|

Siyasi değil ruhsal mesaj palavrası

15 Temmuz’dan bir hafta sonra yazdığı, “Darbe teşebbüsü şoktu. Olaylar kötüye gidecek. Sonunda biz kazanacağız” mesajı sorulan Brunson kimsenin inanmadığı bir cevap verdi: “Siyasetten bahsetmiyorum. Ruhsal bir şey bu”. Hakimin, “Tek adamdan kastın kimdi” sorusuna da “Türkiye’de CHP, MHP, AK Parti’yi tek bir kişi yönetirse...” karşılığını verdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/04/2018 Salı
Güncelleme: 02:56 - 17/04/2018 Salı
Yeni Şafak
 FETÖ’nün ABD’li papazı Andrew Craig Brunson ilk kez hakim karşısına çıktı.
FETÖ’nün ABD’li papazı Andrew Craig Brunson ilk kez hakim karşısına çıktı.

İzmir’de, terör örgütleri FETÖ ile PKK adına suç işlediği ve casusluk iddiasıyla 35 yıl hapis cezası istenen ABD’li din adamı Andrew Craig Brunson’un yargılanmasına başlandı. İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya tutuklu sanık Brunson ve avukatı katıldı. Yabancı basın mensuplarının da takip ettiği duruşmayı, Brunson’un eşi Norine Brunson, Kuzey Carolina Senatörü Thom Tillis ile ABD’deki bir derneğin yetkilisi olan Sam Brownback ve kilise görevlileri de takip etti.

TÜRKÇE SAVUNMA YAPTI

Mahkeme başkanının “soruşturmada 3 vatandaşlığı var denilmiş, ABD, Almanya ve İspanya, doğru mu?” sorusuna Brunson, “Sadece ABD vatandaşlığım var.” yanıtını verdi. Brunson, hakkındaki iddialara karşı savunmasını Türkçe yaptı. FETÖ ile ilişkisi olduğu iddialarına değinen Brunson, “Bu inancıma hakaret. Hristiyan din adamıyım, İslami bir harekete katılmadım. Onların amaçları benim amaçlarımdan farklı. FETÖ örgütü ile tanışıklığım yok.” dedi.


MESAJI SİYASİ DEĞİL!

Brunson, iddianamede yer alan, görüştüğü ABD’li askere FETÖ’nün darbe girişimi sonrası 21 Temmuz’da gönderdiği mesajdaki “Türkleri sallayacak bazı olayları bekliyorduk. İsa’ya dönmek için gerekli koşullar oluştu. Darbe teşebbüsü bir şoktu. Birçok Türk geçmişte de olduğu gibi askeriyeye güvendi ancak bu sefer çok geçti. Ve darbe teşebbüsünden sonra bu başka bir sallama. Sanırım olaylar daha da kötüye gidecek. Sonunda biz kazanacağız.” ifadeleri hatırlatarak, mesajın çevirisinin eksik ve yanlış olduğunu öne sürdü.

‘BİZ KAZANACAĞIZ’ DEDİM

Yapılan yazışmanın sosyal politik bir durum değerlendirmesi olduğunu iddia eden Brunson, şöyle devam etti: “Ben siyasetten bahsetmiyorum. Ruhsal bir şey bu. Bir Rus uçağı düşürülmüştü, ekonomik sorunlar oldu Türkiye’de. Sarsıntıdan bunları kastettim. En sonunda Tanrı mucizeler yapacak Türkiye’de ve görkemini gösterecek. ‘Sonuçta biz kazanacağız’ dedim. Hiçbir yerde darbe başarısız olduğunda üzüntü duyduğumu söylemedim.”

TEK ADAM SORUSU

Mahkeme başkanının, “Mesajlarında bahsettiğin tek adamdan kastın kimdir” sorusu üzerine Brunson, “Benim dediğim şey aslında CHP’nin dediği. Türkiye’de CHP, MHP, AK Partisi tek bir kişi yönetirse...” cevabını verdi. Duruşmada daha sonra gizli tanık “Dua” ifade verdi. Dua, sanık Brunson’un her hafta cuma günleri düzenlenen ve sadece subayların girdiği toplantıya katıldığını bildiğini, bu toplantılarda Murat Çakır isimli Türk asıllı ABD vatandaşının da bulunduğunu belirterek, Çakır’ın Pentagon ile ilişkilerinin çok iyi olduğunu savundu. 12 saat süren duruşma sonrası mahkeme heyeti, Brunson’un tahliye talebini reddederek tutukluluk halinin devamına karar verdi. Duruşma 7 Mayıs’a ertelendi.

PKK ile irtibatı yokmuş

Terör örgütü PKK ile de irtibatı olmadığını, PKK’lıların yurt dışına çıkışına yardım etmediğini ileri süren Brunson, 13. kabile ve Kürtlerin kutsal olduğu yönündeki ifadelere ilişkin de “İki yüksek lisansım var, doktoram var. Ben bu inancı duymadım. Kürtler için Kürdistan kurmak istemem tamamen yalandır. Casusluk ve istihbaratcılık yapsam ve yakalansam bu lekedir kiliseye. Türkiye’nin toprak bütünlüğünden yanayım.” ifadelerini kullandı. Brunson, Şanlıurfa’nın Suruç ilçesine, mültecilere tebliğ görevinde bulunmak için gittiğini, ByLock ve Eagle programlarını kullanmadığını iddia etti.

Davaya ABD’den büyük ilgi

Aliağa’daki Şakran Cezaevi İnfaz Kurumu Kampüsünde görülen dava için çevrede geniş güvenlik önlemleri alındı. Duruşmayı izlemek için Kuzey Karolina’dan Senatör Thom Tillis ve Ambassador at Large Religious Freedom’dan avukat Sam Brownback da cezaevi kampüsüne geldi. ABD Başkanı Donald Trump, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan ABD’li papazın iadesini istemiş, Erdoğan da Fetullah Gülen’e ithafen “Sizde de bir papaz var, siz onu verin biz de verelim” demişti.

  • Salonda ağladı
  • Brunson’un 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki yargılanmasına öğle arasında verilen aranın ardından devam edildi. Savunmasına devam eden Brunson birden ağlamaya başladı. Kısa süreli fenalık geçiren papaz, bir süre yerine oturdu. Mahkeme başkanının “İsterse devam etmeyebilir” sözlerine karşılık FETÖ’cü papaz, “Sorun Şakran’da değil. Benim kafamda. Tek kişilik odada kalıyorum. Psikolojim bozuldu. Psikiyatri ilaçları kullanıyorum. Başka odaya alınmak istiyorum” dedi.
#FETÖ
#papaz
#Andrew Craig Brunson
6 yıl önce