|

Türkiye’yi uyku tutmadı

e-Devlet’in soyağacı hizmetine ilgi gösteren vatandaşları, dün gece uyku tutmadı. Alt-üst soy raporunun kullanıma açıldığı dakikadan dün gece saat 02.00’ye kadar yaklaşık 200 bin belge üretildi. Asıl yoğunluk ise gece 02.00-04.00 arasında yaşandı. Bu saatler arasında yaklaşık 110 bin belge alındı. Geçici olarak durdurulan hizmet, kısa süre içerisinde yeniden kullanıma açılacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/02/2018 Cumartesi
Güncelleme: 00:16 - 10/02/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Gece saat 02.00’ye kadar yaklaşık 200 bin belge üretildi.
Gece saat 02.00’ye kadar yaklaşık 200 bin belge üretildi.

e-Devlet'in hizmete soktuğu soy raporu, vatandaşlardan yoğun ilgi gördü. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, dün e-Devlet’ten alınmaya başlanan “alt-üst soy raporu”nun paylaşımının aşırı yoğunluktan dolayı geçici durdurulduğunu belirtti. e-Devlet kullanımının yaygınlaştırılması kapsamında vatandaşların “alt-üst soy raporu”nun Nüfus Müdürlüklerine gitmeden e-Devlet üzerinden alabilmesi için yapılan çalışmaların tamamlanmasının ardından önceki gün saat 14.00’ten itibaren belgeler alınmaya başlandı.

737 BİN KİŞİ GİRDİ

“Alt-üst soy raporu” kullanıma açıldığı dakikadan dün gece saat 02.00’ye kadar yaklaşık 200 bin belge üretildi. Vatandaşların ilgi gösterdiği hizmette asıl yoğunluk ise gece 02.00-04.00 arasında yaşandı. Bu saatler arasında yaklaşık 110 bin belge alındı. Saat 04.00’ten itibaren yoğunluğun artarak devam etmesi nedeniyle verilen hizmette gecikmelerin oluşması ve vatandaşların bekleme sürelerinde artış yaşanmaya başlanmasından dolayı alt-üst soy raporunun e-Devlet üzerinden paylaşımı geçici olarak durduruldu.

‘Alt-üst soy raporua ise ancak 737 bin 237 kişi giriş yapabildi. Altsoy-üstsoy raporu kullanıma açıldığı gün e-Devlet üzerinden 1 saat içerisinde yaklaşık 33 bin belge üretildi. e-Devlet üzerinden “nüfus kayıt örneği, yerleşim yeri ve diğer adres belgesi” hizmeti sunulmasına devam edilecek ve yoğunluğun azalmasından sonra alt-üst soy raporu hizmeti kısa süre içerisinde kullanıma açılacak. Bununla beraber, üretilen belgelerde kişilerin yalnızca kendilerine ait alt ve üstsoy bilgileri yer alıyor. Belgelerde, 6698 Sayılı “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu” gereğince kardeşler gibi yan soylarına ait bilgiler ise e-Devlet üzerinden paylaşılmıyor.

  • Dünya konuştu
  • Vatandaşın yoğun ilgi gösterdiği soyağacı hizmeti esprili yorumlar ile sosyal medyanın da gündemine oturdu. Twitter’da TT (TrendTopic) olan “edevlet” kısa sürede dünya gündemine dahi oturdu. Bazı yabancı kullanıcılar “Did you mean edevlet?” (edevlet ne demek?) diye sordukları görüldü.
#e-devlet
#soyağacı
6 yıl önce