|

Süreci dinamitler

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, dünyaya İdlib çağrısında bulundu. Kalın, "İdlib'e saldırılar siyasi süreci dinamitler ve ciddi diplomatik sonuçları olur. Çağrımız, dünya kamuoyunun, Batılı ülkelerin, ABD'nin, bölge ülkelerinin, eş güdüm ve koordinasyon içerisinde İdlib'e yönelik muhtemel bir saldırıyı durdurmasıdır" dedi.

Haber Merkezi
04:00 - 12/09/2018 Çarşamba
Güncelleme: 02:54 - 12/09/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
​Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın
​Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Beştepe'de Başkan Erdoğan başkanlığında yapılan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısı sonrasında açıklama yaptı.

Tahran'da yapılan Türkiye-Rusya-İran zirvesinin televizyonlarda canlı yayınlanmasını kendilerinin de beklemediğini belirten Kalın, "Açıkçası bizim de beklemediğimiz bir biçimde müzakere kısmı canlı yayınlandı. Bu da hayra vesile oldu. Cumhurbaşkanımızın insani duyarlılık noktasında, İdlib’e yönelik saldırının önlenmesi için nasıl gayret içinde olduğunu bütün dünya da görmüş oldu" dedi.

GÖÇ AVRUPA'YA SIÇRAR

İdlib konusunda dünya kamuoyuna çağrıda bulunan Kalın, "İdlib'e saldırılar siyasi süreci dinamitler ve ciddi diplomatik sonuçları olur. Göç dalgası Avrupa'ya da sıçrar. İdlib konusunda dünya kamuoyu elini taşın altına koysun. Bütün taraflar yapıcı katkıda bulunmalı. Çağrımız, dünya kamuoyunun, Batılı ülkelerin, Amerika Birleşik Devletleri'nin, bölge ülkelerinin, bu konuda eş güdüm ve koordinasyon içerisinde hareket ederek İdlib'e yönelik muhtemel bir saldırıyı durdurmasıdır" diye konuştu.

SİYASİ ÇÖZÜM BULUNMALI

Kalın, "Beklentimiz bütün tarafların, paydaşların mutlaka bu süreç içerisinde önümüzdeki günlerde yapıcı katkılar sunacak şekilde bir tutum içine girmeleri ve İdlib'e yönelik bütün mahsurları ortadan kaldıracak siyasi çözüm üzerinde mutabık kalmalarıdır. ‘Kimyasal silah kullanırsa müdahale ederiz’ demek konvansiyonel silahlarla saldırmaya, şu andaki katliamları yapmaya devam edebilirsiniz demektir. Burada bütün silahlarla öldürmelerin tamamen durdurulmasına yönelik çağrıların yapılması, Esed rejimine yönelik bir takım başka girişimlerin devreye sokulması gerekiyor" dedi.

  • Okullara 20 bin güvenlik görevlisi
  • Yeni eğitim yılının pazartesi başlayacağına işaret eden Kalın, "Milli eğitim bakanımızın sunumu oldu. Yeni dönemle ilgili alınan tedbirler takdim edildi. Güvenlik noktasında, bütün öğrencilerimizin huzur içinde yeni eğitim yılına başlaması için Milli Eğitim Bakanlığımız ile İçişleri Bakanlığımız arasında görevlendirme yapıldı. Gerekli bütün tedbirler alındı. Bu uygulamaları da hep birlikte göreceğiz. Pazartesi yeni güvenlik önlemlerini göreceğiz. Bunun yanında yine Milli Eğitim Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız arasında 60 bin temizlik, 20 bin de sivil güvenlik görevlisinin görevlendirilmesiyle ilgili çalışma başlatıldı" dedi.

Ekonomide bir panik havası yok

Kalın, “Türk ekonomisi, uluslararası yatırımcılara güven veren bir ekonomi olmaya devam etmektedir. Bildiğiniz gibi ikinci çeyrek büyümemiz de 5,2 oranında geldi. Bu da Türk ekonomisin bütün bu zorluklara, olumsuz etkilere rağmen Türk ekonomisinin büyümeye devam ettiğini gösteriyor. Önümüzdeki günlerde alacağı tedbirler, temaslar da devam edecek. BM Genel Kurulu münasebetiyle Sayın Cumhurbaşkanımızın bir New York Amerika ziyareti olacak. Orada da yatırımcılarla bir takım görüşmeleri olacak. Türk ekonomisiyle ilgili bir panik havasının olmadığını özellikle ifade etmek istiyorum. Türbülans gibi görünen dönemin de kısa sürede aşılacağından biz eminiz” dedi.

#İbrahim Kalıln
#Suriye
#İdlib
6 yıl önce