|

Tabandan CHP’ye değişim baskısı

CHP’de seçim yenilgisinin ardından Kılıçdaroğlu ile İnce arasında karşılıklı hamlelere dönüşen kriz gittikçe derinleşiyor. CHP lideri Kılıçdaroğlu’na MYK tam desteğini açıklarken, parti tabanında “Kılıçdaroğlu örgütün sesine kulak vermeli. 9 yenilginin ardından partiyi bırakıp gitmeli” mesajı yükseldi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/07/2018 Cuma
Güncelleme: 02:33 - 6/07/2018 Cuma
Yeni Şafak
Muharrem İnce, Erzurum’un ardından dün de Kırklareli’ne gitti. İnce kentte çeşitli temaslarda bulundu.
Muharrem İnce, Erzurum’un ardından dün de Kırklareli’ne gitti. İnce kentte çeşitli temaslarda bulundu.

CHP’de seçim yenilgisi sonrası Muharrem İnce’nin başlattığı olağanüstü kurultay talebine parti yönetimi kapıları kapatırken, örgütte ‘değişim’ tartışmaları artarak sürüyor.

24 Haziran’ın ardından CHP’de İnce-Kılıçdaroğlu arasında karşılıklı hamlelere dönüşen kriz dün de devam etti. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na MYK tam desteğini açıklarken parti tabanında ise tepki yükseliyor. Parti tabanı, “Koltuk sevdalısı olanın bu partide yeri yoktur” diyen Kılıçdaroğlu’nun kendisinin koltuğu bırakamayarak örgütün sesine kulak vermediğini belirtiyor. Parti tabanından, “Kılıçdaroğlu örgütün sesine kulak vermeli. 9 yenilginin ardından partiyi bırakıp gitmeli. Koltuk sevdası olanların partide olmayacağını söylüyor ama kendisi koltuğu bırakıp gitmiyor” deniliyor.

KURULTAY GEREKTİREN BİR TABLO YOK

Kılıçdaroğlu başkanlığında dün toplanan MYK’da İnce’nin olağanüstü kurultay talebi geri çevrilirken, Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, İnce’nin ‘Kılıçdaroğlu onursal başkanımız olsun’ sözleriyle başlayan kurultay tartışmaları için “Genel Merkezimizin gündeminde olağanüstü kurultay yoktur” dedi. Tezcan, “Bu konular MYK’da da görüşüldü, genel başkanımızın gündeminde de bir olağanüstü kurultay yoktur. Seçim sonuçlarının tümü değerlendirilebilir ama kurultayı gerektirecek bir tablo değildir” ifadelerini kullandı.

İHSANA İHTİYAÇ YOKTUR

İnce’nin “onursal başkanlık” önerisine “Sayın Genel Başkan’ın genel başkanlıktan başka herhangi bir ihsana ihtiyacı yoktur” sözleriyle tepki gösterdi. MYK’nın tam mutabakatla Kılıçdaroğlu’nun arkasında olduğunu belirten Tezcan, İnce taraftarlarının delegeden imza toplama girişimine de üstü örtülü mesaj verdi. Tezcan, “Partinin kurultay delegelerinin büyük çoğunluğunun da partiyi bir kurultay tartışmasına çekmenin doğru olmadığı görüşünde olduğunu görüyoruz. Bu nedenle delegelerin yüzde 51 imzasıyla bir kurultay talebinin gündeme geleceğini düşünmüyoruz. Takdir kurultay delegelerinindir” dedi.

YÜZDE 30 PAYLAŞILAMIYOR

İnce’nin cumhurbaşkanlığı seçiminde başarı olarak gösterdiği yüzde 30 rakamı da parti yönetimiyle İnce arasında paylaşılamadı. İnce, aldığı yüzde 30’luk oy oranının kendi başarısı olarak nitelendirirken Tezcan, “Sandıklardan birinin sonucunu farklı, diğerini farklı yorumlamak doğru değildir. Genel Başkanımız, Cumhurbaşkanı adayımız, örgütlerimiz ortak bir hedefe doğru yönelmiştir” diye konuştu.

  • Tezcan’ı ararım
  • Çeşitli temaslarda bulunmak için Kırklareli’ne giden Muharrem İnce, Bülent Tezcan’ın “olağanüstü kurultay” açıklamasına ilişkin, “Ben basın yoluyla açıklama yapmam. Ben partinin genel başkan yardımcısına basın yoluyla cevap vermem, kendisini ararım” dedi. Kendisine parti içinden çokça destek geldiği belirtilerek, bu konudaki düşüncelerinin sorulması üzerine İnce, “Şu ana kadar 30 ilden açıklama olmuş herhalde bilmiyorum, sağ olsun arkadaşlar. Acele etmeyin. Basın yoluyla parti içi meseleleri konuşmam” diye konuştu.
  • Öte yandan TBMM’nin 22. ve 23. döneminde CHP’den milletvekili olan 51 isim, bir grup eski CHP milletvekili, bir basın açıklaması ile partide yönetim değişikliği için olağanüstü seçimli kurultayın toplanması istedi.

Yalova’da disiplin şoku

Kılıçdaroğlu ile İnce arasındaki gerilim, il teşkilatlarına da yansımaya başladı. CHP Yalova İl Teşkilatı, parti üyesi olan Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, Belediye Başkan Yardımcısı Halit Güleç ve Belediye Meclis Üyesi Adil Ürekli’yi partinin grup toplantılarına katılmadıkları gerekçesiyle ihraç talebiyle İl Disiplin Kurulu'na sevk etti. CHP Yalova İl Teşkilatının disiplin kurulunda ne gibi bir karar alacağı, Salman, Güleç ve Ürekli’i hakkında alınan bu kararı MKYK’ya sevk edip etmeyeceği ise önümüzdeki günlerde netlik kazanacak.

#CHP
#Kurultay
6 yıl önce