|

Sakın ha bir daha uğrama!

Türkiye ile ABD arasındaki Brunson krizi sona erdi. Ajanlık, FETÖ ve PKK adına suç işlemekle suçlanan rahip Andrew Craig Brunson’a 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verildi. Daha önce 20 ay hapis yatan Brunson’un ev hapsi ve yurt dışı yasağı kaldırıldı. Trump karardan dakikalar sonra Brunson’un ABD’ye doğru yola çıkacağını duyurdu.

Haber Merkezi
04:00 - 13/10/2018 Cumartesi
Güncelleme: 03:11 - 13/10/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Yaklaşık 20 ay tutuklu kaldıktan sonra 25 Temmuz'dan beri ev hapsinde olan Brunson, dünkü duruşma sonrası evine böyle geldi.
Yaklaşık 20 ay tutuklu kaldıktan sonra 25 Temmuz'dan beri ev hapsinde olan Brunson, dünkü duruşma sonrası evine böyle geldi.

İzmir'de, terör örgütleri FETÖ ile PKK adına suç işlediği ve casusluk yaptığı iddiasıyla 35 yıl hapis cezası istenen, tutukluluğu ev hapsine çevrilen ABD'li rahip Andrew Craig Brunson hakkında karar çıktı. Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesinde kurulan İzmir 2'nci Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın 4. duruşmasına Brunson ve avukatı İsmail Cem Halavurt katıldı. Duruşmayı, yabancı basın mensupları ile Brunson'un eşi Norine Brunson, ABD Maslahatgüzarı Jeffrey M. Hovenier, bazı yetkililer ve kilise görevlileri de takip etti.

PKK'LILARLA TANIŞMIYORUM

Duruşmanın öğleden önceki bölümünde bazı tanıklara söz verildi. Tanık B.F.Ü, tekerlekli sandalye milli takımında tenisçi olduğunu, daha önceden tanımadığı Brunson hakkındaki suçlamaları bilmediğini, eski milli takım menajeri D.F'nin Brunson'un kilisesine gittiğine ilişkin bilgisi bulunduğunu söyledi. Mahkeme başkanının, "Doktor olan J.F'nin terör örgütü PKK mensuplarının, Suriye'den yaralı olarak geldiği ve bunları tedavi etmesinin ardından Suriye'ye gönderildiğine ilişkin iddialar hakkında bilgi sahibi misiniz?" sorusu üzerine B.F.Ü, "Böyle bir iddiayı ilk defa burada duydum" yanıtını verdi. Bunun üzerine söz verilen Brunson, PKK ile bağlantısının olmadığını ve hiçbir mensubuyla da tanışmadığını savundu.


TANIKLAR YÜZLEŞTİRİLDİ

Mahkeme başkanı, önceki duruşmada tanık olarak beyan veren L.K'nin, "2016'da FETÖ'nün darbe girişiminin ardından bazı FETÖ mensuplarının Konak'taki bir evde barındırıldığını Y.D'den duydum" ifadesinin ardından L.K. ile Y.D'yi duruşmada yüzleştirdi. Tanık Y.D, "O evde sadece Koreliler kalıyordu. L.K'ye, FETÖ'cülerle ilgili hiçbir şey söylemedim. FETÖ'cüleri hiç görmedim" dedi. Bunun üzerine L.K, "Daha önceki ifademde Y.D'nin bunu söylediğini ilişkin bir şey demedim. Önceki ifademde, Y.D'nin evinin o eve yakın olmasından bu kişinin mahkemeden dinlenilmesini istemiştim" şeklinde konuştu.

MASUM BİR ADAMIM!

Tanık ifadelerinden sonra duruşma savcısı, esas hakkındaki mütalaasında, Brunson'un TCK'nın 314/3 ve 220/7 maddeleri gereğince cezalandırılması, sanığın adli kontrol şartlarının kaldırılmasını talep etti. Savcı, Brunson hakkında 10 yıla kadar hapis talep etti. Mahkeme Başkanı, avukatı ile Brunson'un bir süre görüşmesine izin verdi. Brunson, "Savunmamı avukata bırakacağım. Masum bir adamım. Beraatimi talep ediyorum. İsa'yı seviyorum. Türkleri seviyorum" dedi.

EV HAPSİ KALKTI

Bunun ardından mahkeme heyeti karar için ara verdi. Mahkeme heyeti, verilen aranın ardından kararını açıkladı. Heyet, Brunson'a TCK'nın 220/7 maddesi gereğince "örgüte bilerek ve isteyerek ardım etmek" suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verirken, hükümle birlikte sanığın ev hapsi ve yurt dışı yasağını kaldırdı. Kaarın açıklanmasından sonra Brunson'un avukatı İsmail Cem Halavurt, "Bu kabul edebileceğimiz bir karar değil, temyiz edeceğiz" dedi.

