|

'23. İstanbul Caz Festivali'

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 23. İstanbul Caz Festivali, 27 Haziran-25 Temmuz arasında, cazın önde gelen isimlerini sanatseverlerle buluşturacak.

Yeni Şafak
09:53 - 29/03/2016 Salı
Güncelleme: 07:00 - 29/03/2016 Salı
AA

Nola İstanbul'da düzenlenen festivalin tanıtım toplantısında konuşan İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, son dönemde yaşanan üzücü olaylara işaret ederek, "Çok üzücü şeyler yaşadık. İçimiz acıdı. Çok zor zamanlardan geçtik. Bugün burada dostlarımız, arkadaşlarımız, basın mensupları, bize destek verenler, hepsi bir arada. Hepinize tekrar çok teşekkürler. Böyle bir kalabalığın bizimle olması ve hep bizimle olacağını bilmek, gerçekten çok büyük bir gurur." dedi.



Taner, Caz Festivali'nin yanı sıra İKSV'nin diğer etkinliklerinde de sanatın iyileştirici gücüne inandıklarını dile getirerek, "Konuşabilmeyi, dinlemeyi, birbirimizi anlamayı çok önemsiyoruz. Bu yolda atılan bütün adımlar, hele bir de sanat olursa, hepimiz için çok önemli, çok değerli." ifadelerini kullandı.



Etkinliğe katılan Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere de 23 yıldır düzenlenen festivalin 19 yıldır sponsorluğunu üstlendiklerini aktararak, "Çorbada biraz tuzumuz varsa bu bizim için büyük bir onur. Biz de 19 yıldır kendilerine destek vermekten dolayı hakikaten çok büyük mutluluk içindeyiz. Onur duyuyoruz." diye konuştu.







"Seyircilerimizin bizi yalnız bırakmayacağını biliyoruz"


İstanbul Caz Festivali Direktörü Pelin Opcin ise festival programı hakkında detaylı bilgi vererek, "Yaşama sarıldık. Yaşama bağlılığımızla, içinde bulunduğumuz topluma fayda sağlamak, birazcık renk katmak, afişimizdeki gibi çiçekler açtırmak için elimizden geleni ardımıza koymadık. Seyircilerimizin de bizi yalnız bırakmayacağını biliyoruz." dedi.



Opcin, festival programına ilişkin bilgi vererek, İngiliz müzisyen Damon Albarn ile Suriye Ulusal Arap Müziği Orkestrası'nın festivalde sahne alacağını aktardı.



Topluluğun "Africa Express" projesi kapsamında İstanbul'un yanı sıra Hollanda Festivali, Southbank Festivali, Glastonbury, ve Köln Flarmoni Salonu'nda konser vereceğini söyleyen Opcin, şöyle devam etti:



"İstanbul'un destinasyon olarak seçilmesi, şaşırtıcı değil. Çünkü buradaki bağlantı, Türkiye'nin toplum yapısında oluşan mozaik, Türkiye'nin kapılarını komşularına açmış olması. Aslında bizim burada konuştuğumuz tek şey, müzikal ve kültürel değerlerle bu değerlerin aslında ne kadar önemli olduğunu ve kaybolmaması gerektiğini, müzikseverlerin gözleri önüne sermek. Türkiye'nin komşu coğrafyalarından isimlere, özellikle 'ustalarla buluşmalar' serisinde epeyce yer verdik. Bu sene de bu özel projenin platformlarından biri olduk ve kendimizi çok şanslı hissediyoruz."







"Festivallerin arzu ettiğimiz şekilde gerçekleşeceğini umuyoruz"


Pelin Opcin, Suriyeli topluluğun 80-85 kişilik bir orkestra olduğunu dile getirerek, Damon Albarn'ın yanı sıra konuk sanatçıların da 27 Haziran'daki konserde yer alacağını söyledi.



Son dönemde yaşanan terör saldırıları nedeniyle programda değişiklikler olduğunu kaydeden Opcin, şöyle konuştu:



"Hepimiz aynı gemideyiz. Avrupa'nın da İstanbul'dan, Türkiye'den çok da büyük bir farkı yok artık. Ya bu işi toptan durdurup ara vereceğiz ya da hakikaten üzerimize düşen görevi yapacağız. Varlık sebebimizi yerine getirip etkinliklere devam edeceğiz. O yüzden katılan müzisyenler bizimle aynı fikirde. Biz önlemlerden bahsediyoruz. Hep iyiyi düşünmeye çalışıyoruz ve umuyoruz ki festivaller arzu ettiğimiz şekilde gerçekleşecek."



Caz dünyasının ünlü isimleri festivalde sahne alacak


Festivalin Yaşam Boyu Başarı Ödülleri, 11 Temmuz'da ünlü sanatçı Özdemir Erdoğan ile Ergüven Başaran'a takdim edilecek. Törenin ardından, Ergüven Başaran'ın grubu Swing UNLTD sahne alacak.



Özdemir Erdoğan da 12 Temmuz'da İstanbul Erkek Lisesi bahçesinde, konser verecek. Erdoğan, "İkinci Bahar", "Sevdim Seni Bir Kere" gibi klasiklerin yanı sıra geçtiğimiz yıl yayımladığı "Türkiye Jazz Tarihinde Işıksız Kalanlar" albümünden şarkıları yorumlayacak.



Caz müziği sevenleri konser mekanlarına çekmeyi hedefleyen festivale, 200'ün üzerinde yerli ve yabancı sanatçı katılırken, yaklaşık 50 konser gerçekleştirilecek.



Eski ve yeni üyeleriyle Suriye Ulusal Arap Müziği Orkestrası, Damon Albarn ve konuk sanatçılar 27 Haziran'da, Nile Rodgers, Chic grubu ile 28 Haziran'da festival izleyicisiyle buluşacak.



Trompet virtüözü Nicholas Payton ve topluluğu Amerikalı vokalist Jane Monheit ile 13 Temmuz'da, modern cazın yeni ustası Kamasi Washington ve Ibeyi 14 Temmuz'da, French Quarter ve Hugh Coltman15 Temmuz'da konser verecek.



Reggae ve ska'ya hayat veren melodilerin yaratıcısı Jamaikalı sanatçı Ernest Ranglin, Tony Allen, Courtney Pine, Cheikh Lo, Alex Wilson ve Ira Coleman'dan oluşan ekibiyle 20 Temmuz'da, İngiltere'nin güçlü seslerinden Joss Stone 23 Temmuz'da, Grammy ödüllü Gregory Porter ve Roberta Gambarini, TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası ile 25 Temmuz'da sahnede olacak.



Festival kapsamında, Cyrus Chestnut, Buster Williams, Lenny White, Branford Marsalis Quartet ve Kurt Elling, Antonio Sanschez and Migration, Scofield Mehldau Guiliana, Zorlu PSM'de konser verecek.



Almanya Sefareti Tarabya yazlık rezidansı, Avusturya Kültür Ofisi bahçesi, Beykoz Kundura Fabrikası, Bomontiada, Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi, Fenerbahçe Khalkedon, İstanbul Erkek Lisesi bahçesi, Küçükçiftlik Park, Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, Salon İKSV, Uniq Açıkhava Sahnesi ve Zorlu PSM'nin de yer aldığı 20'nin üzerinde mekan, festivale ev sahipliği yapacak.

#Caz
#Caz Festivali
#festival
8 yıl önce