|

Tunca ve Meriç'in debileri kritik seviyede

Bulgaristan'daki yoğun yağış ardından taşan Tunca ile Meriç nehirlerindeki debiler kritik seviyeye ulaştı. Meriç Nehri'nden taşan sular kent ormanını sular altında bırakırken, Karaağaç Mahallesine giden Lozan Caddesine yayılmasından endişe ediliyor.

Yeni Şafak
11:34 - 16/03/2015 Pazartesi
Güncelleme: 09:37 - 16/03/2015 Pazartesi
DHA

Bulgaristan'da etkili olan yağışlı havaların ardından taşan Edirne'deki Tunca ile Meriç Nehri'nin debisi dün gecede yükselişini sürdürdü. DSİ ölçümlerine göre, dün 1345 seviyesinde olan Meriç Nehri'nin debisi 1373 metreküp/saniye seviyesine yükselince kent ormanının büyük bir kısmı sular altında kaldı.


Yaklaşık 5 bin kişinin yaşadığı Karaağaç Mahallesine ulaşımı sağlayan Lozan Caddesine paralel olan ormandan yayılan sular yola yaklaştı. Tunca Nehri'ndeki su seviyesi ise düne göre 9 metreküp artış göstererek 207 metreküp/saniye olarak ölçüldü. Tunca Köprüsü'nün girişi kısmen sularla dolarken, araçlar güçlükle de olsa geçiş yapabiliyor.


KARLAR ERİYOR

DSİ 11inci Bölge Müdürü Adil Sabancı, Arda Nehri'nden gelen sularla nehrin yükseldiğini ancak düşüş beklediklerini söyleyerek, Edirne'de Meriç Nehri'nden şu anda 1373 metreküp su akıyor. Bulgaristan'daki birçok yerde karların eridiğini öğrendik. Ancak Arda havzasındaki karlar erimeye devam ediyor ve barajların dolu olmasından dolayı su gelmeye devam ediyor.


Önümüzdeki saatlerde nehir debilerinin sabitleneceğini ve artmayacağını tahmin ediyoruz. Umarım yollar kapanmadan bu taşkını atlatırız, geçen seferki kadar büyük bir su beklemiyoruz diye konuştu.


HALA SULAR ALTINDA

Taşkın nedeniyle kent ormanının yanı sıra Kırkpınar Güreşlerinin yapıldığı Sarayiçi mevkii halen sular altında bulunuyor. Sarayiçi'ne giden ve suların üzerinden aktığı tarihi Fatih ve Kanuni köprülerinden geçiş sağlanamazken, nehir kenarlarındaki ekili alanlarda sularla dolu.

 
#edirne
#tunca
#meriç
#taşkın
#sel
9 yıl önce