması ve istihbarat ile güvenlik raporlarına göre hareket etmesi kararlaştırıldı. Bu kapsamda komisyon, silah bırakma sürecini yakından takip edecek. Kararlarını gelişmelere göre alacak. Uzun vadeli bir çalışmadan ziyade, kısa sürede önündeki maddeleri görüşerek karara bağlayacak. Nitelikli çoğunlukla alınacak kararlar öneriye dönüştürülecek ve ilgili birimlere kanun teklifi olarak sevk edilecek.









