|

Sezer diplomasisi

Cumhurbaşkanı Sezer, liderlerarası telefon diplomasisi sürecinde dün de Mısır Cumhurbaşkanı Mübarek'i arayarak "BM'de terör konferansı" önerisine destek verdi ve Türkiye'ye davet etti.

Yeni Şafak
00:00 - 29/09/2001 Cumartesi
Güncelleme: 18:33 - 24/01/2017 Salı
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ile bir telefon görüşmesi yaparak ABD'de meydana gelen saldırı sonrası gelişmeler konusunu görüştü.



Cumhurbaşkanlığı Dışişleri Başdanışmanı ve Özel Kalem Müdürü Tacan İldem, Çankaya Köşkü'nde düzenlediği basın toplantısında, Sezer'in, önceki gün akşam saatlerinde de Mübarek'i aradığını söyledi. Mısır'ın, terörizmle mücadele konusunda Birleşmiş Milletler çerçevesinde bir uluslararası konferans düzenlenmesini önerdiğini hatırlatan İldem, Cumhurbaşkanı Sezer'in, Mısır'ın uluslararası konferans önerisini desteklediklerini kaydetti. İki cumhurbaşkanı, terörü belli bir din, dil, ırk ile özdeşleştirmeme konusunda mutabık kaldılar. Cumhurbaşkanı Sezer, Mübarek'i yakın zamanda bir çalışma ziyareti için Türkiye'ye davet etti.



ABD'den talep gelmedi


İldem, "Sayın Bush'un telefon görüşmesinden sonra Türkiye'nin telefon diplomasisine başlamasını nasıl değerlendiriyorsunuz? ABD'den böyle bir talep geldi mi, yoksa Türk kamuoyunda daha aktif rol oynanması konusundaki eleştirilere karşı mı yapılıyor" sorusuna, şu cevabı verdi: "Ne ABD'den ne de bir başka ülkeden böyle bir talep gelmemiştir. Bir ülkenin belirli girişimlerde bulunması için mutlaka bir başka ülkeden telkin ya da teşvik almasına da gerek bulunmamaktadır."



"Bir atağa geçildi, inisiyatif alındı şeklinde değerlendirmeler var. Cumhurbaşkanı'nın telefon görüşmeleriyle teröre karşı bölgede yeni bir ittifak mı oluşturuluyor" sorusu üzerine de İldem, şunları söyledi: "Gelişmelerin değerlendirilmesi belli adımların atılmasını gerekli kılabilir. Bölgesel açıdan bakıldığında elbette bölge ülkelerinin böyle önemli bir konuda görüş alışverişinde bulunması çok doğaldır."



Bush'la görüşme ihtiyacı olmadı


"Sayın Cumhurbaşkanı, Hatemi'yi, Kerimov'u ve Türkmenbaşı'nı aramayı da düşünüyor mu?" sorusuna ise İldem, "Daha sonra kimleri arayıp, kimleri arayamayacağını belirtmem doğru da olmaz, uygun da olmaz" karşılığını vermekle yetindi.



İldem, Cumhurbaşkanı Sezer'in görüşme sonuçlarını ABD Başkanı Bush ile paylaşmayı düşünüp düşünmediğine ilişkin bir soruya karşılık da, "Şu anda öyle bir ihtiyaç duymuyor" dedi.



#Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer
#Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek
#ABD
#"BM'de terör konferansı"
23 yıl önce