|

ABD’nin kanlı işgali

ABD, Saddam Hüseyin “Kimyasal silah üretiyor” bahanesiyle 20 Mart 2003’te Irak işgalini başlattı. Ülkeyi füze saldırıylarıyla yerle bir eden ABD, 9 Nisan’da Bağdat’ı işgal etti. Sivil katliamlar, Saddam Hüseyin’in idamı, Ebu Gureyb Cezaevi işkenceleriyle hafızalara kazınan işgalin faturası ağır oldu: Irak’ta 1 milyon sivil öldürüldü. 2 milyon Iraklı mülteci durumuna düştü. 7 bin Irak’lı hapse atıldı, 16 bin sivil kayıp. Yüz binlerce kişinin hayatına mal olan ve Ortadoğu’yu kaosa sürükleyen bu savaşın tüm detayları da Yeni Şafak’ta okuyucularla paylaşıldı.

11:50 - 3/05/2019 Cuma
Güncelleme: 12:02 - 3/05/2019 Cuma
Yeni Şafak
Yeni Şafak/Manşet
Yeni Şafak/Manşet

11Eylül 2001’de düzenlenen intihar saldırılarını bahane ederek Afganistan’ı işgal eden ABD’nin sonraki hedefi Irak oldu. ABD’nin bu seferki bahanesi ise “Saddam Hüseyin’in biyolojik silahlar ürettiği” iddiasıydı. 2002 yılından itibaren bunun hazırlıklarını yapan ABD, tüm dünyanın tepkisine rağmen Mart 2003 geldiğinde işgal planlarını netleştirmeye başladı.

TÜRKİYE’DEN
UMUDUNU KESTİ

TBMM’nin reddettiği 1 Mart tezkeresinden sonra ABD, Türkiye’den umudunu kesti ve Irak’a saldırı için kullanmayı planladığı kuzey cephesinden vazgeçti. Bu durum da Yeni Şafak’ın 16 Mart tarihli baskısında sürmanşetten okuyucuya duyuruldu. Yeni Şafak, dönemin ABD Başkanı George Bush’un fotoğrafını vererek “Ankara’dan Umudunu Kesti” başlığını attı.

DURDURUN
BU SAVAŞI

ABD, 20 Mart’ta Irak’a bomba yağdırmaya başladı. Başkent Bağdat’ı füze saldırılarıyla yerle bir eden ABD, eş zamanlı olarak kara harekatı da başlattı. Güneyden inen piyadeler, iki kendi ve Fao yarım adasını ele geçirdi. 101. Hava İndirme Tümeni ise Musul’a girdi. “Tarihe kara bir leke” olarak geçen ABD saldırganlığına tüm dünyadan tepki yağdı. Yeni Şafak, hem işgalin başlamasını hem de dünyanın tepkisini sayfalarına taşıdı. Gazetemizde sürmanşetten verilen haberde “Durdurun Bu Savaşı” başlığı atıldı.

FATURAYI
MASUMLAR ÖDEDİ

ABD’nin Irak’ı işgal etmek için en gelişmiş bombalarını yağdırmasının faturası masumlara çıktı. ABD’nin bombalarıyla binlerce insan hayatını kaybetti. Bu haberler de 22 Mart’ta gazetemizde “Sivillere Bomba” başlığıyla manşete taşındı. Sonraki günlerde de bombardıman haberlerine yer verildi.

10 GÜNDE 8 BİN 700 BOMBA

2 Nisan tarihli gazetede “Irak’a 8 Bin 700 Bomba Atıldı” başlığıyla verilen haber ise ABD’nin 10 günde yaptığı katliamların kanıtı oldu. Irak’ta katliama doymayan ABD, kum fırtınaları ve kavurucu sıcaklar nedeniyle zor günler yaşadı. Başarısızlıkla birlikte iyice gözü dönen ABD, araçlarda kadın ve çocukları bile kurşunladı, köyleri haritadan sildi. Bu haberde 2 Nisan’da manşetten “B planı: Katliam” başlığıyla verildi. 3 Nisan’da yine manşetten “Hastaları Bile Öldürüyorlar” başlığıyla verilen haberde ise ABD’nin doğumevini bile bombaladığı anlatıldı.

