|

500 yıldır değişmeyen sanat şehri: Floransa

İtalya’da mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri olarak üst sıralarda bulunan Toskana’nın incisi, sanatın ve Rönesans’ın merkezi Floransa, yüzyıllardır değişmeyen güzellikteki eserleri içinde barındırıyor ve tüm bu ihtişamıyla sizi bekliyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/04/2018 Pazar
Güncelleme: 06:24 - 22/04/2018 Pazar
Yeni Şafak
Toskana bölgesinin başkenti, İtalya ve Avrupa’nın en önemli ticaret merkezlerinden biri.
Toskana bölgesinin başkenti, İtalya ve Avrupa’nın en önemli ticaret merkezlerinden biri.

Floransa, İtalyanların söylemi ile Firenze Rönesans’ın beşiği, Toskana bölgesinin başkenti, İtalya ve Avrupa’nın en önemli ticaret merkezlerinden biri. Eşsiz bir sanat şehri olan Floransa, 16. yüzyıldan beri hiç değişmemiş. Leonardo da Vinci, Michelangelo, Donatello, Rafael, Sandro Botticelli ve daha birçok sanatçının yaşadığı Rönesans’ın merkezi bu şehri ilk gördüğünüz andan itibaren kendinizi açık hava müzesinde hissediyorsunuz. İstanbul’dan Floransa’ya direkt uçuş bulunmuyor. Biz ise Fransa’nın Nice kentinden 5 saat süren araba yolculuğu ile kente vardık. Arno nehri üzerine kurulmuş Avrupa kıtasının en ünlü köprüsü Ponte Vecchio, kentin önemli simgelerinden biri. Floransa’nın ortaçağdan kalan en sağlam yapılarından biri olan Ponte Vecchio köprüsü muhteşem bir manzaraya sahip ve üstünde altın ve mücevher dükkanları var.


DUOMO GÖZ KAMAŞTIRICI

Duomo ya da Santa Maria del Fiore olarak da adlandırılan Floransa katedrali kentin simge yapılarından biri. Beyaz, yeşil ve pembe renklerdeki mermerlerle inşa edilmiş katedralin kubbesi ve hemen yanında yükselen Giotto’nun Çan Kulesi, Floransa’yı panoramik olarak resmeden bütün karelerde bulunuyor. Kuleye 414 basamakla çıkılıyor ve şehrin panoramik manzarası buradan izlenebiliniyor. Floransa’nın en ünlü katedrali olan Duomo’nun bir parçası olan Giotto, Floransa gotik mimarisi ile mutlaka gezilmesi gereken yerlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Piazza del Duomo’dan sonra Arno Irmağı’na doğru çok kısa bir şekilde yürüyerek Piazza delle Signoria’ya ulaşmanız mümkün. Michelangelo’nun dev heykeli David’in de bulunduğu Palazzo Vecchio, içinde Giambologna’nın da 2 heykelinin dahil olduğu heykeller galerisi Loggia dei Lanzi bu meydanda, üstelik şehrin en ünlü müzesi Uffizi de hemen köşede. Mutlaka belirtelim. Bu müzeye girmek için şehre vardığınız gün, 1-2 gün sonrasına bilet almak en doğrusu. Çünkü aynı gün içinde bilet alıp müzeyi ziyaret edebilmek için çok uzun saatler beklemek zorunda kalabilirsiniz. St. John Vaftizhanesi, şehrin diğer iki ünlü binası olan Floransa Katedrali ile Giotto Çan Kulesi’nin hemen önünde yer alıyor. Şehrin en eski binalarından biri olarak da göze batan Vaftizhane, 1059-1128 yılları arasında yapılmış. Yapının en önemli noktalarından birisi bronz kapıları. Şiirlerinde bile buradan bahseden ünlü Rönesans şairi Dante ve Medici aile üyeleri de burada vaftiz edilmiş.


MEDİCİ AİLESİ VE ZAMBAK

Floransa demişken Medici ailesinden de kısaca bahsetmemek olmaz. 15. yüzyılın ilk yarısında Medici ailesinin hükümdarlığına giren kent en büyük gelişimini bu dönemde kazanıyor ve Floransa, özellikle kültür ve ekonomi alanında büyük bir yol kat ediyor. 14 – 17. yy.’dan itibaren 4 asır boyunca hüküm sürmüş olan Medici ailesi, bankerlik ve ticaret yapan çok zengin bir aile. Bu arada kültür ve sanata çok önem vermişler. Leonardo da Vinci ve Michelangelo Buonarroti gibi büyük ressam ve heykeltıraşlar bu aile için eserlerini yapmışlar. Floransa’nın en etkileyici meydanı Piazza della Signaria yani Senyörler Meydanı’nın bir kenarında da Medici ailesinin sarayı yer alıyor. Sarayın duvarlarının üst kısmı ve kulesi zambak şeklinde. Bu anlamda da Floransa’nın sembolü zambak olarak günümüze kadar geliyor.

  • Muhteşem manzarası İle Boboli bahçeleri
  • Kentin ilgi çekici başka bir yapısı da Palazzo Pitti ve hemen arkasındaki Boboli Bahçeleri, Arno nehrinin güneyine kurulmuş olan ve zaman içinde günümüz noktasına gelen bir yerleşke. Boboli Bahçeleri ise tam anlamıyla 16. yüzyıl İtalyan bahçe sanatının en önemli ve belki de en doğru örneği. Bahçe içerisinde Roma dönemi kalıntılar ile birlikte heykeller de sergilenmekte.

Kenti keşfe çıkmayı ihmal etmeyin

Floransa’da pizza için O Munaciello Frinze’yi, makarna için de Ristorante La Posta’yı bizzat denedim ve memnun kaldım. Burada Michelangelo’nun ünlü Davut Heykeli’ni fotoğraflamayı, Floransa’nın simgesi Ponte Vecchio’dan geçmeyi ihmal etmeyin. Bununla birlikte Toskana bölgesi derileriyle ünlü. Burada sevdikleriniz için deriden yapılmış harika şeyler bulacaksınız.

#İtalya
#Floransa
6 yıl önce