|

2050'de kahve olmayabilir

Günümüz insanı için bir ihtiyaçtan ziyade rutin haline gelen kahve, markası ve çeşidine göre sosyoekonomik kültürün de bir göstergesi. Son yıllarda aşırı tüketim ile neredeyse bağımlı hale gelen tüketicilere kötü bir haber var. Dünya üzerinde bulunan kahve türlerinin yüzde 60'ının nesli tükenme riski ile karşı karşıya.

Yeni Şafak
10:19 - 25/01/2019 الجمعة
Güncelleme: 10:58 - 25/01/2019 الجمعة
Yeni Şafak
Bu kahvelerin çoğu Afrika, Asya ve Avustralasya’da tropikal bölgelerde doğal olarak yetişiyor.
Bu kahvelerin çoğu Afrika, Asya ve Avustralasya’da tropikal bölgelerde doğal olarak yetişiyor.

İklim değişikliği ve ormanların yok olması gibi insan kaynaklı bu etkenler dolayısıyla yabani kahve türlerinin yüzde 60'ı yok olma riskiyle karşı karşıya.

Science Advances'te yayınlanan bir araştırmaya göre, yabani kahve türlerinin yüzde 60'ının neslinin tükenme riski altında olduğu açıklandı.

125 milyon kişi geçimini kahveden sağlıyor

Kahve üretiminden geçimini sağlayan 125 milyon kişi bulunuyor. Ancak iklim değişikliği ve ormanların yok olması kahve keyfimizi tehdit ediyor. İnsan kaynaklı bu etkenler dolayısıyla dünyadaki yabani kahve türlerinin yüzde 60’ı yok olma riskiyle karşı karşıya.

  • Küresel kahve tüketiminin önemli bir kısmını sadece iki tür kahve; arabica ve rustica oluşturuyor ancak bilimciler bugüne dek 124 adet farklı kahve türü keşfetti. Bu kahvelerin çoğu Afrika, Asya ve Avustralasya’da tropikal bölgelerde doğal olarak yetişiyor.

75 tür tehlike altında

Motherboard'ın haberine göre Kew Royal Botanic Gardens’tan kahve uzmanı Aaron Davis önderliğindeki araştırmacılar, geçtiğimiz 20 yılı kahve türlerini kataloglamak ve yok olma risklerini belirlemek için harcadı. Ekibin çabaları sonucunda 35 türün sadece korunmasız alanlarda yetiştiği, 75 türün ise IUCN tarafından belirlenen ‘tehlike altındaki türler’ kırmızı listesine girmek için gerekli özellikleri taşıdığı belirlendi.


İklim değişikliği şimdiden tozlayıcıları yok ederek, parazitlerin yayılmasına sebep olarak, kısa süreli aşırı hava koşullarına ve uzun zamanlı çevresel değişikliklere yol açarak kahve üretimine zarar veriyor.
Daha sıcak havalar, yüksek kaliteli kahve üretilen alanların yarısını 2050’ye kadar verimsiz hale getirebilir.

Kalan genetik çeşitliliği güvence altına alınmalı

Araştırmayı yapan ekip “Sonuç olarak mevcut yabani kahve türlerini olduğu gibi korumamız ve kalan genetik çeşitliliği güvence altına almamız gerekiyor. Gıda güvenliğine ve çiftçilerin geçim sıkıntılarına bu kadar odaklandığımız bu dönemde, muhtemel çözümler üretebilecek ham maddeler önemli bir tehlike altında” diyor.

#Kahve
#Kahve türleri
#Arabica
#Rustica
#​Science Advances
٪d سنوات قبل