|

Yeni dönem hayırlı olsun

Mazbatalarını alan milletvekillerinin yemin etmesiyle 27. dönem resmen başladı. Vekil sayısı 550’den 600’e çıktığı için bazı milletvekilleri ayakta kaldı, bazıları komisyon sıralarına oturdu. Genel Kurul’u, ikinci en yaşlı üye İyi Parti Milletvekili Durmuş Yılmaz yönetti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/07/2018 Pazar
Güncelleme: 02:25 - 8/07/2018 Pazar
Yeni Şafak
Meclis’te 27. Dönem başladı.
Meclis’te 27. Dönem başladı.

24 Haziran seçimlerinin ardından mazbatalarını alan milletvekillerinin dün yemin etmesiyle birlikte Meclis’te 27. Dönem başladı.

CHP’li Deniz Baykal’ın sağlık sorunlarını nedeniyle Genel Kurulu, ikinci en yaşlı üye İyi Parti Milletvekili Durmuş Yılmaz yönetti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, birleşim açılırken locadaki yerini aldı. Erdoğan’a, TBMM Başkanlığı görevini devreden İsmail Kahraman, TBMM Geçici Başkanvekili olarak AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü eşlik etti.


İLK YEMİN YILMAZ’DAN

İlk yemini TBMM Başkanı Yılmaz yaptı. Daha sonra HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, kürsünün yanına yerleştirilen rampadan tekerlekli sandalyesiyle çıkarak ant içti. Ardından engelli AK Parti Hakkari Milletvekili Husret Dinç yemin etti. Mazeret bildiren milletvekilleri de il sırasını beklemeden milletvekili andını içerken, Başbakan Binali Yıldırım da ilk yemin edenler arasında yer aldı. Yıldırım kürsüye gelirken AK Parti’li vekillerce ayakta alkışlandı.


4. SEFERDE OKUYABİLDİ

AK Parti Adana Milletvekili Abdullah Doğru, milletvekili yemininde yer alan “demokratik ve lâik” kelimelerini atlayınca, yemini tekrar etti. CHP Ankara Milletvekili Servet Ünsal, milletvekili andını 4. denemesinde doğru bir şekilde okudu. Gözünde sıkıntı olduğunu belirterek milletvekillerinden özür dileyen Ünsal’ı bütün milletvekilleri alkışladı.


AYAĞA KALKMADILAR

CHP, İyi Parti ve HDP milletvekillerinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın locaya gelişinde ayağa kalkmadığı görüldü. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın locada not aldığı gözlendi.

İstiklal Marşı okunduğu sırada HDP sıralarının en önü boştu. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve ekibi İstiklal Marşı’nın okunmasının hemen ardından Genel Kurul’a giriş yaptı. HDP’li bazı vekillerin milletvekilliği yeminini hızlı okuduğu dikkatlerden kaçmadı.

AYAKTA KALDILAR

Dün gerçekleşen yemin Meclis tarihinin en uzun yemini oldu. Saat 14.00’te başlayan yemin gece geç saatlere kadar sürdü. Milletvekillerini yemin töreninde akrabaları da yalnız bırakmadı. Milletvekili sayısının 550’den 600’e çıkması nedeniyle bazı milletvekillerinin ayakta kaldığı, bazılarının da komisyon sıralarına oturduğu görüldü.


Meclis’ten notlar

* TBMM’ye giren kadın vekil sayısı 82 oldu. Kadın vekiller şıklıkta yarıştı.

* Seçimlere AK Parti listelerinden giren BBP Genel Başkanı Mustafa Destici yemin ettikten sonra önce Bahçeli sonra Kılıçdaroğlu ile tokalaştı.

* İyi Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk yemin ettikten sonra bozkurt işareti yaptı.

* And okuma sırası Ankara milletvekillerine geldiğinde, TBMM’nin her yeni döneminin açılışında yapıldığı üzere Atatürk için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Erdoğan, saygı duruşunun ardından Genel Kurul salonundan ayrıldı.


* Milletvekili sıralarına kırmızı karanfil ve TBMM logolu kokart bırakıldı.

* TBMM Genel Kurulu’ndaki yemin törenini, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, YSK Başkanı Sadi Güven, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve kuvvet komutanları ile yabancı misyon temsilcileri de izledi.

* TBMM’nin internet sitesinde, seçimlerde ittifak kapsamında AK Parti listelerinden Ankara Milletvekili seçilen BBP Genel Başkanı Mustafa Destici BBP milletvekili, CHP listelerine giren İstanbul Milletvekili Nazır Cihangir İslam ve Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman Saadet Partili olarak yer aldı.


Sürpriz tokalaşma

Yemin töreninde Meclis renkli görüntülere de sahne oldu. MHP lideri Devlet Bahçeli ve MHP’den olaylı bir şekilde ayrılıp İyi Parti’ye geçen Koray Aydın Meclis’te bir araya geldi. Koray Aydın, Meclis’te Bahçeli’nin yanına gitti. Bahçeli ve Aydın’ın samimi bir şekilde tokalaşmaları dikkatlerden kaçmadı. İkilinin diyaloğu yerlerine oturduktan sonra da sürdü.

#TBMM
#Meclis
#Devlet Bahçeli
6 yıl önce