  • ABD’nin Irak’ı işgal etmek için en gelişmiş bombalarını yağdırmasının faturası masumlara çıktı. ABD’nin bombalarıyla binlerce insan hayatını kaybetti. Bu haberler de 22 Mart’ta gazetemizde “Sivillere Bomba” başlığıyla manşete taşındı. Sonraki günlerde de bombardıman haberlerine yer verildi.
VE TANKLAR BAĞDAT’TA

Irak’ta her gün bir katliam yapan ABD 4 Nisan’da yine sivilleri hedef aldı. Bağdat yakınlarında bir köyü bombalayan işgalciler, 83 sivili öldürdü. Dört hastanede cesetler üst üste yığıldı. Bu haber de 5 Nisan’da sürmanşetten “Bir Köyü Yok Ettiler” başlığıyla verildi. 9 Nisan’da ise Irak’ın güneyindeki halk direnişi sürerken, Amerikan tankları başkant Bağdat’ın Tahrir (Özgürlük) Meydanı’na kadar ilerledi. Amerikan askerleri burada tanklarla gövde gösterisi yaptı. Saddam Hüseyin’in meydanda bulunan heykeli yıkıldı, heykele ABD bayrağı asıldı. Bu haberde 10 Nisan’da “Bağdat’ta İşgal Güneyde Katliam” başlığıyla manşette anlatıldı. İç sayfada ise “İşgalciler Bağdat’ta” denildi.

SADDAM HÜSEYİN YAKALANDI

Aylarca süren ve binlerce sivilin öldürüldüğü katliamların ardından 14 Aralık 2003’te Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin Tikrit’te yakalandı. Saddam Hüseyin’in Peşmergelerin yardımıyla yakalandığını dünyaya IKBY lideri Celal Talabani duyurdu. Sorguya alınan Saddam Hüeyin, “direnişi kendisinin yönetmediğini ve Irak’ta kitle imha silahı bulunmadığını” söyledi.

SABAH EZANINDA İNFAZ

Irak Yüksek Mahkemesi devrik lideri, 1982’de Duceyl kasabasında 148 Şii’yi öldürmekten idama mahkum etti. Ardından infaz için gün sayılmaya başlandı ve Saddam Hüseyin, 30 Aralık 2006’da idam edildi. ABD tarafından desteklenen Irak televizyon kanalı El Hurra, Saddam Hüseyin’in cezasının yerel saatle 06.00’te (TSİ 05.00) infaz edildiğini duyurdu. Yeni Şafak Saddam Hüseyin’in idamını yıldırım baskıyla duyurdu. “Sabaha Karşı İnfaz” başlığı atan Yeni Şafak, Türk basınında fark yarattı.

GÖRÜNTÜLER ORTAYA ÇIKTI

İdamın yansımaları günlerce devam etti. İnfazdan birkaç gün sonra o anların görüntüleri ortaya çıkmadı başladı. Bu haberlere de 1 Ocak 2007’de birinci sayfadan yer veren Yeni Şafak “Kelime-i Şahadet’i Yarım Kaldı” başlıklı haberinde şu bilgileri paylaştı: “Cep telefonuyla çekilen infaz görüntüleri, cellatların Saddam Hüseyin’e ikinci Kelime-i Şahadet için izin vermediğini ortaya koydu. Saddam’ın ipi, sözün ortasında çekildi”.

20 YILLIK SERÜVEN

1990 yılında Kuveyt savaşıyla başlayan ve nükleer silah bahanesiyle 2003’te Irak’ın işgaliyle süren 20 yıllık Irak serüveni, ABD’nin başkent Bağdat’taki bayrağını sembolik bir törenle indirilmesiyle resmen 15 Aralık 2011’de sona erdi. İşgalin kanlı bilançosu hakkında ise tartışmalı rakamlar ortaya atıldı. 2011 itibariyle Amerikan kurumlarının resmi rakamlarına göre 100 bin Iraklı sivil, 4 bin 500 Amerikan askeri öldü. İşgalin Amerikan ekonomisine maaliyeti ise 1 trilyon dolar oldu.

