|

Türkiye devreye girdi 24 saat içinde serbest

İsrail, 21 gündür 4 metrekarelik hücrede gözaltında tuttuğu İHH Batı Şeria Temsilcisi İzzet Şahin'i, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun girişimleri sonucu 24 saat içinde serbest bırakma kararı aldı.

Oktay Mehmet
00:00 - 17/05/2010 Pazartesi
Güncelleme: 02:07 - 17/05/2010 Pazartesi
Yeni Şafak
Türkiye devreye girdi 24 saat içinde serbest
Türkiye devreye girdi 24 saat içinde serbest

İsrail'de tutuklu bulunan İHH Batı Şeria Temsilcisi İzzettin Şahin'in serbest bırakılması için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun yoğun diplomasi mücadelesi sonuç verdi. İsrail, 21 önce Beytülhalim Sınır Kapısı'nda ülkesinin askeri istihbarat birimlerince gözaltına alınan Şahin'i, 24 saat içinde serbest bırakacağını duyurdu.

DİPLOMASİ SONUÇ VERDİ

Haberin kendilerine de ulaştığını söyleyen İHH Başkanı Bülent Yıldırım, İsrail'in 4 metrekarelik bir hücrede tuttuğu İzzet Şahin'i serbest bırakma kararı almasında Türkiye'nin dış politika alanındaki gücünün etkili olduğunu belirtti. Şahin'in serbest bırakılacağı bilgisinin, en çok ailesini ve İHH camiasını sevindirdiğini söyleyen Yıldırım, "İsrail 21 gün aradan sonra verdiği kararla büyük bir hukuksuzluktan dönmüştür. Bir daha böyle üzücü olaylar yaşamak istemiyoruz" dedi. İHH Başkanı Yıldırım, Şahin'in Türkiye'ye geldiği gün avukatların ve kendisinin de katılacağı bir basın toplantısı düzenleyerek, yaşanan olaylarla ilgili kamuoyunu aydınlatacaklarını bildirdi.

AYAKLARI ZİNCİRLENDİ

İsrail Askeri İstihbaratı (ŞABAK) elemanları tarafından Beytülhalim'de gözaltına alınan İHH Batı Şeria temsilcisi İzzet Şahin, 21 gün boyunca gözleri bağlı, ayakları zincire vurulmuş bir şekilde 4 metrekarelik bir hücrede tutuluyordu. Birçok sivil toplum kuruluşunun destek verdiği protesto gösterileriyle serbest bırakılması istenen Şahin'in yargılanma süreci İsrail tarafından sürekli geciktirildi. Geçtiğimiz Cuma günü Şahin ikinci kez mahkemeye çıkartıldı, duruşması ise 1 hafta sonraya ertelendi. Duruşmayı Mazlum-Der İstanbul Şube Başkanı Avukat Cihat Gökdemir ile Avukat Gülden Sönmez de izledi. Şahin'in son duruşmada Albay rütbeli bir askeri hakim sorguladı.


İsrail hücresinde 21 gün

İsrail Askeri İstihbaratı tarafından 27 Nisan'da Beytüllahim Sınır Kapısı'nda gözaltına alınan İHH Batı Şeria temsilcisi İzzet Şahin, Kudüs İbrani Üniversitesi'nde İbranice eğitimi alıyordu. Şahin'in, Haziran ayına kadar vize ve oturma izni bulunuyordu. Arapça, İngilizce, Fransızca bilen İzzet Şahin, evli ve 3 çocuk babası.


Ailesi endişe ediyordu

Gelen haber İzzet Şahin'in ailesi ve İHH camiasında da büyük sevinç uyandırdı. Kadriye Şahin, kendisini ziyaret eden sivil toplum kuruluşu temsilcilerine eşinin haftalardır gözaltında olduğunu ifade ederek, "Hayatından endişe ediyorum. Üç çocuğumuz var. Onlar da babalarının durumundan endişe ediyorlar. Eşimin serbest bırakılmasını istiyorum" diyerek yardım istemişti. Kadriye Şahin, medyanın da konuyu gündemde tutma ricasında bulunmuştu.



14 yıl önce