|

Sınır ışıl ışıl

Şanlıurfa-Suriye sınırı güneş enerjisinden elektrik üreten sistemle aydınlanıyor. Kurulan paneller hudut hattında geceleri ışık saçan led lambalara, takip cihazlarına ve güvenlik sensörlerine enerji sağlıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 5/08/2018 Pazar
Güncelleme: 03:14 - 5/08/2018 Pazar
Yeni Şafak
Türkiye Suriye sınırı elektrik üreten sistemle aydınlanıyor.
Türkiye Suriye sınırı elektrik üreten sistemle aydınlanıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı ‘100 Günlük İcraat Programı’ kapsamında ülke sınırlarındaki güvenlik projelerine hız verildi. Terörle mücadele, kaçakçılık ve düzensiz göçe karşı sınır güvenliğine yönelik çalışmaların en önemlisi olarak görülen modüler beton duvar inşaatında sona gelindi. 911 kilometrelik Suriye sınırının 828 kilometrelik kısmına yapılacak beton duvarın bugüne dek 802 kilometrelik kısmı, yani yüzde 97’si tamamlandı. Ayrıca doğuda İran ve Ermenistan’ı Türkiye’den ayıran sınır hattında Ağrı ve Iğdır’a örülmesi planlanan 144 kilometrelik duvarın 96 kilometrelik kısmı hayata geçirildi. İran-Hakkâri sınırının 43 kilometrelik kısmının da aynı yöntemle kısa sürede inşasına başlanacak. Çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte 2 bin 949 kilometre uzunluğundaki kara sınırının 1015 kilometrelik yüzde 35’lik kısmı bitmiş olacak.

YEŞİL ENERJİ DEVREDE

Sınırda beton duvar, dikenli tel ve devriye yolu açılması çalışmaları hızla sürerken, güvenliği gece-gündüz kesintisiz sağlamak üzere teknolojik imkanlardan da faydalanılıyor. Bu kapsamda Suriye sınırının Şanlıurfa kısmında 340 kilometrelik hat üzerinde aydınlatma sistemi kuruldu ve bölgede ‘yeşil enerji’ faaliyete geçti. Güneş enerjisinden elektrik üreten paneller, hem aydınlatma sistemine hem kamera takip cihazlarına hem de güvenlik sensörlerine enerji sağlıyor. Şanlıurfa sınırında hayata geçirilen model başarılı bulunursa sistem, öncelikle Suriye hududundaki 802 kilometrelik duvar boyunca olmak üzere tüm sınır hattında uygulanacak.

#Şanlıurfa
#Sınır
#Elektrik
6 yıl önce