Türkiye'den AB'nin 'Ortak Anlayış' belgesine tepki: NATO Ankara Zirvesi gerçeğini gölgelemeye çalışıyorlar
11:24, 17/07/2026, Cuma
AA

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Keçeli'den, AB'nin "Ortak Anlayış" belgesine ilişkin açıklama.
Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği (AB) tarafından 15 Temmuz'da yayımlanan "Ortak Anlayış" belgesinde Türkiye'ye yönelik atıfların "stratejik ve hakkaniyetli bir yaklaşımdan yoksun" olduğunu belirtti.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, AB tarafından 15 Temmuz 2026 tarihinde yayımlanan "Ortak Anlayış" belgesine ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı.
"NATO Ankara Zirvesi gerçeğini gölgelemeye çalışıyorlar"
AB tarafından yayımlanan belgede Türkiye'ye yönelik atıfların "stratejik ve hakkaniyetli bir yaklaşımdan yoksun" olduğunu belirten Keçeli,
"Türkiye'nin adaylık statüsünü görmezden gelen belge, AB'nin ülkemizle ortak bir gelecek vizyonu geliştirmedeki yetersizliğini ortaya koymaktadır. Bahse konu belgenin, Avrupalı müttefiklerin NATO bünyesinde kayda değer ilave sorumluluklar üstlendikleri yeni dönemin temellerinin atıldığı ve Türkiye'nin vazgeçilmez rolünün teyit edildiği tarihi NATO Ankara Zirvesi akabinde, bu gerçeği gölgelemeye çalışan bir üslupla kaleme alındığı görülmektedir"
ifadelerini kullandı.Doğu Akdeniz ve Kıbrıs mesajı
Keçeli, belgede Doğu Akdeniz bağlamında ifade edilen asılsız iddiaların, AB'nin ön yargılı ve çarpık bir anlayışın etkisinden kurtulamadığına işaret ettiğini vurguladı.
Sözcü Keçeli, Kıbrıs meselesi açısından ise çözümün, 2004'te Kıbrıs Türk tarafının kabul ettiği Birleşmiş Milletler Kapsamlı Çözüm Planı'nı reddeden ve 2017'deki Kıbrıs Konferansı'nda uzlaşmaz bir tutum benimseyerek sürecin sonuçsuz kalmasına sebebiyet veren Kıbrıs Rum tarafınca engellendiğinin bir kez daha altını çizdi.
Keçeli, AB'yi gerçekçi ve her iki tarafın menfaatlerine uygun bir vizyon ve söylem benimsemeye davet ettiklerini kaydetti.

Gündem
Fuat Oktay: S-400 sorununda çözüme çok yakınız, F-35 Türkiye için kritik değil

Dünya basını yeni bir diplomatik sayfa (zafer) diyerek duyurdu: En büyük kazanan Erdoğan!

Düşünce Günlüğü
Türkiye'nin yurt dışında FETÖ ile mücadelesi


