|

Âşıkların niyazı kabul ola

Mevlânâ’nın 742. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri, bu yıl “Âşıkların niyazı kabul ola” temasıyla gerçekleştiriliyor. Tören, dün kandil uyandırma merasimi ve hoşgörü yürüyüşüyle başladı.

Yeni Şafak
06:00 - 8/12/2015 الثلاثاء
Güncelleme: 01:32 - 8/12/2015 الثلاثاء
Yeni Şafak

Mevlana'nın 742. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal'ın da katıldığı “Kandil uyandırma merasimi” ve “Sevgi ve hoşgörü yürüyüşü” ile başladı. “Aşıkların niyazı kabul ola...” temasıyla gerçekleştirilen tören, ilk olarak Alaaddin Tepesi yakınlarındaki Mevlana ile Şems-i Tebrizi'nin buluştuğu noktaya yerleştirilen Meracel Bahreyn (İki denizin buluşması) Kandili; Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Konya Valisi Muammer Erol, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Mevlana'nın 22. kuşaktan torunu Esin Çelebi Bayru ile protokol üyeleri tarafından yakıldı.



İKİ DERYANIN KAVUŞTUĞU YER


Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Sevgiye, barışa ve kardeşliğe her zamankinden daha çok ihtiyaç duyuyoruz" dedi. Bir kültür ve medeniyeti yaşatanın, o kültür ve medeniyetin ritüellerinin beslendiği damar olduğunu dile getiren Ünal, şöyle devam etti: “Bizim medeniyetimizin ritüellerini işte bu kardeşlik, sevgi, barış, merhamet oluşturuyor. Bugün burada Şems-i Tebrizi Hazretleri ile Hazreti Pir'in, Mevlana Hazretlerinin, buluştuğu, o iki deryanın birbirine kavuştuğu yerdeyiz. Bize bir ses ve soluk olarak ulaşan bütün güzelliklerin anısına, insanlığın kalbinde sevgi, barış ve kardeşlik kandilinin uyanması temennisi ile bu kandili yakıyoruz.”



GÜLBANG DUASIYLA SONLANDI


Katılımcılar, yapılan konuşmaların ardından mehteran takımı eşliğinde Konya Valiliği önüne kadar yürüdü. Mehteran Birliği tarafından burada konser verildi. Konya Valiliği önünde başlayan “Sevgi ve hoşgörü yürüyüşü”, Mevlana Müzesi önünde sona erdi. Müzedeki Mevlana Dergahı Semahanesi'nde sema gösterisi gerçekleştirildi. Ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu'nda görevli Semazenbaşı Ahmet Sami Küçük tarafından, bir Mevlevi geleneği olan Gülbang duası yapıldı. Törenin ilk günü böylelikle son bulmuş oldu.



70 bin kişi katılacak


Bu yıl törenler kapsamında bir ilk olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Bursa Bölge Senfoni Orkestrası Devlet Çoksesli Korosu'nca “Yunus Emre Oratoryosu” gerçekleştirilecek. 7-17 Aralık tarihlerinde 11'i akşam 4'ü gündüz olmak üzere toplam 15 sema ayini gerçekleştirilecek. Sema ayini ve diğer etkinliklere 70 binin üzerinde ziyaretçinin katılması bekleniyor.


#Mahir Ünal
#Mevlana
#Şems-i Tebrizi
#Meracel Bahreyn
٪d سنوات قبل