|

Yargıda devrim paketi TBMM'de

Yüksek yargıda bazı düzenlemeler içeren Danıştay Kanunu ile Bazı Kanununlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı TBMM Başkanlığına sevkedildi.

Yeni Şafak
13:25 - 13/06/2016 Pazartesi
Güncelleme: 13:38 - 13/06/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Hükümet, yüksek yargıda devrim niteliğinde düzenlemeler için düğmeye bastı. Yargıtay ve Danıştay'ın üye ve daire sayıları ile yapısı değiştirmeyi öngören 'Danıştay Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı' TBMM Başkanlığına sevkedildi. Tasarının Meclis'te kabul edilmesiyle birlikte Yargıtay'ın 516 olan üye sayısı 300'e düşürülecek. Bu sayı da, boşalan her iki üyelik için bir üye seçilmek suretiyle kademeli şekilde nihai olarak 200'e indirilecek.



Yargıtay'da şu an 23'ü hukuk, 23'ü ceza olmak üzere 46 daire bulunuyor. Düzenlemeyle bu sayı 24'e düşürülecek.



Ömür boyu göreve son


Şu anki sisteme göre, Yargıtay ve Danıştay'a seçilen üyeler 65 yaşını doldurana kadar bu kurumlarda görev yapıyor. Bugün Meclis'e gelecek düzenlemeyle bu uygulamaya son veriliyor.



711 üyelik düşüyor


Kanunun yürürlüğe girmesiyle Yargıtay ve Danıştay'daki toplam 711 üyenin üyeliği düşecek. HSYK tarafından 5 gün içerisinde, görevi sona eren üyeler arasından Yargıtay ve Danıştay üyesi seçimi yapılacak.



#Danıştay Kanunu
#Yüksek yargı
#TBMM
8 yıl önce