|

Şüpheli kaza sonucu can veren Reisi Hamaney'in halefi olarak gösteriliyordu

Dünkü kazada şüpheli bir şekilde hayatını kaybeden ve İran siyasetinin muhafazakar kesimini temsil eden Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, dini lider Ali Hamaney'in halefi olarak anılıyordu.

09:33 - 20/05/2024 Pazartesi
Güncelleme: 10:10 - 20/05/2024 Pazartesi
Diğer
İbrahim Reisi - Ali Hamaney
İbrahim Reisi - Ali Hamaney
2021 yılında Cumhurbaşkanı olarak seçilen
İbrahim Reisi
, ülkenin kuzeyinde Doğu Azerbaycan eyaletinde geçirdiği helikopter kazasında 63 yaşında yaşamını yitirdi.

İran siyasetinin sertlik yanlısı olarak bilinen muhafazakar kesimini temsil eden Reisi, dini lider
Ali Hamaney
'in halefi olarak anılan biriydi.


İkinci denemesinde kazandı


İbrahim Reisi, Cumhurbaşkanlığı'na 2021'de, ikinci denemesinde seçildi. İlk kez aday olduğu 2017'de, reformcu kanadın temsilcilerinden Hasan Ruhani'ye karşı yenilmişti.


Ruhani'nin yarışmadığı 2021'de ise ilk turda yüzde 62 oy oranıyla Cumhurbaşkanı seçildi. Seçilir seçilmez de sertlik yanlısı olduğunu gösterdi. Rejim karşıtı protestoları güç kullanarak bastırdı.



Rejim muhalifleri için idam kararları


İslam rejiminin uyguladığı ahlak yasalarını sıkılaştırdı. Dünya liderleriyle yürüttüğü nükleer müzakerelerde zorlu pazarlıklara girişti.


Reisi, Cumhurbaşkanı seçilmeden önce Yargı Erki Başkanı'ydı ve kamuoyunda tanınan bir isim değildi. Hakimlik yaptığı 80'li yıllarda, rejim muhalifleri için idam kararları çıkarmıştı. 1988'de Halkın Mücahitleri örgütünün üyelerine toplu idam kararlarının altına imza atan dört hakimden biriydi.





Cumhurbaşkanlığı döneminin en büyük krizi


Reisi, Ortadoğu'nun savaş ve çatışmalarla sarsıldığı zor bir dönemde görev yaptı. İsrail Gazze'ye bugüne kadarki en kanlı saldırısını başlatttı.


İran, o dönemde, Suriye, Irak, Yemen ve Lübnan'daki vekil güçleriyle Hamas'a destek verdi. Tahran ve Ortadoğu'daki vekilleri, kendilerini İsrail'e karşı "direniş ekseni" olarak adlandırdı.


Cumhurbaşkanlığı döneminin en büyük krizi, İsrail'in Şam'daki başkonsolosluk binasını vurması oldu. Tahran, bu saldırıya, İsrail'e ilk kez doğrudan saldırarak yanıt verdi. İran'dan İsrail'e 300'den fazla füze ve drone ateşlendi.





#İbrahim Reisi
#İran
#Hamaney
23 gün önce