|

Vicdan sahipleri bu sese kulak versin

55 ülkeden yüzlerce kadının Suriye’deki hapishanelerde insanlık dışı uygulamalara maruz kalan kadınlara dikkat çekmek için düzenlediği “Vicdan Konvoyu”, Ankara’da verilen molanın ardından yoluna devam etti. Memur-Sen Kadın Kolları Başkanı Habibe Öçal “Suriye’deki tutsak kadınların yaşadığı zulmün son bulması için vicdan sahibi herkesin bu sese kulak vermesini istiyoruz” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/03/2018 Perşembe
Güncelleme: 07:58 - 8/03/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Vicdan Konvoyu Ankara'da Ahmet Hamdi Akseki Camisi'nde mola verdikten sonra yola devam etti.
Vicdan Konvoyu Ankara'da Ahmet Hamdi Akseki Camisi'nde mola verdikten sonra yola devam etti.

Suriye’de Esed rejiminin hapishanelerinde hukuka aykırı şekilde tutulan, her gün işkence edilen kadınların seslerini duyurmak için düzenlenen ve 6 Mart’ta İstanbul’dan yola çıkan “Vicdan Konvoyu” dün Ankara’ya ulaştı. 60 otobüsten oluşan konvoyun katılımcıları burada Ahmet Hamdi Akseki Camii’nde mola verdi. İnsan Hakları ve Adalet Hareketi (İHAK) Genel Başkan Yardımcısı Avukat Gülden Sönmez, mola veren konvoyun hareketi öncesi basın açıklaması yaptı.

KIZ KARDEŞLERİMİZE SARILMAK İSTİYORUZ

Vicdan Konvoyu’na kayıt yaptıran 10 bin kadınla Hatay’da buluşacaklarını belirten Sönmez, konvoyun Suriye zindanlarının sessiz çığlığı olacağını söyledi. Vicdan Konvoyu’nun bütün dünyada ses getirdiğini ifade eden Sönmez, “Şimdi Vicdan Konvoyumuz Ankara’dan itibaren ikinci hedefine yoğunlaşıyor. Gözlerimizle görüp, dokunmak istiyoruz. Kız kardeşlerimize sarılmak istiyoruz. Yani onların özgürlüğünün bir an önce şartsız bir şekilde gerçekleşmesini istiyoruz. Bütün çabamız bunun için” diye konuştu.

MAZLUM COĞRAFYALAR VAR

Sönmez, yarından itibaren dünya kadınlarının da Vicdan Konvoyu’nda seslerini duyuracağını dile getirerek, şöyle devam etti: “Biliyorsunuz dünyaya bir seslenişimiz olacak. Arkasından da bir eylemimiz olacak. Boynumuzdaki oyalı yazmalar hapishanelerdeki kız kardeşlerimizi temsil ediyor. Görüyorsunuz ki konvoyumuzun içerisinde dünyadaki birçok mazlum coğrafyanın kadınları var. Doğu Türkistanlı kadınlar var. Herkesten daha kalabalıklar. Belki onların acısını daha çok yaşayan, onları anlayanlardan biri Doğu Türkistanlı kadınlar. Doğu Türkistan kadınlarının dramı hiçbirine benzemiyor.”


ORTAK PAYDAMIZ VİCDAN

Memur-Sen Kadın Kolları Komisyon Başkanı Habibe Öçal da tüm savaşlarda olduğu gibi Suriye savaşında da en büyük mağduriyeti kadın ve çocukların yaşadığını belirterek, buna bir son verilmesi gerektiğini söyledi. Öçal, Suriye’de kadınların BM ve diğer uluslararası yardım kuruluşları bünyesinde yardım ulaştıran kişiler tarafından cinsel istismara maruz kaldığını ifade ederek, “Bizler, farklı görüşlere, mesleklere, sivil toplum kuruluşlarına mensup lakin ortak paydası vicdan olan 52 ülkenin kadınları olarak, Suriye’deki tutsak kadınların yaşadığı zulmün son bulması için vicdan sahibi herkesin bu sese kulak vermesini talep ediyoruz” dedi.


Erdoğan temsilcileri kabul etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye’de Esed rejiminin hapishanelerinde, hukuka aykırı şekilde tutulan ve her gün işkence edilen kadınların seslerini duyurmak için oluşturulan ‘’Vicdan Konvoyu’’nun temsilcilerini Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul etti. Konvoya katılan ve aralarında Ukrayna, Pakistan ile Afganistan milletvekillerinin de yer aldığı başka bir heyet ise, TBMM'yi ziyaret etti.

200 OTOBÜSE ULAŞMASI BEKLENİYOR

Açıklamaların ardından yola çıkan konvoy öğle saatlerinde Aksaray’a ulaştı. Burada Türk bayrakları ile karşılanan Vicdan Konvoyu, Hatay’a gitmek üzere yola koyuldu. Konvoyun yoldaki katılımlarla Hatay’a 200 otobüsle ulaşması bekleniyor.


Gücümüzün farkındayız

Vicdan Konvoyu’na Mavi Marmara gönüllülerinden İskoçya asıllı Nobel Barış Ödüllü yazar, gazeteci ve kadın hakları aktivisti Yvonne Ridley de katıldı. Hatay yolunda Yeni Şafak’a konuşan Ridley, “Kadınlar dünya nüfusunun yarısını oluşturmakta. Diğer yarısını da dünyaya getirmekte. Gücümüzü biliyoruz ve yapabileceklerimizin farkındayız. Hatay yolculuğundan umutluyum. Belki bütün Suriyeli kadınları kurtaramayacağız ama, birkaçına elimizi uzatabiliriz” dedi. Kendisini feminist olarak tanımlayan Ridley, Suriye’deki vahşetin karşısında duran Vicdan Konvoyu hareketinin feminizm aktivitesi değil, Türklerin vicdani hassasiyetlerinin göstergesi olduğunu söyledi.

#Konvoy
#Vicdan Konvoyu
#Suriye
6 yıl önce