|

Yol haritası onaylandı

PKK’nın Münbiç’ten çıkarılması için nihai adım atıldı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, bir araya geldi. Çavuşoğlu, “Başarılı geçti” dediği görüşmenin ardından yapılan açıklamada “Yol haritası onaylandı” denildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 5/06/2018 Salı
Güncelleme: 01:04 - 5/06/2018 Salı
Yeni Şafak
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Pompeo
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Pompeo

Türkiye ve ABD’yi iki yıldır karşı karşıya getiren Münbiç’de dün önemli bir görüşme yapıldı. Amerika’nın desteğiyle Münbiç’i işgal eden terör örgütü PKK’nın bölgeden çıkarılması için yapılan görüşmelerde nihai adım atıldı. ABD’nin başkenti Washington’a gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, mevkidaşı Mike Pompeo ile bir araya geldi. İki bakan, Suriye’nin kuzeyinde YPG’li teröristlerin kontrol ettiği ilçe için yol haritasına son şeklini vermek için toplandı. Görüşmede ağırlıklı Münbiç konusu ve Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen’in iadesine yönelik süreç gündeme geldi. Çavuşoğlu görüşmenin ABD Ticaret Odasında Turkish Heritage Organizasyonu’nun (THO) düzenlediği toplantıda Türk ve Amerika iş dünyasının temsilcileriyle bir araya geldi.

KAYDA DEĞER BİR İLERME

Çavuşoğlu, burada yaptığı konuşmada, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile yaptığı görüşmeye değinerek, “Bizim tarafımızdan PKK/YPG ve FETÖ iki önemli sorun ve bu konularda müttefikimizin bizim yanımızda durmasını umut ediyoruz.” ifadesini kullandı. Görüşmeye ilişkin, “Kayda değer bir ilerleme sağladığımız için çok memnun oldum.” ifadesini kullanan Çavuşoğlu, “Çok verimli ve başarılı bir görüşme olduğunu söyleyebilirim” dedi.

ORTAK AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığından görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, “İki Bakan Münbiç’te güvenlik ve istikrarın sağlanmasını da içerecek bir yol haritasını onaylamıştır.” ifadelerine yol verildi. Açıklama şunlar kaydedildi: “İki Bakan, Suriye konulu Ortak Çalışma Grubunun, Münbiç’te güvenlik ve istikrarın sağlanması için adımların atılmasını da içerecek şekilde, Suriye’de ortak çıkarları ilgilendiren konularda ikili işbirliğimizin geleceğine ilişkin tavsiyelerini değerlendirmiştir. İki Bakan, bu amaç doğrultusunda bir yol haritasını onaylamış ve sahadaki gelişmelerin yakından takip edilmesine ilişkin mutabakatlarını yansıtacak şekilde haritanın uygulanması hususundaki ortak taahhütlerini vurgulamıştır. İki Bakanın görüşmesinin hemen ardından, Adli ve Diğer Konulara ilişkin Çalışma Grubunun ön oturumu gerçekleştirilmiştir.”

#ABD
#Türkiye
#Münbiç
6 yıl önce