|

Ruslar Karabağ'dan çekiliyor

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Karabağ'da konuşlu Rus Barış Gücü'nün bölgeden çıkmaya başladığını bildirdi. Rus birlikleri, 2020'de Karabağ'ın Ermeni işgalinden kurtarıldığı 44 günlük savaş sonrasında Hankendi-Laçın Yolu'nun güvenliği için bölgeye gönderilmişti.

04:00 - 18/04/2024 Perşembe
Güncelleme: 02:20 - 18/04/2024 Perşembe
Yeni Şafak
Arşiv.
Arşiv.

Azerbaycan ile Ermenistan arasında 2020 yılında meydana gelen ve Azerbaycan'ın zaferiyle sonuçlanan İkinci Karabağ Savaşı sonrası bölgeye "Barış Gücü Kuvvetleri" konuşlandıran Rusya, kuvvetlerini çekmeye başladığını bildirdi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Karabağ'da konuşlanan Rus Barış Gücü birliklerinin bölgeden çıkmaya başladığını söyledi. Moskova'da konuya dair açıklamalarda bulunan Peskov, Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde konuşlanan Rus askeri birliklerinin çekilmeye başladığı yönündeki haberlerin doğru olup olmadığı sorusuna "Evet, bu gerçekten öyle" yanıtını verdi. 27 Eylül 2020'de başlayan ve 44 gün süren 2. Karabağ Savaşı, 10 Kasım 2020'de Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya liderlerinin üçlü bildirisiyle sona ermişti. Bildiri gereği, Karabağ'da Ermeni nüfusun bulunduğu yerleşim birimlerinin ve Laçın Koridoru diye bilinen Hankendi-Laçın yolunun güvenliğini sağlamak için bölgeye 1960 askerden oluşan ve "Rus Barış Gücü" diye isimlendirilen Rus birlikleri yerleştirilmişti. Beş yıl süreyle yerleştirilen "Rus Barış Gücü"nün görev süresinin 10 Kasım 2025'te bitmesi öngörülüyordu.

AZERBAYCAN İŞGALDEN KURTARDI

Ermenistan'ın 1992 yılında işgal ettiği Dağlık Karabağ bölgesinin büyük kısmı 2020 yılında Azerbaycan ordusunca özgürleştirildi. Azerbaycan ordusu, Eylül 2023'te ise özellikle Hankendi ve çevresinde konuşlanan silahlı Ermeni gruplara yönelik yeni bir operasyon başlatarak buraları da Azerbaycan egemenliği altına aldı. Bu süreçte 120 bini aşkın Ermeni bölgeden ayrılarak Ermenistan'a gitmişti. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, şubat ayında yaptığı açıklamada, ana savunma ve askeri ortağı olarak Rusya'ya güvenemeyeceğini ifade etmişti. Paşinyan, "Moskova'nın kendisini defalarca hayal kırıklığına uğratması nedeniyle" Erivan'ın ABD ve Fransa ile daha yakın ilişkiler kurmayı düşünmesi gerektiğini kaydetti. Ermenistan Devlet Radyosu'na konuşan Paşinyan, "Kiminle askeri-teknik ve savunma ilişkilerimizi sürdürebileceğimizi anlamamız gerekiyor" demişti. Rusya Erivan'ın Batılı ülkelerle yakınlaşmasına sıcak bakmıyor.



#Azerbaycan
#Karabağ
#Rusya
13 gün önce