|

Acının sembolü: Hanzala

Filistin ve Ortadoğu'daki zulümleri ve işgalleri çizimleriyle anlatan Naci El-Ali, sırtı dönük, yırtık elbiseli Hanzala'nın babası. Hanzala'nın çizeri El-Ali, onu, dünyaya İsrail işgaline karşı duran Filistinli bir çocuk olarak tanıttı. El Ali, çizimleriyle zulmü duyurdu, mazlumun sesi oldu.

Yeni Şafak
10:03 - 16/01/2018 Salı
Güncelleme: 14:16 - 16/01/2018 Salı
Yeni Şafak
Hanzala filistinlilerin adeta bayrağı olmuş durumdadır. Her filistinli Hanzala'yı tanır, sahiplenir ve onun gibi yaşar.
Hanzala filistinlilerin adeta bayrağı olmuş durumdadır. Her filistinli Hanzala'yı tanır, sahiplenir ve onun gibi yaşar.

Naci el-Ali, Filistinli karikatürist. İsrail işgali sebebiyle ailesiyle beraber küçük yaşta Filistin'den göç etmek zorunda kaldı. Bir süre Lübnan'daki mülteci kamplarında yaşadı. Sabra ve Şatilla Katliamı'na bizzat tanıklık etti. Filistin zulmünü yaptığı Hanzala tiplemesi ile duyurdu.


Naci El-Ali kimdir?

Hanzala, Naci el Ali’nin en ünlü, Arap dünyası başta olmak üzere tüm dünyaca tanınan karakteri. 1936’da Filistin’in El Şecere (Ağaç) köyünde doğmuş Naci el Ali ve yaklaşık Hanzala’nın yaşlarındayken ilk Arap-İsrail savaşı yüzünden yurdundan olmuş. O günden sonra, ölene kadar bir daha hiç yurdunu görememiş. 1969’da yarattığı Hanzala tiplemesinde bizzat kendi yaşamından esinlenmiş. El Ali’ye kulak verelim:

Naci Ali, 10 yaşındayken İsrail Devleti'nin kurulmasıyla Ortadoğu için felaket günleri başlar. Filistin'de de siyonistlerin saldırmasıyla Ali ve onun gibi birçok Filistinli, aileleri ile birlikte vatanından göç etmek zorunda kalır.

Sabra ve Şetilla katliamlarına bizzat tanıklık etmiş ardından acıları yazmış. Çizim onun için bir tutku olmuş.

Naci Ali, yaptığı çizimlerle Filistin mücadelesinin kalemi oldu. Bu mücadelesi Siyonist oluşumların hoşuna gitmedi ve 1989 yılında Londra'da İsrailli ajanların saldırısına uğrayarak 5 hafta sonra hayatını kaybetti.


Çizimleri Filistin ve Ortadoğu'daki zulümleri anlatıyor

Naci Ali'nin çizimlerin de politik amaçlar vardır. Mesajı net şekilde çizimlerinde yer vermiş, Ortadoğu'da yapılan zulümleri ve Filistine yapılan işgali anlatır. Hanzala ise bir hayali karakterdir. İyi kadın ve iyi adam karakterlerini de sabit tutmuş Naci Ali.



Hanzala kimdir?

Hanzala, Ortadoğu'yu kan gölüne çevirenlere karşı mücadeleci arap çocuğu ve savaşçıdır. Naci Ali'nin başkarakteridir. Yaşanan trajedilere karşı en güçlü karakterdir. Naci Ali'nin ifadesiyle, "acının sembolü'dür"

  • Mülteci kampında yaşayan fakir bir Arap çocuğu tiplemesinde çizilmiş Hanzala, 10 yaşındadır. Bunun sebebi de Naci Ali'nin şu ifadesinde: “Hanzala 10 yaşında doğdu ve hep 10 yaşında olacak. Çünkü bu yaşta ben vatanımı terk ettim. O ne zaman vatanına dönerse on yaşından itibaren büyümeye başlayacak. Doğa kanunları ona hitap etmeyecek. O eşsizdir. Her şey o vatanına dönünce normalleşecek.”[5] Hanzala bu yönüyle aslında Naci Ali'nin kendisidir.

“Başlangıçta yalnızca bir Filistinli çocuktu o” diyor Hanzala’nın çizeri Naci el Ali, ve ekliyor: “Fakat sonradan bilinci geliştikçe önce ulusal, ardından da küresel ve insani bir düşünce ufkuna sahip oldu” Hanzala sadece Filistinli bir çocuk değil, siyonistlerin işgallerine karşı çıkan, insanların haklarını savunan bir çocuk. Naci Ali'nin deyimiyle, "Hanzala'nın gözünde yoksullar Filistinlidir. Ezilenler, mazlumlar hepsi Filistinlidir. Sadece bir ülke olarak değil, insani anlamda bir Filistin.


#Naci el-Ali
#Hanzala
#Filistin
6 yıl önce