1 MİLYON SİVİL ÖLDÜ

Ancak 2008 yılında açıklanan raporlar bile rakamlarla ilgili yalanları gözler önüne seriyordu. Bağımsız kuruluşların araştırmalarına göre, Irak’ta 1 milyon sivil öldürüldü. 2 milyon Iraklı mülteci durumuna düştü. 7 bin Iraklı hapse atıldı, 16 bin sivil kayıp. 34 bin doktor ülkeden kaçtı. 2 bin doktor öldürüldü, 250 doktor kaçırıldı. İşsizlik yüzde 70’e çıktı. 4 milyon Iraklı açlığa mahkum yaşadı.

IRAK’A ÖZEL KATLİAM SİLAHLARI
  • Yeni Şafak, 19 Mart 2003 tarihli baskısında ABD’nin binlerce insanı öldürecek katliam silahlarını manşetine taşıdı. “Katliam Silahları” başlığıyla verilen haberde, “ABD, e- bomba’lardan akıllı füzelere, bir defasında binlerce insanı öldürecek en gelişmiş katliam silahlarını Irak için hazırladı. ‘Tüm bombaların anası’ olarak bilinen MOAB da Irak’ta denenecek” denildi. Aynı gün sürmanşetten verilen haberde ise Beyaz Saray Sözcüsü Ari Fleischer ise ABD’nin asıl hedeflerini itiraf ettiği açıklamalarını yer verildi. Fleischer’in, “Saddam’ın Irak’ı terk etmesi durumunda dahi Amerikan askerlerinin Irak’a gireceği” yönündeki açıklaması “Saddam bahane hedef Irak’ı işgal” başlığıyla Yeni Şafak’ta yer buldu.
PAZAR YERİNE BOMBA!

Irak’ın bütün kentlerini ağır hava saldırıları altında tutan ve yüzlerce sivili katleden ABD ve İngiltere, 26 Mart’ta da korkunç bir vahşete imza attı. İstilacılar, Bağdat’ta bir pazar yerini bombaladı ve sivilleri öldürdü. Bu haber de Yeni Şafak’ta birinci sayfanın manşetinde yer aldı. Gazetemiz “Vahşet” başlığı attığı haberde, sivillere yönelik katliamı gözler önüne serdi.


BAYRAK
İNDİ

ABD’nin, Bağdat’taki Amerikan bayrağını törenle indirerek Irak işgalini resmen bitirmesi Yeni Şafak’ta “1000 Saddam bırakıp gittiler” başlığıyla verildi. Haberde, “20 yıllık Irak serüveninin sonunda geriye harabeye dönmüş bir ülke kaldı. Resmi rakamlar 100 bin ölüden söz etse de 1 milyon kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor. Bayrak törenini izleyen bir Iraklı işfalin faturasını özetledi: Eskiden kim Şii kim Sunni bilmezdik. Binlerce Saddam yaratıp gittiler” denildi.


EBU GUREYB İŞKENCELERİ

Savaş sırasında Ebu Gureyb Cezaevi’nde uygulanan işkenceler de yıllarca hafızalardan silinmeyecek görüntüler oluşturdu. Amerikan askerleri, Irak’ta yer alan Ebu Gureyb Cezaevi’nde tutuklulara sadistçe işkenceler uyguladı. Hazırlanan raporlarda “Iraklı esirlere sopalar ve farklı aletlerle tecavüz edildiği, çırılçıplak soyuldukları, kadın çamaşırları giymeye zorlandıkları, günlerce su ve tuvalet bulunmayan hücrelerde tutukdukları ve sürekli dövüldükleri” anlatıldı.



#abd
#ırak
5 yıl önce