|

Putin'den seçim zaferi mesajları: 3. Dünya Savaşını başlatır

Rusya lideri Putin, yüzde 87,29'luk seçim zaferi sonrası iç ve dış politikaya ilişkin mesajlar paylaştı. Rus lider, "NATO ile olası çatışmanın ötesi 3'üncü dünya savaşı olur" derken, Ukrayna cephesinde 'sıhhi bölgeler' oluşturulabileceğini ve kalıcı barış görüşmelerine hazır olduklarını belirtti.

04:00 - 19/03/2024 Salı
Güncelleme: 00:58 - 19/03/2024 Salı
Yeni Şafak
Vladimir Putin.
Vladimir Putin.

Rusya'da 5-17 Mart’ta düzenlenen seçimde kesin olmayan ilk sonuçlara göre oyların yüzde 87,29'unu alarak beşinci kez devlet başkanı seçilen Vladimir Putin, seçim karargahında Rus halkına seslenirken, gazetecilerin de sorularını yanıtladı. Rusya lideri hem dış politika hem de iç politikaya ilişkin önemli mesajlar paylaştı. Halka seçime katılımdan dolayı teşekkür eden Putin, Ukrayna'da temas hattında bulunan Rus ordusuna özellikle teşekkürlerini vurguladı. Rus lider, muhalif lider Aleksey Navalni'nin ölümüne ilişkin de ilk kez konuştu. Putin, Ukrayna'da barış görüşmelerine hazır olduklarını da belirtti. Putin, Rusya ile NATO arasında artan gerilime de değindi.

Her şey mümkün

Seçim karargahında Rusya ile NATO arasında çatışma olup olmayacağına yönelik bir soruyu cevaplayan Putin, "Modern dünyada her şey mümkün. Bu çatışma, tam kapsamlı bir Üçüncü Dünya Savaşı'nın bir adım ötede olmasına yol açacak ama kimsenin bu konuyla ilgilendiğini düşünmüyorum." dedi.

Ukrayna'da 'sıhhi bölge' oluşturulabilir

Belgorod bölgesinin güvenliğinin sağlanması için Harkiv bölgesinin Rusya’ya katılmasını gerekli görüp görmediği sorusunu da cevaplayan Putin, sınır bölgelerinin bombalanmasıyla ilgili trajik olaylar göz önüne alındığında Rusya’nın Ukrayna toprakları içerisinde bir noktada "sıhhi bölge" oluşturmak zorunda kalacağını kaydetti.

"Barış görüşmelerinden yanayız"

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un 2024 Paris Olimpiyatları süresince ateşkes teklifinden haberi olmadığını aktaran Putin, Rusya’nın her koşulda kendi çıkarlarına ve çatışma bölgesindeki duruma göre hareket edeceğini vurguladı. Rus lider, "Biz barış görüşmelerinden yanayız ancak düşmanın cephanesi bittiği için değil, eğer gerçekten ciddilerse, uzun vadede barışı inşa etmek istiyorlarsa, barış görüşmelerinden yanayız. Yeniden silahlanma için 1,5-2 yıl ara verilsin diye değil" ifadelerini kullandı.

Navalni'nin ölümü üzücü

Bir ABD’li gazetecinin sorusu üzerine, Rus muhalif Aleksey Navalni'nin hapishanede ölmesini "üzücü olay" şeklinde nitelendiren Putin, insanların hapishanede öldüğü başka vakaların da yaşandığını ama bu tip olayların ABD’de de olduğunu hatırlattı. Putin, ölüm haberi gelmeden birkaç gün önce Navalnıy’ı Batı ülkelerinde hapiste bulunan Rus vatandaşlarıyla değiştirme fikrini kabul ettiğini açıkladı.

Stalin'i geçebilir

71 yaşındaki Putin bu görevi 2030'a kadar sürdürecek. Yapılan anayasa değişiklikleri sonucu Putin 6. dönem de, devlet başkanlığına aday olabilecek. Putin, 4 yılı başbakanlıkta olmak üzere, 24 yıldır fiili olarak Rusya'yı yönetiyor. Bu Putin'in, Sovyetler Birliği'ni 31 yıl yöneten Stalin'den sonra Rusya'yı en uzun süre yöneten lider olması demek.

Şi Cinping

Şi'den tebrik

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Rusya'daki devlet başkanlığı seçimlerini kazanan mevkidaşı Vladimir Putin'e tebrik mesajı yolladı. Şi, mesajında, Rusya'nın son yıllarda karşılaştığı zorlukları aşarak ulusal kalkınma ve canlanma yolunda kararlı şekilde ilerlediğini belirterek, Putin'in yeniden seçilmesinin Rus halkının ona desteğini gösterdiğini ifade etti. Çin'in Rusya ile ilişkilerinin gelişmesine büyük önem verdiğini vurgulayan Şi, Çin ve Rusya arasındaki "kapsamlı stratejik iş birliği koordinasyonunu" yeni dönemde iki ülke ve halklarına daha fazla fayda sağlayacak şekilde geliştirmek üzere yakın iletişimi sürdürmeye hazır olduklarını ifade etti. Şi, "Rusya'nın Putin'in liderliğinde ulusal kalkınma ve inşada daha büyük başarılar elde edeceğine inandığını" dile getirdi.



#Rusya
#Putin
#Politika
1 ay önce