|

Afrika'nın çehresi değişti

Yeryüzünün en yoksul kıtası olan Afrika'nın küresel ve bölgesel güçlerin etkisi altında kaldığı bilinen bir gerçek. Ancak son zamanlarda Afrika'nın tamamında ortaya çıkan değişim ve gelişim, istenilen seviyeye ulaşmasa da büyük bir ivme kazandı. Anadolu Ajansı Yayınları arasından çıkan Yükselen Afrika kitabı da kıtada gelişmeleri gözler önüne seriyor.

Yeni Şafak
04:00 - 26/08/2018 Pazar
Güncelleme: 04:32 - 26/08/2018 Pazar
Yeni Şafak
Anadolu Ajansı Yayınları arasından çıkan Yükselen Afrika kitabı kara kıtada olan gelişmeleri gözler önüne seriyor.
Anadolu Ajansı Yayınları arasından çıkan Yükselen Afrika kitabı kara kıtada olan gelişmeleri gözler önüne seriyor.

Afrika dünyanın en büyük büyük kıtası. Yüzyıllar boyunca kâşiflerin, tacirlerin, macera arayanların, araştırmacıların, misyonerlerin, arkeologların ve daha pek çok grubun ilgisini çeken bir kıta oldu. Onun hakkında en çok duyduklarımız ise sömürgecilik, açlık, iç savaşlar ve uçsuz buçaksız eşsiz doğası. Ancak Afrika bunlardan ibaret değil. Son yıllarda Afrika halkının mücadelesi sonuç vermeye başladı. Birçok Afrika ülkesi uluslararası temsili başka ülkelerin himayesine ihtiyaç duymadan yürüten konuma geldi. Geçmişe kıyasla dünya genelinde Afrika imajı ilk defa bu yüzyılda beklenin üzerinde müspet algılanma sürecine kavuştu.

Türkiye'nin son 15 yıllık açılımları

Afrika'nın son yıllarda gelişen ve değişen yüzü Anadolu Ajansı tarafından "Yükselen Afrika" adıyla kitaplaştı. Afrika kıtasında petrol, elmas, altın ve uranyum gibi zengin doğal kaynaklara sahip olduğu halde yıllarca sömürge devletlerinin kontrolü altında siyasi istikrarsızlık, iç savaş, yolsuzluk ve demokrasiden uzak yönetildi. Afrika ülkeleri siyasal ve ekonomik özgürlüklerini kazanma yolunda büyük çaba harcıyorlar. Eğitim, sağlık ve ekonomi gibi pek çok alanda yapılan yatırımlarla ise Afrika'nın çehresi değişti. Kitapta Afrika ülkelerinde jeopolitik risklerin azaldığı, istikrarın sürdürülebilir olduğu, ekonominin büyüdüğü, refah seviyesinin arttığı ve yaşam koşullarının iyileştiği gözler önüne seriliyor. Öte yandan, kıta ülkeleriyle, Osmanlı dönemine kadar uzanan derin tarihi ve kültürel bağları bulunan Türkiye'nin son 15 yılda başarıyla sürdürdüğü kamu diplomasisi ile kültürel, ekonomik ve insani yardımlarını içeren Afrika açılım politikasına yer veriliyor. Afrika ülkelerinin siyasal ve ekonomik özgürlüklerini kazanma yolundaki çabaları, toplumsal değişimleri, kültürel ve doğal zenginlikleri ile dünya ekonomisindeki önemine dair bilgilerin yer aldığı kitapta, kıtanın doğal kaynakları, coğrafi konumu ve genç nüfusuyla öne çıkan ülkeler yakından analiz ediliyor. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Türk Hava Yolları (THY) gibi kurumlar aracılığıyla yapılan iş birlikleri, yatırımlar ve çalışmalar grafik ve görsellerle anlatılıyor.



#Afrika
#Anadolu Ajansı
#Anadolu Ajansı Yayınları
#Yükselen Afrika
6 yıl önce