|

Vekillerin statüleri ile ilgili teklif gündemde

Türk Parlamenterler Birliği Başkanı Pakdil, "Teklifle mevcut ve eski milletvekillerinin maaşlarında bir değişiklik olmayacak" dedi. Teklifle milletvekillerinin de bir kanunu olacağını söyleyen Pakdil, "Bu kanun olsun ve herkes, 'görevi nedir, sınırı nedir, sorumluluğu nedir?' onu bilsin istiyoruz" dedi.

11:54 - 12/02/2015 Perşembe
Güncelleme: 12:00 - 12/02/2015 Perşembe
AA

Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, milletvekillerinin statülerini düzenleyen teklifle, mevcut ve eski milletvekillerinin maaşlarında bir değişiklik olmayacağını belirterek, "Herkesin bir kanunu var; hakimler ve savcıların, TSK'nın, polislerin, mali müşavirlerin ya da diğer kamu görevlilerinin kanunu var. Teklifle milletvekillerinin de bir kanunu olacak" dedi.


Pakdil, "milletvekillerinin statüleri ile ilgili teklif" hakkındaki sorularını yanıtladı. 


Milletvekillerinin statüleri konusunda AK Parti, CHP, MHP ve dönemin BDP grup başkanvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığı'na teklif sunulduğunu anımsatan Pakdil, şöyle konuştu:


"Daha sonra muhalefet grup başkanvekilleri bu tekliften imzalarını çekti ama teklif TBMM Genel Kurul gündeminde yer alıyor. Biz AK Parti olarak bu teklifin arkasında durduk. Çünkü burada, milletvekillerinin statüsünü, durumunu, protokoldeki yerlerini belirleyen hususlar var. Mesela bir milletvekili bir ile gitti ve orada Cumhuriyet Bayramı törenlerine katılacak. Teklifle, protokoldeki yeri belirleniyor. İldeki kamu görevlilerinin yerleri belli ama milletvekilliği, bakanlık yapmış, grup başkanvekilliği ya da komisyon başkanlığı yapmış olan yani yasama organı üyeliği yapmış olan arkadaşların durumu belli değil. Bu konuda hem mevcut milletvekillerinin durumu ortaya çıksın hem de geçmiş dönemde yasama organı üyesi olarak görev yapan arkadaşların durumu net olarak ortaya çıksın istiyoruz. Teklifle, hem mevcut milletvekillerinin hem de eski milletvekillerinin protokoldeki yerleri belirleniyor."


Nevzat Pakdil, teklifle, milletvekilleriyle ilgili değişik kanunlarda olan hususların biraraya getirildiğini belirterek, "Milletvekillerinin trafikte geçiş üstünlüğü ile ilgili madde, önergeyle tekliften çıkarılacak. Yanlış anlaşılmalara sebebiyet verme durumu olduğu için onu çıkaracağız. Silah taşımanın kendine mahsus birtakım kurulları var, onlar düzenleniyor. Emekli dışişleri mensubu olan, kamuda çalışmış arkadaşlarımıza ait hususlar var, onlar diplomatik pasaport alıyor. Şu andaki mevcut pasaportlarının durumu devam ediyor. Bir memurun nasıl belirli bir dereceden sonra pasaportu yeşilse, ondan sonra da devam ediyor" dedi. 


Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun şeffaflık, etik kurul konusunda açıklamaları olduğunu anımsatan Pakdil, "Onlarla ilgili de bir çalışma yapılıyor, değerlendiriliyor. Anayasa ve yasalara uygun olan hususların teklif metnine dercedilmesi ile ilgili husus. Maaşla ilgili hususlar girmeyecek. Çünkü milletvekillerinin mevcut maaşları Anayasa statüsünde, mevcut milletvekillerinin maaşları ile ilgili durum, Anayasa değişikliği olmadan olmaz. Emekli milletvekillerinin konumu da Cumhurbaşkanlığı'na endekslenmiş vaziyette. Yani teklifle, mevcut ve eski milletvekillerinin maaşlarında bir değişiklik olmayacak" diye konuştu.


"Milletvekillerinin yapamayacağı işler açık bir şekilde belirlenecek"

Pakdil, milletvekillerinin yapamayacakları hususlar olduğunu belirterek, "Bunlar geniş bir şekilde bu teklifte yer alacak. Milletvekillerinin yapamayacağı işler açık bir şekilde belirlenecek" diye konuştu. 


Herkesin bir kanunu olduğunu; hakimler ve savcıların, TSK'nın, polislerin, mali müşavirlerin ya da diğer kamu görevlilerinin bir kanunu olduğunu ifade eden Pakdil, teklifle milletvekillerinin de bir kanunu olacağını söyledi. Pakdil, "Bu kanun olsun ve herkes, 'görevi nedir, sınırı nedir, sorumluluğu nedir?' onu bilsin istiyoruz" dedi. 


"Bu konu muhalefetle bizim ortak konumuz"

Pakdil, "Teklifin Meclis kapanmadan gündeme geleceğini ümit ediyorum. Teklif uzun bir çalışmanın sonucunda ortaya çıktı. Sonra da grup başkanvekillerimizin imzasıyla teklif haline geldi. Demek ki burada ortak bir kanaat var. Teklif şu anda Genel Kurul gündeminde. Teklif burada öne alınır ve görüşülür; birtakım değişiklikler yapıldıktan sonra geçer" dedi. 


Konu hakkında muhalefetle zaman zaman görüştüklerini ifade eden Pakdil, "İktidar muhalefet zaten hep beraber çıkarıyor. Bu konuyu biz daha önce çok müzakere ettik ve çalıştık. Bu konu, muhalefetle bizim ortak konumuz zaten. İktidar, muhalefet, Türk Parlamenter Birliği olarak bizim de katkılarımız oldu. Ortak teklifimiz bu. Burada hiç birimizin itiraz edeceği bir husus yok" sözlerini sarfetti.

#Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı
#AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili
#Nevzat Pakdil
#milletvekillerinin statüleri
#milletvekillerinin statüleri ile ilgili teklif
#AK Parti
#CHP
#MHP
#BDP
#TBMM Başkanlığı
9 yıl önce