|

ABD'de Türk musikisine yoğun ilgi

"New York’ta Makam" adlı grubuyla klasik Türk müziğini temsil eden Erdoğdular, "Kolombiya'dan, Kanada'dan gelen öğrenciler var. Brezilya'dan Avustralya'dan gelen talebelerimiz oldu. Konsere de gördüğünüz gibi her milletten insan katıldı" dedi.

Yeni Şafak
16:05 - 4/04/2016 Pazartesi
Güncelleme: 14:51 - 4/04/2016 Pazartesi
AA

Türk musikisinin önemli temsilcilerinden biri olarak kabul edilen ve çalışmalarını ABD'de sürdüren sanatçı Ahmet Erdoğdular'ın kurduğu "Makam New York" grubu, Manhattan'daki Kaufman Müzik Merkezi'nde ''Mediterranean Crossing'' isimli bir konser verdi.



Erdoğdular'ın solist olduğu konsere, Göksel Baktagir kanun, Yurdal Tokcan ud, Ömer Erdoğdular ney, Pedram Khavarzamini tombak, Ross Daily ve Kelly Thoma kemençesiyle katıldı.



"Makam New York" adlı grubun kurucusu ve konserde de solist olarak görev yapan Erdoğdular, 2007'de kurdukları grubun düzenlediği konsere gösterilen yoğun ilgiden memnuniyetini dile getirdi.



Erdoğdular açıklamasında şunları kaydetti:



"Konser salonunun tamamını doldurduk. Biletlerin tamamı satıldı. Türk müziği derslerimiz tamamen dolu. Kolombiya'dan, Kanada'dan gelen öğrenciler var. Brezilya'dan Avustralya'dan gelen talebelerimiz oldu. Konsere de gördüğünüz gibi her milletten insan katıldı. Amerika'da yaşayan Yunan asıllı Amerikalısından Ermeni asıllı Amerikalısına kadar hepsi katıldılar. Konserimizle çok mutluyuz."



"Biz hala kendi kültürümüze yabancı olmayı tercih ediyoruz"


Ünlü ud sanatçısı Yurdal Tokcan ise şöyle konuştu:



"Biz hala kendi kültürümüze yabancı olmayı tercih ediyoruz. Fakat dünyada özellikle büyük merkezlerde insanların kendi müziklerini daha iyi tanıdıkları için yabancı müziklere daha çok açıklar. Onları öğrenmek algılamak adına çok büyük bir emek verildiğini düşünüyorum. Tabii ki bizim müziğimiz ruha daha çok hitaben eden bir müzik gönüllere çok inen bir müzik. Burada da biz bunun yansımasını görüyoruz."



Seminerlerde, ney, ud, Türk müziği okuma teknikleri, doğaçlama çeşitleri (gazel, taksim), müzik teorisi, tonlama ve makam repertuarının pratik kullanımı gibi konularda dersler veriliyor.


#ABD'de Türk musikisine yoğun ilgi
#New York’ta Makam
#Ahmet Erdoğdular
8 yıl önce