  • Casuslukla suçlanıyordu
  • Terör örgütleri FETÖ ve PKK adına 9 Aralık 2016’da suç işlediği iddiasıyla tutuklanan ABD’li papaz Brunson hakkında İzmir Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya tarafından hazırlanan iddianamede, din adamı görüntüsü altında söz konusu terör örgütleri adına suç işlediği ve genel stratejileri kapsamında eylem birlikteliği içinde olduğu, örgütlerin amaçlarını bilerek ve isteyerek iş birliği yaptığı belirtilmişti. Brunson’un FETÖ ile PKK adına suç işlediği ve casusluk yaptığı iddiasıyla 35 yıl hapsi isteniyordu. Brunson’un FETÖ’nün üst düzey mensupları ile kod isimlerini bilerek görüştüğü, bu kapsamda örgütün sözde eski Ege bölgesi imamı ve firari Bekir Baz ve yardımcısı Murat Safa ile hakkında “silahlı terör örgütü üyesi olmak” suçlamasından dava açılan tutuklu sanık Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Başkanı Taner Kılıç ile görüşmeler yaparak strateji belirlediği iddia edilmişti. Teknik incelemede de sanık Brunson’un, görüşmediğini öne sürdüğü FETÖ’nün sözde Ege bölge imamı firari sanık Bekir Baz ile birbirlerine çok yakın yerde 293 kez GSM sinyali de tespit edilmişti. Brunson, 25 Temmuz’da tutuklu bulunduğu cezaevinden çıkartılarak, “sağlık sorunları” dikkate alınıp “ev hapsi ve yurt dışına çıkış yasağı” uygulama kararı verilerek evine gönderilmişti.

Türkiye kimseden talimat almaz

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun, Türkiye'nin kimseden talimat almayacağını belirtti. Altun, kararla ilgili "Mahkeme kararı Türkiye'nin demokratik bir hukuk devleti olduğunu, Türkiye'de yargının tarafsız ve bağımsız olduğunu ortaya koymuştur" ifadelerine yer verdi. Türkiye'nin bağımsız yargısının, Amerikan yönetimince hatırı sayılır bir süredir baskı altına alınmaya çalışıldığını, Türkiye'nin çeşitli yaptırım tehditlerine maruz bırakıldığını aktaran Altun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, her fırsatta Türkiye'nin bu türden tehditlere boyun eğmeyeceğini, bağımsız ve tarafsız Türk yargısının vesayet altına alınamayacağını belirttiğini anımsattı.

HUKUK DEVLETİYİZ

Altun, şunları söyledi: "Kararın ardından 'Working very hard on Pastor Brunson' diye mesaj atan Trump'a bir kez daha hatırlatmak isteriz ki Türkiye, demokratik bir hukuk devletidir ve Türk mahkemeleri bağımsızdır. Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez, genelge gönderemez, tavsiye ve telkinde bulunamaz.' Türk mahkemeleri gibi Türkiye de hiçbir organ, makam, merci ya da kişiden talimat almaz, kendi kuralları ve iradesiyle kararlarını alır."


Almanya üzerinden ABD'ye uçtu

Andrew Craig Brunson, saat 18.10'da Alsancak semtindeki evine geldi. İzmir polisi, Brunson'ın evinde elektronik kelepçesini çözerek serbest kalma işlemlerini tamamladı. Brunson, akşam 21.30'da bir araçla evinden ayrıldı. Saat 22.00 sularında Adnan Menderes havalimanına ulaşan Rahip Brunson, güvenlik ve pasaport kontrollerinden sonra terminale geçti. Almanya'dan gönderilen özel uçağa binen Brunson, saat 22.45'de Türkiye'den ayrılarak Almanya'ya uçtu. Beyaz Saray, Brunson'un Almanya'dan kalkacak uçakla bugün ABD Maryland'daki askeri üsse ulaşacağını açıkladı.


Birazdan evde olacak

ABD Başkanı Donald Trump, ABD'li rahip Brunson hakkındaki kararın açıklanmasının hemen ardından Twitter’dan üç paylaşım yaptı. Kararın açıklanmasının hemen ardından Trump, “Rahip Brunson hakkında çok sıkı çalıştık” ifadelerini kullandı. İlerleyen dakikalarda bir paylaşım daha yapan Trump, “Düşüncelerim ve dualarım Rahip Brunson’la birlikte. En kısa sürede güvenli bir şekilde eve dönmesini umuyoruz” dedi. Trump sonrasında ise “Brunson az önce bırakıldı. Birazdan evde olacak” paylaşımını yaptı.

#Rahip Brunson
#Tahliye
#ABD
6 yıl önce