|

Subjektif tarih yorumunu reddediyoruz

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, ABD Başkanı Donald Trump’ın 1915 olayları hakkında yaptığı 24 Nisan tarihli yazılı açıklamaya sert tepki gösterdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/04/2018 Perşembe
Güncelleme: 00:43 - 26/04/2018 Perşembe
Yeni Şafak
ABD'nin başkenti Washington'da ve Kaliforniya eyaletinin Los Angeles kentinde, sözde Ermeni soykırımı iddiaları protesto edildi.
ABD'nin başkenti Washington'da ve Kaliforniya eyaletinin Los Angeles kentinde, sözde Ermeni soykırımı iddiaları protesto edildi.

Bakanlık açıklamasında, “ABD Başkanı Donald Trump tarafından 1915 olayları hakkında, 24 Nisan 2018 tarihinde yapılan yazılı açıklamada yer alan yanlış ifadeleri ve subjektif tarih yorumunu reddediyoruz” ifadeleri yer aldı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’nin, ABD yönetiminden Osmanlı’nın tüm milletlerinin büyük acılar yaşadığı bu dönemi adil bir yaklaşımla değerlendirebilmesine dair beklentisi vurgulanırken, “Bu çerçevede, Başkan Trump’a aynı dönemde Ermeni isyancıların yer aldığı olaylar nedeniyle katledilen 500 binden fazla Müslümanın bulunduğunu hatırlatırız. Türkiye bir Ortak Tarih Komisyonu kurulması yoluyla tarihin bu acılı döneminin aydınlatılmasını önermeye devam etmekte olup, arşivlerini araştırmacıların istifadesine açmıştır” ifadeleri kullanıldı. Açıklamada ayrıca, Birinci Dünya Savaşı şartlarında hayatını kaybeden Osmanlı Ermenilerinin, bu yıl da 24 Nisan günü, İstanbul Ermeni Patrikhanesi’nde düzenlenen dini törenle hak ettikleri saygıya ve 800 yıllık Türk-Ermeni dostluğuna uygun biçimde anıldığı vurgulandı.

İKİ ŞEHİRDE PROTESTO

ABD'nin başkenti Washington'da ve Kaliforniya eyaletinin Los Angeles kentinde, sözde Ermeni soykırımı iddiaları protesto edildi. Washington ve civarında yaşayan çok sayıda Türk, 1915 olaylarının Ermeniler tarafından çarpıtılmasını protesto etti. Protestoya Ahıskalı Türkler, Azeriler ve ABD'de yaşayan bazı diğer azınlıklar da destek verdi. Los Angeles’ta yaşayan Türklerin bir araya gelerek oluşturduğu Amerikalı Türkler Girişimi (ATI) tarafından organize edilen protestoda ise, soykırım yalanlarına karşı sloganlar atıldı ve yaşanan acıların ancak karşılıklı diyalogla iyileştirilebileceği belirtildi.

#Türkiye
#ABD
#Ermeni Olayları
6 yıl önce